Hirdetés

Obama, a zenebuzi

Az amerikai Rolling Stone magazin már többször is foglalkozott Barack Obama zeneszeretetével, illetve azt a vak is látja, hogy az új amerikai elnök poprajongó, elég csak a beiktatását ünneplő rendezvényre gondolni. Egyszer, még a nagy választási küzdelmek alatt, kitárgyalták vele, hogy mi van az iPodján (amúgy az vicces, hogy „odaát” mintha csak ez az egy mobil zenelejátszó lenne, minden cikkben ezt emlegetik, ha ilyesmiről van szó, kb. mint annak idején nálunk a Rotringot a töltőceruza helyett). Szóval Obama az akkori interjú alapján legszívesebben Stevie Wondert hallgat, őt nevezné meg, ha egyetlen zenei hőst kéne kiemelnie.

Emellett egy csomó r&b, vagy soul előadót is szeret. Szívesen kapcsol ki az Earth Wind And Fire, a Rolling Stones, vagy Elton John zenéjére. Kedveli a Howlin’ Wolfot, Sheryl Crow-t, Yo Yo Ma-t. A fiatalabbak közül Usher, Will.i.am, és Jay-Z van rá nagy hatással. Utóbbival különösen jó kapcsolatot ápol az újdonsült elnök: „Élvezem mikor Jay-Z-vel beszélgetek, szeretem, ahogy gondolkodik. Ő egy briliáns elme, és jó srác.” – mondta Mr. Beyonceről Obama, aki szerint a jelenlegi politikai helyzet hamarosan megjelenik majd a fiatalok zenéjében.

A beiktatás óta viszont már arról beszélnek mekkora zenei kincsen ücsörög az elnöki pár a Fehér Házban. Az alagsor állítólag tömve van értéksebnél értékesebb LP-kel, úgy mint a Led Zeppelin negyedik lemeze, a Rolling Stones Let It Bleedje, a Ramones Rocket to Russia-ja, vagy a Sex Pistols Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols-sza. De olyan klasszikusok is „hevernek” ott, mint a Captain Beefheart Trout Mask Replicája, vagy a Flying Burrito Brothers The Gilded Palace of Sinje.

A gyűjtést még Richard Nixon kezdte el 1973-ban, de aztán elsikkadt az ügy, egészen Jimmy Carter elnökségéig, aki 1981-ben számos fontos lemezt pakolt a kollekcióba. Aztán újból nem történt semmi, főleg Nancy Reagen miatt, aki kifejezetten utálta a lemezeket valamilyen oknál fogva.

Egyelőre semmi hivatalos közlemény nincs arról, hogy Obama pontosan mit tervez a több ezer darabos gyűjteménnyel, de annyit elárultak, mindenképpen bővíteni fogja. Bob Dylan Blood on the Tracks lemeze, illetve Bruce Springsteen Born to Run klasszikusa nagy eséllyel a szerencsések között lesznek, és mindenképpen vinyl formátumban, mert az elnök ebben hisz.

Attól meg most jótékonyan tekintsünk el, hogy a múlt keddi beiktatási ceremónián az összes zene playbackről ment mondván, hogy a nagy hidegben (-4 fok volt) elhangolódnának a hangszerek, és inkább a főpróbán rögzített felvételeket játszották be a háttérből…

Kommentek

Film készül B.B. King életéből, Bunk Moreland játssza majd a főszerepet

A film nem öleli fel a legenda teljes életét, inkább a fiatal zenész Michael Zanetishez köthető kapcsolatát mutatja be.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Jön az Iron Maiden Budapestre

A magyar főváros is bekerült az Iron Maiden Legacy Of The Beast turnéjának utolsó szakaszába.

Koncertekkel teli szállodaként és zenei inkubátorházként működő központ épül Amerikában

A Universal Music Group szállodájában akár a szoba erkélyéről lehet nézni a koncerteket.

Magyarországon is elérhető lesz a black metálosok álomtelefonja

Az utóbbi idők egyik, ha nem a legizgalmasabb koncepciójával állt elő az LG.

A modern katonadalok az internet szürreális bugyrába visznek

A cél minden országban ugyanaz, vagyis a háborút úgy beállítani, mintha az egy hazafias, csodálatos dolog lenne.