Hirdetés

„Az a társadalom, ahol sokan zenélnek, mérhetően boldogabb” – November végén X. Music Hungary Konferencia & Showcase Veszprémben

November 29-én és 30-án, kedden és szerdán immár 10. alkalommal Music Hungary Konferencia & Showcase a Hangvilla Veszprémben! A jubileumi esemény kapcsán a Music Hungary Szövetség a Kobuci kertben tartott sajtótájékoztatót, melynek során bejelentették, hogy az évforduló alkalmából rangos szakmai díjat is alapítottak.

A Music Hungary Konferencia & Showcase immáron harmadik éve a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt főtámogatásával valósul meg. Az idén 10. jubileumát ünneplő rendezvény a hazai zeneipari szakma legfontosabb platformja, ahol évente a szektort érintő legaktuálisabb kérdéseket és trendeket tárgyalják.

A Kobuciban tartott sajtótájékoztatót Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke nyitotta. Elmondta, hogy a Szövetség évente legjobban várt eseménye a Konferencia, második éve már a Showcase is. A fő cél a hazai zeneipar összefogása, megoldások keresése aktuális problémákra. A programnak tavaly óta van kiemelten kurátora, Süli András azóta elnökségi tag is lett, ezért idén Kama, Kamau Makumi váltotta, akit a Mary Popkids tagjaként ismerhet a közönség.  Weyer arról is beszélt, hogy az idei évben a Szövetség fókusza jelentős részben a megtépázott szektor helyreállításával foglalkozott, munkacsoportokban stratégiai anyagok kidolgozásával foglalkoztak elsősorban, hogy a hosszútávon fontos gyakorlati utak kialakuljanak.

“Az euró árfolyam, a KATA megszűnése, az infláció mindenkit érint, a zeneipart különösen, így olyan dolgokkal kellett foglalkoznunk, amikre az év elején még nem is számítottunk, mint az adókörnyezet, az állami támogatási rendszer és a zenei kvóta, de reméljük, hogy a jövő év már újra a nyugodtabb építkezésé lesz.”

Kamau Makumi elmondta, hogy a konferenciaprogram kurátoraként fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a zene és a zeneipar nem izolált világ és iparág, hanem a kulturális társadalom fontos alapköve, ezért a programot a “zene és ember” kapcsolatára fűzték fel. Kama kiemelte, hogy szó lesz a zeneipar és a munka-magánélet egyensúlyáról, a gyerekvállalásról ebben az extrém terheléseket generáló iparági kontextusban. De lesz még szó a klubok jó gyakorlatairól és arról, hogyan tudnak egy városi közösség életébe harmonikusan beépülni úgy, hogy kölcsönösen segítsék egymást. Szó esik majd a változó gazdasági környezet kihívásairól, illetve arról, hogyan készülhetnek a zenészek és a szakemberek a nyugdíjas éveikre is.

“Ezzel a holisztikus megközelítéssel célunk, hogy az aktívan zenélő és aktív szakemberek számára olyan témákat nyissunk meg, amikkel el tudunk indulni egy nyugodtabb, stabilabb építkezés felé.”

Süli András, a Szövetség elnökségi tagja és egyben a tavalyi program kurátora szerint a jubileum méltó alkalom arra, hogy ne csak a meglévő hagyományaikat ápolják, hanem hagyományteremtőek is legyenek, így idén megalapították a már régóta tervezett Music Hungary-díjat.

“Vannak más, nívós szakmai díjak is: az Artisjus a dalszerzőket, a Fonogram a hangfelvételipart, a Petőfi Zenei Díj a rádiós-tévés teljesítményeket díjazza, de mi egy átfogóbb, komplexebb elismerésben gondolkoztunk.”

A Szövetség weboldalán elérhető nyílt nevezés október 2-án zárul, ezt követően egy héttagú szakmai bizottság állít össze egy shortlist-et. Az elbírálásban olyan előadók és iparági szakemberek vesznek részt, mint Jónás Vera Artisjus- és fonogram díjas énekesnő, dalszerző, Décsy Eszter, a Music Hungary Szövetség PR- és kommunikációs menedzsere, Horváth Gergely rádiós szakember, kreatív producer, Réz György, kommunikációs szakember és a Majdnem Híres Rocksuli társalapítója, Stiedl Gusztáv, Schubert Music Publishing társtulajdonosa és a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének társelnöke, Temesi Bertalan Artisjus- és Fonogram-díjas basszusgitáros, zenei producer, illetve Varga Balázs, a TIXA Hungary Kft. alapítója, ügyvezetője, a Fekete Zaj Fesztivál főszervezője.

A díjat első alkalommal nyolc kategóriában ítélik oda. A Backstage-díj a zenei menedzsment, a szervezők elismerése, a Showtime az előadóké, a Vizuál-díj a zenéhez szorosan kapcsolódó a vizuális alkotókat honorálja a borítótól a fénytechnikán át a zenével kapcsolatos filmekig. Az Innováció-díj a korábban nem alkalmazott, újító megoldásokat, a Pro-díj pedig az egyéni szakmai teljesítményt, életpályát, elért sikereket díjazza. A Média-díj formájában külön kategóriát kapnak a médiamunkások, az Inspiráció-díjat a zenével összefüggő, példamutató társadalmi ügyekben és kezdeményezésekben való részvételt jutalmazza, a Crossover-díj pedig a zene és más művészeti ágak, vagy akár tudomány metszéspontján keresi a kiemelkedő teljesítményeket.

A sajtótájékoztató végén Weyer Balázs beszélt a Showcase programról is. Czeglédi Szabolcs, az Akvárium klub zenei programigazgatója fogja össze ismét a kiválasztási folyamatot, emellett idén először pályázni is lehetett a lehetőségre – a Showcase fellépőinek névsorát napokon belül megismerheti majd a közönség. Fontos célkitűzés, hogy a két nap során színpadra lépő potens, feltörekvő előadóknak akár egy nemzetközi karrier előszobáját jelentse az esemény, ezzel együtt kiemelt lehetőséget kapjanak arra is, hogy megismerkedjenek a hazai szakma meghatározó képviselőivel.

A fellépők kiválasztásánál a szervezők a különböző stílusok és a földrajzi egyensúly megteremtésére is törekedtek, hogy a lista minden szempontból reprezentatív legyen, mind az előadók, mind az ott lévő szakmai közönség számára. A helyszínen három különböző karakterű színpadon zajlanak majd a koncertek: a bensőségesebb Papírkutya az intimebb stílusoknak, az Expresszó a hangosabb zenének áll jól, a Terem pedig a kísérletezősebb, alternatívabb előadók klubhelyszíne lesz.

“Huszonöt fellépő lesz idén is, ami azt jelenti, hogy a szakma évente fel tud mutatni huszonöt olyan nevet, akik a következő idény ígéretes fellépői, és ez nagyon jó. Azt reméljük, hogy ez egy állandó frissességet és inspirációt jelent a szakmának.”

Weyer zárszóként azzal kapcsolatban, hogy miért fontos a megfelelő zeneipari utánpótlás, elmondta, hogy mérhetően boldogabb, jobban tanul és teljesít az a társadalom, ahol sokan zenélnek, és ezt ma már rengeteg tanulmány is igazolja. Mindezen felül a szakma szempontjából is fontos, hogy értőbb befogadó közeg alakuljon ki mind a zenehallgatók, mind a zeneipari szereplők részéről.

A jubileumi Music Hungary Konferenciára a sajtótájékoztatóval egyidőben elindították a jegyértékesítést is. További információk a Szövetség weboldalán, és a kapcsolódó Facebook-eseményen!

Fotók: Zsiga Pál / Music Hungary Szövetség

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk