Hirdetés

Nem kell szerepet játszani – Ónodi Eszter és Kirschner Péter a Lángolónak + egy Bowie-feldolgozás

onodi.jpg

Egy kiváló színésznő, akit egyre többet látunk nemcsak prózai szerepben, illetve egy minden lében kanál producer-gitáros most együtt is csináltak valami érdekeset. Interjú, klippremier, David Bowie, félelem, élmény és energiamozgósítás. Ónodi Eszter és Kirschner Péter válaszolt a Lángoló kérdéseire és bemutatunk egy nobudget-garázsvideót is. (Fotó: Get Closer Concerts)

Honnan a Bowie-mániátok?

Ónodi Eszter: Bowie számait fura módon a halála után kezdtem el sűrűbben hallgatni, ugyanis felkértek egy emlékkoncerten való közreműködésre, ami 2016 tavaszán volt a Gödörben. Ez volt egyébként az első alkalom az életemben, hogy egy rockbandával énekeljek. Korábban eszem ágában sem volt ilyesmivel próbálkozni, és persze rengeteg félelem is volt bennem, főleg korábbi színpadi kudarcok miatt, de a koncert olyan hatalmas élmény volt, hogy bátorítást kaptam a későbbi felkérések elfogadására.

Kirschner Péter: Nálam időben fordítva volt, akkor figyeltem fel Bowie-ra, amikor a punkzenék egyszerűségét kicsit unni kezdtem a nyolcvanas évek elején, és ő volt az, akinek a művészete a számomra valahogy egyesítette azt, ami a punkzenekarokban, Cseh Tamásban és az új hullámos zenekarokban szerettem. Rafinált popzene, sajátos személyesség, bizarr extravagancia és sallangmentes egyszerűség. Bowie a Beatles után a legnagyobb hatást gyakorolta rám. Amikor először meghallottam néhány dalát, azonnal azt éreztem, hogy pont ezt a hangot kerestem. Ez a felvétel a Bowie halála óta rendszeressé váló Bowie emlékkoncertek hozadéka, minden évben összegyűlünk koncerttel emlékezni. 2019-ben ez a koncert újra az A38-on lesz, február 20-án. Amikor visszanéztem néhány mobiltelefonos felvételt a legutóbbi koncertről, döbbenetesen erősnek találtam Eszter előadásában a Hallo Spaceboyt és azonnal ráírtam a résztvevőkre, hogy van-e kedvük egy ilyen garázsbend felvételhez. Hálistennek volt, így Gátos Iván, Lázár Ágoston és Iliás Ádám barátaink is részt vettek a munkában.

Eszter, annyit vagy amúgy is színpadon, szóval mi az, ami miatt a színpadi jelenlétet ezen kívül is igényled? Mert mostanában több zenei produkcióban is láttunk feltűnni. 

ÓE: Arra jöttem rá, hogy teljesen más energiákat mozgósít ez a fajta színpadi jelenlét, mint a színházi, sokkal brutálisabb, nyersebb, zsigeribb ez a dolog. Nem kell  szerepet játszani, rendezői koncepciónak megfelelni, csak a zene van és te vagy. De pont ettől zavarban is vagyok kissé, nem tudok például dumálni a nézőkkel, mint egy igazi rocksztár, ez a fajta exhibicionizmus nincs meg bennem, de amint a szám elkezdődik, elmúlik a zavarom. 

Mi a folytatása a közös melónak?

KP: Eszterrel a Sziámi AndFriends-koncerteken rendszeresen lépünk fel együtt, ezek jövőre is folytatódnak, a legközelebbi épp a Hajón, de vannak még további ötletek is, meglátjuk, mi jön össze ezekből. Eszter csodás művész, rajongok érte, és rendkívül izgalmas rockénekes – bár ez a számomra csak pár éve derült ki – hatalmas kakaó van benne és rendkívül részletgazdag az előadása, szóval csak remélni tudom, hogy lesz még kedve/érkezése további projektekhez.

ÓE: Igen, a konkrét folytatás a hajós buli lesz, ahol ezt a Bowie-számot játsszuk majd el. Aztán ami tuti még, az augusztus 15. Budapest Parkban a Woodstock 50-címet viselő rendezvény, ott is fellépek.

Csak Bowie van a fejetekben?  

KP: Nem, dehogy. Igazából van néhány új dalom, amikhez Erdős Virágtól és Karafiáth Orsitól szeretnék szövegeket kérni, és gondoltam arra, hátha ezek közül lesz kedve valamelyikhez Eszternek előadóként, meglátjuk. De további feldolgozások is várhatók, Bowie is, mások is, hogy ne mondjak mást Lou Reed például.

ÓE: Nekem rengeteg minden van a fejemben, énekeltem már Péterékkel a  Sziámi AndFriends-szel, a Budapest Bárral, az Európa Kiadóval, a Hot Jazz Banddel, énekeltem Cseh Tamást, 70-80-as évek amerikai slágereit, és pici jazzt is. Tényleg elég nagy a merítés. Egyelőre nagyjából elvállalok minden felkérést, ami jön, mert keresem a zenémet, gyűjtöm a tapasztalatokat, figyelem, mi az, ami jól áll, miben érzem legkomfortosabban magam, de igazából nincsenek konkrét terveim, nem gondolkodom zenekaralapításon így 45 évesen.

Oké, zenekart nem csinálsz, de zenemániás vagy. Mik a zenei előképeid?

ÓE: Igazi zenei előképem nincs. De szeretek olyan női előadókat, mint Nina Simone, Annie Lennox, Tina Turner, Dee Dee Bridgewater vagy Sarah Vaughan. De Bowie-ra visszatérve, az ő örökös megújulásra való képességét nagyon nagyra tartom.

Péter, említetted, hogy ilyen videókból akár egy sorozatot is el tudsz képzelni.

KP: Igen, ennek a videónak már van előzménye, pár éve a stúdiómban felvettünk már egy Beatles-feldolgozást Szekeres Andrissal (Junkies) és Takáts Eszterrel és most ez a Bowie-feldolgozás követte, ezzel arra is rájöttem, hogy ez egy értelmes dolog: összejönni barátokkal és jó hangulatban, különösebb szándékok nélkül eljátszani néhány fontos dalt és persze felvenni a legjobb minőségben, ezt én egy érvényes művészi törekvésnek tartom és kedvem is van hozzá. Szóval várhatóak további videók, a saját stúdióm adja a technikai hátteret.

Munkaalkoholista vagy, hihetetlen tempót diktálsz zenei melófronton. Gondolom, a 2018-ban sem lógattad a lábadat.

KP: Nagyon jól sikerült, azzal kezdtük, hogy év elején megjelent a Sziámi AndFriends új lemeze, rengeteget koncerteztünk, és további új dalok is készülnek folyamatosan. Bródy Jánossal is nagyon jó évet zártunk, az egy egyre jobb zenekar, amit János köré sikerült gyűjteni. Legfrissebb “szerzeményem” Mózsik Imre dobos, akit a Supernemből való távozását követő hosszú szünet után sikerült rávenni a csatlakozásra. Remélem, nem fogja megbánni. Nemrég új dallal jöttünk ki, ami egész jól hasít a Youtube-on, de producerként készítettem egy kiváló lemezt az Azur zenekarral és nagyon- nagyon sok más, jó hanganyag készült a stúdiómban. Az amerikai Durgas is megfordult nálam egy komplett lemez erejéig, de a Flash és a Zuboly vinyl-je is nálam készült. Hangmérnökként sikerült életem első templomi orgona felvételét elkészíteni és a Dal című műsorba bejutott kiváló előadó Váray Laci felvételét is én készítettem.

Meg nem állsz, úgy látom.

KP: Valahogy így. A jövő évem is elég izgalmasnak ígérkezik, besegítek Szabó Benedekéknek összehozni egy Kaláka-tribute válogatás-lemezt, elkezdtünk együtt dolgozni és gondolkozni Bongorral, a fiatal szabadkai hip-hop előadóval, és úgy néz ki, hogy Bródy Jánossal is rögzítünk februárban egy új dalt. A Sziámival tervbe került egy szimfonikus koncert is az ősszel. Úgy néz ki, hogy egy darabig csatlakozom az Ohnody produkcióhoz is gitárosként, de ez valószínűleg csak rövidtávú együttműködés lesz. Saját, s nem a Sziámi AndFriends számára írt dalokat is tervezek idén, ha lesz rá időm. Közben, remélem, rengeteg koncert is lesz, már eléggé telik be a naptár.

Hirdetés

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló