Hirdetés

Ők fedezték fel Amerikát – Dalról dalra a The Sign új nagylemeze, plusz itt az új klip is

Megjelent a The Sign második stúdióalbuma, ami az album címadó dalának premierjével érkezik. A borsodi zenekar kilenc dallal jön, melyek a zenekarra jellemző életigenlő stílust képviselik, és amikről most Czinke Máté frontember részletesen mesél a Lángoló olvasóinak.

Mi fedeztük fel Amerikát

A lemez sorrendben első, egyben címadó dala a „Mi fedeztük fel Amerikát”, ami a mi értelmezésünk szerint kb. azonos a „mi találtuk fel a spanyol viaszt” közmondás tartalmával. Ez egyben jelzi, hogy ironikus hangvételű a dalszöveg, viszont a refrén utolsó sora már egy elég komoly mondanivalót rejt: „És mi csináltunk egy halom gyógyszert, de hova menjek, hogyha nem ott fáj?” Ezzel a sorral azt fogalmazzuk meg, hogy már szinte minden fizikailag jelentkező tünetre létezik valamilyen gyógyszer, de a problémáink nagy része lelki eredetű. Zeneileg ezt a dalt a a ’80-as évek és az indie műfaj hangzásvilága inspirálta.

Ez a perc

Az „Ez a perc” egy energikus, életvidám, élőhangszeres dal, ezért mindenképpen ezt a hangulatot akartuk visszaadni a videóklipben is. Az “Ez a perc” tömören a mi válaszunk a koronavírus-járvány keltette depresszív közhangulatra és a félelemre. Ennyire életigenlő és lendületes dalt ezelőtt sosem jelentettünk meg. Nekem ez a dal egy ébresztő. “Ez a perc most, ez az élet!” Az egyetlen célunk ezzel a dallal, hogy felrázzuk a hallgatóinkat és lelket öntsünk beléjük. A visszajelzések alapján ez működik is, ennek nagyon örülünk!

Ha rossz napot fogtál

Akit az „Ez a perc” nem dobott fel teljesen, az, ha meghallgatja a „Ha rossz napot fogtál” című dalunkat, biztos, hogy magára ismer benne és felvidul akkor is, ha esetleg egy kevésbé jó napja volt, ami valljuk be, mindenkivel előfordul. Ahogy a refrén is írja: „Nem kell még sírba menni, ha rossz napot fogtál.” Ez a dal is merített a ’80-as évek zenei hatásából.

Oldszkúl

Az Oldszkúl az a dal, amiben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettünk az iróniára és a kritikára. Egyébként is jellemző ránk, hogy ilyen módon fejezzük ki magunkat, de most először emeltük be ennyire drasztikusan ezt a szövegbe és jelenítettük meg a videóklipben. A dalban megjelenik a Tik-tok, a Gucci Gang című szerzemény, a Byealex és Hiro közreműködésével létrehozott Michael Kors, a Redbull, a Dorko, a kábítószer és az influenszerlét mint legnépszerűbb életforma ironikus köntösben. Ezenfelül számos utalást tesz olyan tipikus jelenségekre, amikkel ha más nem, a mi generációnk és a nálunk fiatalabbak napi szinten találkoznak.

Ébresztő dal okostelefonokra

Mint minden eddigi lemezünkön, ezúttal is felkerült a listára egy instrumentális dal, amiről a címe mindent elárul. Ugyanis ez a dal azzal a konkrét céllal jött létre, hogy szebbé tegye a reggeleinket, azon belül is az ébredést. Mert tök jó, és egész más eredményeket hozhat, ha jó hangulatban indul el a nap.

A Holdszín alatt

„A Holdszín alatt” egy merengő, magával ragadó dal, ami mélyebb érzelmeken vezet végig. Nagyon markáns hangulata van, amit nehéz megfogalmazni, de ahogy elindul a dal, rögtön érezni lehet. Alapvetően szerelmi témájú, de nemcsak a szerelem van a középpontjában, hanem a világ zaja elől való elbújás és az útkeresés.

Sok pénz

A „Sok pénz” követi az eddigi ironikus dalaink vonalát. Kicsit sarkít a dal, és kritikai felhangot is megüt azzal kapcsolatban, hogy már mindent pénzben mérünk, és lassan semmi nincs, amit ne abban mérnénk. Tömören arról szól, hogy minden ember más és más, de a közös pont az, hogy „Sok pénz mindenhol elfér”.

Mese a nagykönyvből

A „Mese a nagykönyvből” cím nem hazudik, mert ez ténylegesen egy mese, ami röviden arról szól, hogy létezik egy úgynevezett nagykönyv, amiben az áll, hogy ha valami oknál fogva nem születik trónörökös, akkor a királyi udvar egyik ünnepségére eljön majd egy fiú, aki hívatlan vendégként bejut a várterembe, aztán szerez egy dalt az erkélyen. A várnép pedig erről fogja felismerni, hogy ő a herceg. A főszereplő fiú egyébként szegényebb sorból, a pórnép közegéből származik. A dalszöveg szerint ezért van az, hogy amikor belép a várterembe, a nemesek, főnemesek és előkelők megbámulják és suttognak, hiszen a kora, a ruházata és az egész külleme arról árulkodik, hogy nem jogosult arra, hogy ott legyen.

„Nem kell, vidd a koronád!
Nekem a szíved add, soha nem kellene más!”

Ebben a refrénben vissza akartuk adni a „korona” szó eredeti jelentését, amitől a vírus kvázi megfosztott minket. Tartalmilag ez azt jelenti, hogy a herceg, akit a nép meg akar koronázni, nem fogadja el, így nem a hatalmat kéri, hanem az emberek szívét. Azt szeretné, hogy a nép szívből kövesse őt, és ne a hatalma miatt. Tehát nem felejti el, honnan jött, és nem akar magasabb rangot azért, hogy parancsolhasson. Ő a nép szabad akaratára épít, mert az ebből fakadó kötelék sokkal erősebb, mint a parancsuralmi.

Dalszerzés közben egy középkori várjelenet elevenedett meg előttem, ezért mindent megtettünk a klip készítésénél, hogy ezt a környezetet hűen visszaadjuk. Erre alkalmasabb helyszín szinte nem is lehetett volna a Diósgyőri várnál. Így a forgatás óriási élmény volt, egyrészt a vár miatt, másrészt rengeteg barátunkkal, ismerősünkkel buliztunk együtt.

Neked szánom

A lemez utolsó trackje, a „Neked szánom” egy nagyon őszinte és nagyon igazi vallomás köré épül:

„Csak egy életem van e világon
Se gazdag rokonom, se virágom
Amit adhatok, nincs semmi másom
Az összes időmet neked szánom”

Talán kijelenthető, hogy a lemez legromantikusabb daláról van szó, ami zeneileg visszarepít a 2000-es évek hangulatába, és segít feleleveníteni a legszebb szerelmi pillanatokat, emlékeket.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk