Hirdetés

Obama ihlette rockzene

Pearl Jam – Backspacer
(Universal)

Igazából a Pearl Jam az egyedüli zenekar, akik túlélték a grunge-ot és mára már csak szimpla rockegyüttesként állnak színpadra. Ők 1994-ben, (amikor ugye a műfaj maga Kurt Cobain fejlövésének pillanatában meghalt, és minden kiadó eszét vesztve próbálta a grunge-zenekarokat lecserélni az éppen akkor feltörő poppunk-csapatokra), minden kétséget kizáróan léteztek, ekkor adták ki a Vitalogy című harmadik lemezüket, de mindezt a sajtó teljes kizárásával, ugyanis kicsit tele lett a tökük a körülöttük kialakult hisztiből. Beszüntettek minden kommunikációt, nem csináltak klipeket sem, mondhatni visszavonultan zenéltek. Ennek köszönhetően meg is csappant az őket szeretők száma, viszont cserébe kaptak egy mindhalálig kitartó, fanatikus rajongói bázist. Átlag kétévente kijönnek egy-egy új nagylemezzel, amiken nagyjából tartják is a színvonalat, de meglepetést már nem okoznak, bár az előző album "Vissza a gyökerekhez!"-felfogása sok régi Ten- vagy Vs.-rajongót ismét a felszínre hozott.

A sorban a Backspacer a kilencedik lemez, aminek híre leginkább a netes vírusmarketingnek köszönhetően terjedt. Az akció maga a borító mozaikképeinek keresgélését jelentette (ha sikerült kirakni, kaptunk egy dalt ajándékba), na meg annak, hogy látványosan szakítottak eddigi kiadójukkal, a Sonyval. Az ingyen letöltögetős kiadásban nem lett volna akkora reklámpotenciál számukra, lévén most már boldog-boldogtalan ezt csinálja, (pedig ha valakihez, akkor a Pearl Jamhez igazán illet volna ez a partizánakció), inkább kijöttek függetlenként az USA-ban, Európában meg áttáncoltak egy másik multihoz, ami ugyan nem forradalmi tett, de biztos így volt praktikus.

Könnyen emészthető, laza rockzenét tartalmaz a Backspacer, tele potenciális slágerrel, ráadásul szokatlanul optimista, sőt, néhol kifejezetten szerelmes hangvételű lemez ez. Eddie Vedder szerint az album már-már vidám dalai egyértelműen Barack Obamának köszönhetőek. Amerika új elnöke olyan pozitív változást hozott az énekes életében, hogy ezt nem is bírta magában tartani. A zenekar egyébként nyíltan baloldali kötődésű, már-már Rage Against The Machine-szintű a pártállásuk, de szerencsére nem annyira harciasak, nem prédikálnak annyit és nem lépnek fel gigantikus vörös csillagos háttérvászon előtt.

Minden idők legrövidebb Pearl Jam-lemeze a Backspacer a maga 36 percével, pár dalt akár punkosnak is lehetne nevezni, de mivel alig van bennük düh, így ezt a stílus-meghatározást inkább hagyjuk. Maradjunk annyiban, hogy jó pár szokatlanul pörgős dal van itt a szokásos Vedder-féle lassúzással (Just Breathe, The End) színezve. Szinte még el sem indult, már vége is van a korongnak, de inkább ez legyen, mint pár felesleges töltelék.

A Pearl Jam csupán a korából fakadóan nem lehet akkora Észak-Amerika-ikon, mint Neil Young (akivel még lemezt is vettek fel), vagy Bruce Springsteen, de várnak még vagy tíz évet, és akkor már senki sem fogja elvitatni tőlük, bár zenekarként biztos nehezebb lesz elérni ezt a státuszt. A Backspaceren lévő zene már régen kiment a divatból, nem mutat semmi újat, nem kiáltunk fel, egy-egy váratlan megoldás hallatán, mert olyanok nincsenek. Viszont mindez kit érdekel, ha van rajta 11 jól megírt, tömör, szórakoztató, már-már popos rockdal?

Kommentek

Közeledik a mozizás vége? – Az HBO terve nagyon betehet a filmszínházaknak

Olyan sikerfilmek kerülnek majd egyszerre a moziba és az HBO Max-ra, mint a Mátrix 4 vagy a Dűne, az HBO GO pedig megszűnik.

Teljes bizonytalanságban tart, majd letaglóz – Ilyen volt a Tudhattad volna sorozat

Az HBO minisorozata tele van fordulatokkal, és végre egy olyan krimi, amiben a a legvégéig lehet találgatni, hogy ki tette. De nem biztos, hogy ez az előnyére válik.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
708FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Veretes hard rock – P. Box-koncertalbum jön ki LP-n, itt egy dal róla

Most először jelenik meg koncertalbum a korai korszakból.

Tomboló gyerekek az YZZO új klipjében

Mindössze egyetlen dal jelent meg korábban az Yzzo-tól, de most itt a második, klippel együtt.

What’s Mine Is Mine – Premieren a The Anahit új dala

Dal a test és a lélek szabadságáról.

Az idő drog – Premieren a colorStar új videója

A colorStar tavaly megjelent új lemeze, a Time is The Drug címadó dala kapott ezúttal látványos szöveges videót.

Érzelmek és küzdelmek – Premieren Debby May bemutatkozó dala

Debby May bemutatkozó dala, a Tell me Vroom Vroom, egy többéves alkotófolyamat első gyümölcse.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Ultralimitált közös kislemezt adott ki Thom Yorke, Burial és Four Tet

Nem ez az első eset, hogy a három zenész ilyet csinál.

Érdemes 5G telefont kérni karácsonyra?

Egyre több gyártó áll elő 5G képes készülékkel. Megéri váltani?

A OnePlus szerint igenis van értelme a telefonos koncertfelvételeknek

A virtuális interaktív koncertjüket ötven telefonnal veszik fel és adják élőben.

A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic-on

A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic Fesztiválon január 13-16 között, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és zeneipari konferenciáján....