Hirdetés
Hirdetés

Oltottaknak hamarosan jöhetnek a tömegrendezvények, de mit jelent ez az élőzenének?

Végre elérkezett az, amire mindenki várt, vagyis hogy egyáltalán szóba kerülhet a nyitás témája.

Hirdetés

Hogy ezt az aktuális járványhelyzet mennyire igazolja vissza, az egy teljesen más kérdés, de április 9-én a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról, hogy napirenden van a tömegrendezvények és a kulturális események kérdése.

Május elejére közel leszünk ahhoz, hogy mindenki, aki regisztrált, megkaphassa az oltást, és akkor a védettségi igazolvánnyal szerintem már lehet újra koncertre menni, meg moziba menni, meg szállodába menni, meg sportrendezvényre menni

–mondta a miniszterelnök.

Ez egybecseng azzal, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott az április 15-i kormányinfón. Gulyás megerősítette, hogy 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok, ez a jövő hét közepére meglehet. A következő lazítási körről 4-5 millió oltottnál dönt a kormány, de arról is beszélt, hogy 4 millió oltottnál már szerepe lehet a védettségi igazolványnak, 6 millió beoltottnál pedig azt lehet mondani, hogy a járvány végéhez közelítünk.

Ha a miniszterelnök és Gulyás Gergely szavait összevetjük, akkor abból arra lehet következtetni, hogy lehetséges, hogy védettségi igazolvánnyal elindulhatnak a koncertek. 

Hogy ez valóban így lesz-e, arról majd akkor lehet beszélni, ha több konkrétumot látunk, mindenesetre lehetséges forgatókönyvként nézzük meg, hogy ez a zenekaroknak és a koncerthelyszíneknek mekkora könnyítést jelentene.

Nyilvánvalóan mindenki örülne, ha újra lehetnének koncertek, de jelenleg

senki sem tudja, hogy a közönsége milyen arányban van beoltva. 

Egyelőre annyit tudunk a hivatalos adatokból, hogy a 65 év felettiek oltása 90 százalékon áll, ez nem azt jelenti, hogy majdnem minden 65 feletti be van oltva, hanem hogy az oltásra regisztráló 65 felettiek 90 százaléka már megkapta az oltást. Erről egyébként szintén Orbán Viktor beszélt a közrádióban.

Vegyünk például egy zenekart, akinek a közönsége Budapesten egy koncerten akár az 1500 főt is eléri, de vidéken is legalább ötszázan vesznek jegyet a koncertjeikre. Jelen pillanatban sem a zenekarnak, sem a koncerthelyszíneknek nincs fogalmuk arról, hogy potenciálisan mennyi embert várhatnak egy koncertre, a közönség hány százaléka rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Nem mindegy, hogy egy koncertre 1500 fővel számolhatnak vagy ennek a tizedével, és vidékre sem feltétlenül éri meg elindulniuk, ha elképzelésük sem lehet arról, hogy hányan tudnak részt venni a koncerten. 

Kisebb zenekaroknál még kiélezettebb lehet a helyzet, hiszen lehetséges, hogy 150 fizetővendéggel még belefér számukra egy buli, de ha a közönségük jelentős része nem jutott még hozzá oltáshoz, vagy nem is akar hozzájutni, akkor 20-30 fizetővendég helyett

életszerű gondolat lehet tőlük, hogy kivárnak, hátha később, a már említett 6 millió beoltottnál kevesebb korlátozással léphetnek fel több ember előtt. 

Mi lesz a későbbre tolt koncertekkel?

Emiatt bizonytalan az is, hogy mihez kezdenek majd azok a zenekarok, akik egy korábbi koncertjüket tolták el, amire elővételesen már eladtak jegyeket. Felmerül a kérdés, hogy nekik vajon megéri-e megtartani egy nagykoncertet úgy, hogy a közönségükből ki tudja hányan még annak ellenére sem jutottak oltáshoz, hogy egyébként szeretnének, viszont a jegyük megvan az eseményre. Vagy hány százalékot tesz ki az a rajongóbázis, akik egyáltalán nem hajlandóak beoltatni magukat.

Egységes szabályozás kellene arra vonatkozóan is, hogy ha tételezzük fel, védettségi igazolványhoz kötik a koncerteken való részvételt, és addigra bárki, aki szeretne, hozzájuthat az oltáshoz, de valakinek mégsem kell, az visszakapja-e a jegyárat, vagy ez hasonló körülménynek számít, mint mikor közbejön valami, és emiatt nem tud a bulin részt venni.

Úgyhogy éppen emiatt most anonim jelleggel megkérdezzük tőletek, hogy ki hogy áll az oltásokkal? FRISSÍTÉS! A felmérés lezárult, itt az eredmény:

Nagy Oltásfelmérés – A Lángoló olvasóinak 70 százaléka már oltott vagy oltatni akar

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók