Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi fusion, szubszaharai funkkal és folkkal vegyítve – Bemutatkozik a Futurstan

Lángoló Premier

A Futurstan egy négy nemzetiséget magában foglaló fúziós jazz kvartett, aminek a gyökerei Tanzániától Magyarországon keresztül Bulgáriáig és Oroszországig terjednek. Jelenlegi palettájukat a fusion mellett szubszaharai funk és mediterrán folk hangulatok színesítik.

Hirdetés

A zenekar eleinte olyan projektként fogalmazódott meg, ami szabadon kalandozna a mediterrán és keleti népzene, valamint az afrobeat övezte zenei területeken – mindezt a modern jazz keretein belül megvalósítva. A zenekart Karen Arutyunyan (Deti Picasso, Wattican Punk Ballet) verbuválta össze 2020 augusztusában, akinek célja az afrikai ritmusvilág örmény népzenével való elegyítése volt. Egy kvintett voltak: Arutyunyan gitáron, Biljarszki Dániel billentyűkön, Bognár Marci dobokon, Fatime Songoro alt és szoprán szaxofonon, valamint Alexey Zelensky billentyűn és zaj effekteken.

„Hamar, már az első fél-improvizált próbák során megtaláltuk azt a hangot, ami mindannyiunkkal rezonált – a hangot, ami inspirációinkat egyesítette, és ami a szabad, különböző műfajokon és formákon átívelő felfedezés lehetőségét biztosította számunkra. Ekkorra Karen úgy döntött, hogy Oroszországba helyezi át székhelyét. Egy magasabb hangtartományban mozgó szólóhangszer nélkül a zenének fókuszáltabbá kellett válnia, és a szerepek enyhe változáson mentek keresztül: Alexey billentyűről basszusgitárra váltott, és a zenekar innentől kvartettként működött tovább.” 

Ennek a kvartettnek jött most ki három dala is élő videóként, és ennek a premierje van most itt a Lángolón. Ráadásul a dalok mindegyikéhez kaptunk kommentárt is.

Alexey Zelensky:

A Book of sands volt az első dalunk. Egy szerény kis dallamból bontakozott ki – egy nyugodt arabeszkből. A többi dalunkkal ellentétben ez nagyobb részt le volt kottázva – egyfelől azért, mert tartalmaz olyan formai megoldásokat, amiket ily módon könnyebb elsajátítani, másfelől pedig azért, mert szerettem volna, ha ezáltal már a legelején friss lendületet tud venni a zenekar. Mégis, amikor a zene életre kelt a kezeink alatt, a dal olyan improvizációkkal és ötletekkel gazdagodott, ami jelentősen hozzájárult a felvételen is hallható formájához.

Amikor instrumentális népzenét hallgatok – legyen az görög, arab, szefárd vagy nigériai –, mindig feltűnik annak bámulatos narratív minősége. Az, ahogy egy dallam megszólal, a ritmusvilága, frazálása – mindez egy történetmesélést idéz, ami lehet lírai vagy didaktikus, de minden esetben magával ragad és megszólít. Ez a megközelítés dominál ebben a dalban is.

Fatime Songoro:

„Az It Reminds Me úgy született, hogy gyakorlás közben eltöltött az érzés, hogy szeretném megköszönni az egyik kedvenc szaxofonosomnak a munkáját és létezését, mert nagyon nagy hatással van rám kamaszkorom óta, a lelke, a fanatizmusa és sokoldalúsága miatt. Szóval csak improvizáltam, vidáman, hálásan, és mivel éreztem, van értelme, hangfelvételt készítettem. Később persze kidolgoztuk a zenekarral, alapvetően én nem szeretek egyedül alkotni.

Az „It Reminds Me” egyfajta biztató-vigasztaló szám, engem arra emlékeztet, hogy vannak az életben hullámvölgyek, de minden attól függ, hogy én hogyan viszonyulok a nehézségekhez, hogyan keretezem az életem történéseit. Emlékeztet a hullámok természetére, hogy jönnek-mennek, változékonyak, felidegesítenek, vagy épp kisimítják minden idegszálamat. S legfőképpen arra, hogy bármilyen nehézséget képes vagyok megoldani. Remélem, ez így átjön hallgatáskor, és érdemes volt ezt megkomponálni és felvenni, hogy vigaszt, biztatást kapjon, akinek szüksége van rá.”

Biljarszki Dániel:

„A Nana’s Dream néhány egyszerű, visszafogott dallamból indult, majd a témák hangulata különböző képeket kezdett generálni bennem: altatódal, álom, egy rettegett mumus, erdő, eltévedés, menekülés… Vaszilisza jutott eszembe, ahogy Baba Jaga csirkelábakon álló – vagy járkáló – kunyhójából hazafelé tartván rohan a sötét erdőn át a vén boszorkától kapott, botra tűzött koponyával, melynek szeméből, orrából és füléből izzik a tüzes fény. Ezek a képek és hangulatok további inspirációként szolgáltak számomra az újabb részek megírásához, valamint a zenekarra is serkentő hatással voltak: ahogy a másik két dal esetében is, ennél is egy ember alkotta meg a vázat, de a többi tag is belerakta a maga energiáját, kreativitását, és ettől vált közös alkotássá, ettől lett Futurstan.”

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók