Hirdetés

Nyílt levében kérik a zenészek, hogy a Spotify sose használja a hangfelismerős ajánlást

180 zenész és emberjogi aktivista kéri a Spotify-t, hogy felejtsék el a hangfelismerős újításukat, ami a felhasználó hangjából következtetne a nemére, hangulatára, életkorára és az akcentusára, és ezek alapján ajánlana zenéket.

Arra kérik Daniel Eket, a Spotify vezetőjét, hogy ezt a disztopikus technológiát soha ne használják, adják el, adják oda másoknak és ne tegyék pénzzé. Az aláírók között ott van például Tom Morello a Rage Against The Machine zenekarból, Eve 6, DIIV és még sokan.

Hangulat, akcentus, nem és kor alapján fog zenéket ajánlani a Spotify

Szerintük a fő baj az, hogy ehhez a technológiához folyamatosan hallgatóznia kell a telefonnak, ami sérti az emberek magánélethez való jogát, és adatvédelmi szempontból nagyon aggályos. Kiemelték azt is, hogy a hangulat vagy a nem alapján történő dalajánlás érzelmileg manipulatív, valamint diszkriminatív a transz és nem bináris emberekkel szemben.

A zene az emberi kapcsolatokért készül, nem pedig egy profitmaximalizáló algoritmus kedvéért

– írják a levélben.

Az aláírók szerint semmi sem indokolja, hogy a Spotify felismerje, hogyan érezzük magunkat, vagy hány ember van még a szobában, és azokkal beszélgetünk-e vagy bulizni szeretnénk, hogy a felhasználójuk hány éves lehet vagy milyen nemű. A jogvédő szervezetek szerint a felhasználók milliói, az előfizetők a magánéletük tiszteletét és védelmét érdemlik, nem pedig megfigyelést és manipulációt.

A Spotify korábban azt válaszolta, hogy a technológiát eddig sosem alkalmazta, és egyelőre nem is tervezi. A cég szerint sok olyan szabadalmat nyújtanak be a technológiai vállalatok, amiknek jelentős részét sosem szabadalmaztatják.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
845FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk