Hirdetés
Hirdetés

Öngyilkos bálnák – Premieren az Úrfi új klipje

A mélyén laknak a szörnyek címmel tavaly jelent meg az Úrfi második nagylemeze, amin negyedikként elhangzik az Öngyilkos bálnák című szám. A zenekar ehhez forgatott klipet, amit itt lehet először látni, és amiről Száraz Bence frontember ezt mondta:

„Ez sok szempontból egy rendhagyó videó a korábbi Úrfi klipekhez képest. Sőt, talán nem is inkább klipként, inkább performanszként értelmezhető. Szerettem volna a dalszövegben megjelenő sziget hasonlatot valahogyan vizuálisan is megjeleníteni de úgy, hogy egyértelmű legyen, hogy ez a „sziget lét” ez egy nehezen elviselhető, megterhelő élmény.

Még a MOME-s éveimből felsejlett egy hasonló projekt, ami végül az ötletet adta, hogy ha már magam egy szigethez hasonlítom, akkor szó szerint megjelenhetnék a víz közepén, és, hogy érzékeltessem ennek a nehézségeit, mi lenne ha a jeges vízben töltenék el 4 percet.

Ez nyilván valóan egy komoly fizikai kihívás és így a felvétel sem volt veszélytelen.
Viszont mindig is szerettem az alkotásért rizikót vállalni és mindig is vonzott ha ebben a folyamatban valódi élményekkel gazdagodik az ember. Manapság, amikor a videotechnika gyakorlatilag már a zsebünkben elfér és az AI forradalomnak köszönhetően minden percek alatt hamisítható, nagyon érdekesnek találtam azt a gondolatot, hogy ebben a videóban a vizualitás gyakorlatilag másodlagos. Sokkal fontosabb a tény és maga az élmény, hogy fizikailag megtapasztalhatom, hogy milyen érzés elmerülni a fagypont körüli vízben és ezt párhuzamba tudom állítani a dal mondanivalójával.

Így, egy velem együtt négy fős stábbal, nekiindultunk, hogy elutazzunk együtt egy szinte még teljesen befagyott tengerszemhez, közel 2000m magasban fel tudjuk venni a jelenetet.

Az egész út túlzás nélkül életre szóló kaland volt. Több mint 5 órán keresztül autóztunk éjszaka a kivilágítatlan hegyi szerpentineken, hogy utána elinduljunk a teljes sötétségben egy két órás túrára a hegyen. Természetesen a teljes filmes felszereléssel a hátunkon. Ezalatt találkoztunk rengeteg szarvassal, rókákkal, rágcsálókkal, de az út csúcspontja az volt, amikor egy ponton medvékbe futottunk. A forgatás óta visszatérő sztori, hogy egyszer csak megláttunk egy medvemamát a bocsával.

Ami a jegesvízben történő megmártózást illeti, olyan komolyan felkészültem rá fizikailag, hogy sokkal jobban bírta a szervezetem, mint vártam. Bár a klip vége felé már elkezdenek látszódni a mellkasomon az égési nyomok, mégis viszonylag gond nélkül bennmaradtam 4 percig. Ez pedig szép, plusz réteget ad a dal tartalmához, hogy mennyire hozzá tudjuk magunkat szoktatni a számunkra alapvetően káros és kellemetlen állapotokhoz.”

Hirdetés

A videó:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók