Hirdetés
Hirdetés

Nobel-békedíj és metal – Nyerj jegyet az Orphaned Land koncertjére!

Orphaned'13small.jpgMost pénteken a Club 202-ben lép fel Izrael legismertebb metálzenei exportcikke, az Orphaned Land. A zsidó, arab és keresztény hatásokat összeolvasztó progresszív metálzenekar saját rajongói körében már megteremtette a békét a Közel-Keleten: otthonuk problémáinak nyílt és bátor megközelítésével felekezettől függetlenül toboroztak maguknak rajongókat világszerte.  A két év után ismét a Club 202-ben fellépő zenekar koncertjére egy páros belépőt sorsolunk ki most következő játékunkban. Részletek a hajtás után!

A zenekar idén kiadott All is One című lemezének turnéján jut el ismét Budapestre. A Lángoló Gitárok egyik szerencsés olvasója a Concerto Music felajánlásában két jegyet nyerhet a bulira! Ehhez nem kell mást tenni, mint játszani, ennek részeként pedig legelőször is lájkolni a Lángoló Gitárok, valamint a Concerto Facebook-oldalait, majd pedig a jatek@langologitarok.hu címre egy Lángoló Orphaned Land-játék tárgyú levélben elküldeni a helyes választ a játékban feltett kérdésre. Mint mindig, ezúttal is fontos, hogy a megfejtések az imént megadott tárgyú levélben érkezzenek, aki nem így küldi a megfejtést, biztosan nem fog nyerni. A válaszokat jövő csütörtökön éjfélig várjuk, a nyertest emailben értesítjük a pénteki nap délelőttjén.

Az 1991-ben alakult Orphaned Land új lemezének borítóján a kereszt, a Dávid-csillag és az iszlám félhold egymásba illesztve, egyetlen ágas bogas jelképként jelenik. Ez az ábrázolásmód ugyan sok hívőből értetlenkedést válthat ki, de a három ábraháminak is nevezett világvallás történetét, eredetét vizsgálva – no meg szent könyveiket olvasva – bizony nem alaptalan egy ilyen megközelítés. Az album címe egyben magában hordozza a zenekar legfőbb mondanivalóját is, miszerint az embereket szívük és belső meggyőződéseik szerint kellene megítélni, nem pedig vallási felekezetük alapján.

A témaválasztást megmagyarázza, hogy az Orphaned Land éppen e vallások őshazájából, a mai Izraelből érkezik – melynek fővárosa, Jeruzsálem mindhárom vallásban szent városnak számít. Ugyanakkor az Orphaned Land nem mítoszokról és legendákról  énekel, hanem olyan helyzetekről, melyek a valódi világban történnek körülöttük, éppen most. Talán ennek is köszönhető, hogy nehezen találnánk még egy olyan izraeli zenekart, aki annyi embert érintett meg a Közel-keleti állam határain túl. Ráadásul az együttes munkássága olyan emberek között segít lebontani a falakat, akiket vallásos meggyőződésük elvileg ellentétes oldalakra sodorna. A rajongók elszántságát mi sem mutatja jobban, minthogy 2012-ben petíciót indítottak, melynek célja, hogy a zenekar egyszer Nobel-békedíjat kaphasson.

„Soha sem hittem volna, hogy egy izraeli együttes tevékenységét egyszer muszlimok ezrei  fogják nyomon követni szerte a világon.” – mondta el Kobi Farhi frontember. – „Amikor Isztambulban, Törökországban játszunk – jelenleg ez az egyetlen muszlim ország, ahol felléphetünk -, rengetegen érkeznek Iránból, Egyiptomból, Libanonból és Jordániából, hogy láthassanak bennünket. Sokszor egymással harcoló ellenségek érkeznek közösen, hogy megnézzék a koncertet. Bár történelmileg a zsidók és az arabok egyaránt Ábrahám leszármazottai, a rengeteg konfliktus és érdekellentét elfeledtette ezt velünk. A felfedezés, hogy a zenénk újra rávilágíthat erre a régi egységre, megdöbbentett engem. Így kapta a címét az új album: Mind egy és ugyanaz.”

A politikai mondanivalóval is bíró dalszövegeket ugyan a zsidó származású Farhi írja, de a konkrét mondanivaló tartózkodik attól, hogy bármelyik oldal mellett állást foglaljon, és ez a megközelítés nem változott a ’90-es évek óta. Műfajának megfelelően a zenekar nemcsak mondanivalójában, hanem megszólalásában is igyekszik egyre jobbat és emlékezetesebbet alkotni, így az egyes lemezek mindig különböznek a korábbiaktól. Az énekes ezúttal több tiszta énekhangot használ a három országban – Izraelben, Törökországban és Svédországban – rögzített albumon, melynek készítésében összesen 40 zenész és kórista vett részt.

A Közel-keleti régió számos problémája mellett a zenekarnak az is célja volt az új lemezzel, hogy a nehéz témák mellett szórakoztató lemezt készítsen: „Úgy éreztük, hogy a múltban több rendkívül összetett albumot készítettünk már, ebben az értelemben már bizonyítottuk progresszivitásunkat. Ezúttal arra gondoltunk, hogy ideje lenne egy szórakoztatóbb anyagot összerakni.  Bár most is sok szomorú és tragikus hangulatú dalunk van, egyes üzenetek talán egy fokkal könnyebben emészthetőek. Szeretnénk, ha minden metal kedvelő könnyen megértené a szövegeinket. Úgy érezzük, hogy sikerült új szintre emelnünk, és közelebb vinnünk a zenénket a rajongókhoz” – nyilatkozta Farhi – „reméljük, ők is így érzik majd.”

A zenekar dalaival október 4-én a budapesti Club 202-ben tehetünk majd próbát, méghozzá rendkívül baráti áron. Az este orientális hangulatát tovább erősíti a turnévendég Bilocate zenekar produkciója, ők ugyanis Jordániából érkeznek, hogy bemutassák komor hangulatú, szintén keleties elemekkel operáló Summoning The Bygones című lemezüket. A kiadványon többek között Dan Swanö is vendégénekel, és egy Paradise Lost feldolgozást is találunk rajta. Rajtuk kívül két francia zenekar lép fel: a Klone lebilincselő progmetal dalokat kínál, míg a nemrég alakult The Mars Chronicles tömény, hangulatos post metalt játszik majd.

Most pedig jöjjön a kérdés, amire a választ várjuk:

Mi a címe az Orphaned Land gitáros Yossi Sassi legutóbb kiadott szólólemezének?

                 a., Melting Clocks

                 b., Surfing with the Alien

                 c., Sabbath Bloody Sabbath

A válaszokat csütörtökön éjfélig várjuk, a nyertest emailben értesítjük a pénteki nap délelőttjén.

A Concerto Music bemutatja:

All Is On Tour 2013

2013. október 4., péntek 18 óra

Budapest, Club 202

Orphaned Land koncert, Bilocate, Klone, The Mars Chronicles koncertek

Belépő: 3500 Ft

Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.concerto.hu 

http://www.orphaned-land.com/ 

https://www.facebook.com/concertoconcerts 

https://www.facebook.com/events/301776169952349/  

Advertisement
39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló