Hirdetés
Hirdetés

Olasz EBM-ben, svéd dark wave-ben és magyar techno body music-ban fog töbződni a Gödör

Hogyan kötődnek egymáshoz a modern dark wave, post-punk és EBM koncertek a techno sötét oldaláról érkező DJ-kkel és live actekkel? A Body/Cult sorozat alapján úgy tűnik, hogy ebben az izgalmas egyvelegben kiválóan megfér egymás mellett az izlandi post-punk, a svéd-török dark wave, a német és olasz EBM, illetve a magyar techno body music is.

A techno eddig sosem tapasztalt népszerűségének szerencsére akadnak olyan mellékszálai is, amik nem popzenei feldolgozásokban mutatkoznak meg, hanem visszanyúlnak azokhoz a gyökerekhez, amelyek később nagyban meghatározták az elektronikus zenét.

Ilyen az EBM, vagyis az electronic body music, amely az 1980-as években az industrial és az elektronikus punkzene keveredéséből létrejött elektronikus zenei műfaj. Az electronic body music kifejezést a műfaj egyik alapegyüttese, a belga a Front 242 használta először, mikor 1984-ben megjelent No Comment című EP-jük kapcsán jellemezniük kellett a zenéjüket.

Az EBM pedig természetesen hatással volt később a technóra, ahogy idővel a techno is az EBM-re, amelynek köszönhetően mára megszületett a techno body music-nak nevezett stílus. És habár Berlintől Tbiliszin át Londonig nagyban jelen van a modern EBM jelensége, Magyarországon elvétve található meg esszenciálisan, a meglévő szűkebb EBM közösségen kívül csupán egy marginális réteg hallgatja azt a technón belül.

Ezzel együtt külföldön számtalan olyan produkciót, klubot és kiadót lehet sorolni, amelyek kifejezetten erre az irányvonalra fókuszálnak. Gondoljunk csak Terrence Fixmerre, Phase Fatal-ra, vagy Ancient Methods-ra, illetve a Khidi klubra, vagy az aufnahme + wiedergabe kiadóra. Vagy épp Nghtly-ra, aki a Sarin által jegyzett X-IMG kiadó egyik kedvenc előadója és producere Nápolyból, illetve Aux Animauxra, aki a horrorisztikus hangzást elegyíti a dark wave-vel és az EBM-mel.

A Fekete Zajon debütált Body/Cult (ahol a Kælan Mikla és The Undertaker’s Tapes lépett fel a rendezvény keretében) pedig ez utóbbi két előadót fogja vendégül látni a Gödörben február 9-én. Nghtly, vagyis Francesco Tella 2016 óta kiemelkedő alakja a kortárs EBM színterének, aki vad, klubokat rengető zenei energiákat kever egymással ipari-techno, illetve electro ihlette testzenei projektjében. Aux Animaux története pedig önmagában is nagyon izgalmas, hiszen Törökországból egyedül indult el, ahonnan egészen Svédországig jutott, ahol pedig az egyik legeredetibb dark wave előadóvá vált. Zenéjében egyszerre keveredik a hauntwave, a goth zene, az EBM és a post-punk, aminek eredményeként rendszeresen turnézik többek között Buzz Kull-lal.

És noha az EBM Magyarországon továbbra is a goth, post-punk és industrial szubkultúrán belül népszerű igazán, az igény arra, hogy modern, egész éjszakás programként legyen jelen, kétségtelenül valós, amelyre több próbálkozás is volt már a közelmúltban.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók