Hirdetés

Népzenei hardcore

Yava – Folcore
(Edge)
2008

A Yava nem friss zenekar, csak éppen most jutott el odáig, hogy kiadja első nagylemezét. Ráadásul elég érdekes koncepció mentén indult el a volt VHK-tagokat is soraiban tudó csapat, nevezetesen a népzenét és a punk-hardcore-t próbálják ötvözni sajátos felfogásban. Lássuk, sikerült-e?

Az ember eleve szkeptikus a folkrock zenekarokkal szemben (kivéve persze, ha direkt erre bukik), mert ez a manapság igen nagy népszerűségnek örvendő műfaj nagy buktatók és csapdák mezeje is egyben. Szerencsére Magyarországon egyre jobbak, izgalmasabbak a próbálkozások. Kevésbé dominál a skandináv zene majmolása, kezdjük megtalálni a saját hangunkat. Így áll a Yava is jelen pillanatban. Nagyon színes, változatos lemezt tettek le az asztalra. Az is örülhet, aki a kellemes dallamokat bírja, de akár a pogó megszállottjai is tolhatják rá napestig. Egyébként nem kizárólag a hazai folklór elemei kerültek bele a masszába, hanem távol-keletiek is felbukkannak itt-ott, amitől még izgalmasabbá és szórakoztatóbbá válik a lemez.

Yava concert @ Folk ‘n’ Troll Festival (A38, Budapest)

Kimagaslik közülük a Gen című, amiben a keleti dallamok nagyon passzolnak a vastag gitárokhoz és a Sepulturát idéző törzsi dobokhoz. Dus Polett hangja kellemesen simul az ember lelkéhez, de nem vállalja túl magát, nem egyszer átengedi a terepet a keményebb témákhoz illő férfihangoknak.

A hangzás kiváló, Mátyás Attila nagyon jó munkát végzett vele, tökéletesen átadja a zene hangulatát. Kimagasló album született már így elsőre is a Yava műhelyében, és ebből az erős indulásból ítélve nagy lehetőségek előtt áll a zenekar.

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
873FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló