Hirdetés

Nyolc tipp, amit minden koncertre járónak ismernie kell

A houstoni Astroworld fesztiválon kialakult tömeg miatti halálesetekkel kapcsolatban felmerülhet az a kérdés is, hogy mihez kezdjen valaki, ha ilyen helyzetbe kerül. Honnan lehet felismerni, hogy veszélyben van, és mi a jó viselkedésmód, hogy épségben kijusson?

Mehdi Moussaïd, a berlini Max Planck Intézet tömegviselkedéssel foglalkozó munkatársa rendezvényszervezőknek szokott tanácsokat adni, hogyan lehet nagy tömegeket biztonságosan mozgatni, most pedig arra adott tippeket, mikre érdemes koncertlátogatóként odafigyelni.

Aki rendszeresen jár nagyobb koncertekre és fesztiválokra, annak talán nem lesz benne túl sok újdonság, de ahogyan előző cikkünkben is említettük, sokszor lehet abból baj, hogy tapasztalatok híján az emberek nem tudják, mire lehet számítani, és mit érdemes tenni, ha túl nagy tömegbe kerülnek.

Moussaïd számtalan olyan helyzetet tanulmányozott, ahol a tömegben emberek haltak meg, saját bevallása szerint régebben ő is félt, ha nagy tömegbe került, de mára ez elmúlt annak köszönhetően, hogy jobban érti, hogyan működik együtt sok ember, mik a viselkedésminták, és milyen veszélyre lehet számítani.

A tömeg mindig veszélyhelyzet

Ha valaki tömegben van, és elkezdi azt érezni, hogy a tömeg összenyomja, akkor valószínűleg már késő. Ezért a szakember szerint az első, legfontosabb és egyben legkézenfekvőbb dolog kerülni a veszélyes helyzeteket, viszont a szakember szerint nagyon kevesen ismerik fel ezeket, és eleve azzal sincsenek tisztában, hogy a tömeg veszélyes lehet. Ezért az első, hogy ezt mindenki tudatosítsa magában.

Amint túl sűrű a tömeg, lépni kell

Nagyon sokan ott hibáznak, hogy érzik ugyan, hogy a tömeg nyomja őket, de még mindig van egy kis helyük, és amúgy is jó a koncert, ezért inkább maradnak akkor is, ha azért közben kellemetlenül érzik magukat. Pedig Moussaïd szerint kifejezetten fontos figyelni a szervezetünk jeleire. Ha kicsit is rosszul érezzük magunkat a tömegben, rossz érzésünk van, felmerül a félelem, akkor azonnal el kell indulni kifelé.

Ne kerüljön semmi a földre

Tömeg közepén sosem szabad leülni, sőt a hátizsákot sem szabad a földre tenni. Egészen egyszerűen nem szabad akadályokat képezni, és minden áron el kell kerülni, hogy valaki a földre kerüljön, ez ugyanis minden tömegben egy nagyon kritikus mozzanat. Ha valaki a földre kerül, ha leül a tömegben, az akadály lesz, és ez veszélyes. Senki nem szeretne az az ember lenni, akire többen is ráesnek, és az is veszélyes, ha egy hátizsák az az akadály, ami miatt az emberek elesnek, mert ha sok ember van körülöttük, főleg ha a tömeg nagy számban szeretne pont arra mozogni, akkor nagyon könnyen tragédia lehet abból, ha valaki a földre kerül.

A tömegben legtöbbször az oxigénhiány öl

Moussaïd elmondta, hogy nagyon sokszor kérdezik tőle, hogy tulajdonképpen mi okoz halált egy tömegben, erre pedig az a válasz, hogy legtöbbször az emberek megfulladnak, mert a nyomás miatt nem kapnak levegőt. Fontos, hogy tudják az emberek, hogy az egyik legnagyobb veszély, hogy nem fognak levegőhöz jutni. Ezért ha nagyon sűrű az embertömeg, akkor arra kell elsősorban figyelni, hogy a mellkasnak legyen helye tágulni, mikor levegőt vesz. Ha ez megvan, az fél siker, ezért a szakember azt javasolja, hogy mindig tegye tömegben a mellkasa elé a kezét az ember, és próbáljon legalább 1-2 centi helyet hagyni, hogy levegőhöz jusson. Ez egyébként egy baromi kényelmetlen pozitúra, nagyon fog fájni a kéz, de legalább túl lehet élni vele egy veszélyhelyzetet.

Mozogjunk a tömeggel

Ne próbáljunk meg kiszabadulni, lökni a másikat, mert az sehova sem vezet. A nagyon sűrű tömegek mozgásával a fizika is foglalkozik, ez az a helyzet, amikor egyáltalán nem ritka, hogy az illetőnek a lába sem ér le a földre, hanem gyakorlatilag a tömeg viszi. A szakember szerint a legjobb ehhez alkalmazkodni. Ha nyomás jön, akkor nem ellentartani vagy visszanyomni, hanem gyakorlatilag úszni az árral. A veszély ilyenkor a tömegturbulencia, amikor több ellentétes lökéshullám találkozik. Na ez az a helyzet, amit el kell kerülni, ugyanis ilyenkor következnek be a halálesetek.

Kerüljük a falakat és a fix akadályokat

Moussaïd kutatásai alapján a legtöbb tragédia az úgynevezett tömör akadályoknál következik be. Ha valaki jobban belegondol, akkor sajnos ez logikus. Ha a tömeg halad, akkor nagyjából minden rendben van. Ha viszont útjába kerül például egy fal, akkor baj van, mert hátulról ugyanúgy érkezik a nyomás, viszont az akadályon nem tud átjutni, vagyis a tömeg odapasszírozza az ott állókat az akadályhoz.

A tömegsűrűség kritikus pont

Nem kellenek hozzá profi számítások vagy mérőeszközök, egyszerűen szemmérték alapján megállapítható, mi az az embersűrűség, ami veszélyes. Ehhez az egy négyzetméterre eső emberek számát kell figyelni. A szakember szerint ez öt alatt rendben van. Lehet, hogy nem kényelmes, sokan már ezt is túl soknak érzik, de ez még nem annyira veszélyes. Hat ember / négyzetméter sűrűségnél és afelett viszont már veszélyről beszélnek a szakemberek. Nyolc ember / négyzetméter sűrűségnél pedig gyakorlatilag biztos a sérülés.

Ezt nehéz megállapítani, de Moussaïd szerint egyszerűen azt kell nézni, hogy hány testrészhez ér hozzá egy másik ember. Ha mindkét váll vagy még több testrész ér hozzá a mellettünk állókhoz, azaz egyszerre több ember is nagyon közel van, akkor ideje kiutat keresni.

Baj esetén segítsünk, hogy rajtunk is segítsenek

Nem hangzik túl lovagiasan, de a tanulmányok azt mutatják, hogy nemcsak amiatt kell másokon segíteni, ha baj van, mert ez a természetes, hanem mert ha segítünk a mellettünk állóknak, ha mondjuk megbotlik vagy nem tud átjutni egy akadályon, akkor ő is segíteni fog, sőt a mellette álló is nagyobb valószínűséggel segít, így az egész helyzet nem versengő és ezzel együtt még veszélyesebb lesz, hanem valamelyest pozitívabb, ami akár a túlélés kulcsát is jelentheti.

Hogy a fesztiválok és koncertek szervezői hogyan készülnek fel egy ilyen helyzetre, arról bővebben itt írtunk:

A koncertre járást is tanulni kell – Hogyan lehet kezelni a pánikoló tömeget?

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk