Hirdetés

Nem minden középkategóriás telefon jár lemondásokkal

Bár mindenki a csúcskészülékek csodájára szokott járni, mégis kevesen vannak azok, akik hajlandóak akár több havi fizetésüket rákölteni egy telefonra. Megnéztük a legújabb középkategóriás készülékeket, és arra voltunk kíváncsiak, hogy valójában mekkora lemondással jár az, ha valaki nem belépő szintű, de mégis megfizethető készüléket választ magának.

Nem fog fájni

Ha röviden szeretnénk elspoilerezni az egész cikket, akkor elég lenne annyit írni, hogy a felhasználók jelentős részének nemcsak azért nem éri meg csúcskészüléket venni, mert a majdnem félmilliós darabok egészen egyszerűen túl drágák, hanem mert nincs is rá szükségük, vagyis fogalmazzunk úgy, hogy egy átlagos felhasználó igényeinek az olcsóbb verzió is megfelel. Hogy ez középkategóriát jelent vagy egy-két évvel ezelőtti, de még mindig meglehetősen menő csúcstelefont, az pedig egyéni döntés kérdése. De vegyük végig, mire lehet számítani a középkategóriánál.

Az új remek, de a régi sem rossz – Kipróbáltuk, tényleg megéri-e a Samsung legújabb csúcstelefonjára váltani

OnePlus Nord N10 – OnePlus-kedvelőknek

Bár tavalyi darab, de százezer forint környékén megvásárolható 5G-képes készülék, ami ráadásul szolgáltatóknál is elérhető, így sokaknak lehet vonzó választás. A OnePlus olcsóbb kategóriás készülékén sajnos eléggé érezhető, hogy a kivitel fapados lett. A hátlap műanyagára percekig hittem azt, hogy valahol még rajta van valami védőfólia, csak nem találom, a kijelzőjén pedig a megszokottnál jóval szélesebb a káva. Próbáltak egyébként minden olyan dolgot beletenni, amitől a vásárló azt hiheti, hogy nem igazán vagy csak minimális kompromisszumokat tett, hiszen az akkumulátora nagy, a kijelző pont kézre áll, nem rossz képeket csinál, és a 90 Hz képernyőfrissítés még az IPS panel élvezeti értékén is dob valamennyit, de valahogy mindenhonnan pont annyi hiányzik, hogy ne érezze magát senki felhőtlenül boldognak, miközben a teszten szereplő konkurensek többsége ezt meg tudta ugrani. A legnagyobb hiánya az, hogy már most lehet tudni, hogy az Android 11 lesz az utolsó frissítés, amit megkap, fényképezésben nem túl erős, és a hátlap az nem fóliától kelt gyenge műanyag érzetet, hanem mert az. Ennek ellenére a készülék gyors, sokáig bírja, és működés közben nem is nagyon lehet rá panasz, csak hát annak ellenére, hogy a OnePlus mindig is nagyon büszke volt arra, hogy úgy tudja variálni a specifikációkat, hogy ár-érték arányban ne legyen az embernek hiányérzete, most azért ez mégsem jött össze.

OnePlus N10

Poco X3 Pro – Akiknek a játék a fontos

A Poco a Xiaomi almárkája, kicsit olyan, mint ahogyan a Huawei és a Honor kezdte. Vagyis független ugyan, de saját sales- és marketingcsapata van, miközben például a gyártás közös a Xiaomival. A Poco alapvetése, hogy nem viszi túlzásba, mi mindenre képes egy telefon, hanem próbálják azt jól belepakolni egy készülékbe, amire a felhasználóknak valóban szükségük is van.

Például a százezer forint körül beszerezhető készülékből kimaradt az 5G chip, de az elődjéhez képest gyorsabb lett, és nagyobb a tárhelye, ami azoknak lehet jó hír, akik kifejezetten gyakran játszanak a telefonjukkal nagyobb memória- vagy grafikai igényű játékokat. Tulajdonképpen az embernek az az érzése, hogy egy kifejezetten gamer fókuszú telefont képzeltek el, és azokat pakolták bele, amikre ehhez szükség van. 6,67 hüvelykes a kijelzője, és 120 Hz képfrissítése például pont ezt a célt szolgálja, ahogyan az 5160 mAh akkumulátor és a gyorstöltés is. A kamera megkapta a Xiaomi készülékekből már jól ismert funkciókat, és inkább ezekkel győzi meg a felhasználókat a megapixelháború helyett. Hasonló kamerákkal rendelkező készülékek egyébként a Xiaomi kínálatában is találhatóak, szóval a Poco X3 Pro tényleg leginkább azoknak lehet jó választás, akiknek a játékteljesítmény számít igazán.

A Poco X3 Pro

Realme 8 Pro – Akik gyakran elfelejtik töltőre rakni a telefont

Az egész világon egyre gyorsabb tempóban növekszik, így ideje volt nekünk is kipróbálni a Realme telefonját, aminek az egyik legizgalmasabb hívószava, hogy csak 116 ezer forintba kerül, viszont a Samsung 108 megapixeles HM2 érzékelőjét kapta, így azok, akiknek a fotózás fontos, most joggal kaphatják fel a fejüket. És most le is hűtöm a kedélyeket azzal, hogy tökéletesen bizonyítja, hogy a megapixel önmagában nem sokat ér, ha például a szoftver nem áll készen ennek a kezelésére. Nem akar rámenni egyébként ez a telefon sem az extra látványos megoldásokra, vagyis nem ígéri, hogy távcsőként is képes üzemelni, vagy hogy iszonyúan gyorsan mozgó tárgyakat élesen és még művészien is fotóz le, egy dologban ígér látványosat, hogy a csillagos eget úgy örökíti meg, hogy azt profi fotósok is megirigylik. Ehhez azért hozzátartozik, hogy szükség van egy állványra és legalább 4 percre, de tény, hogy jól megbirkózik a feladattal. Egyébként a kamerájára azt lehet mondani, hogy leginkább az általános feladatokkal birkózik meg magabiztosan.

Realme telefon

Bár valószínűleg sokaknak új lehet a realmi UI 2.0 kezelőfelület, a jó hír az, hogy nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, és elég egyedivé lehet tenni, elég csak annyit itt hagyni a kérdéskörben, hogy háromféle sötét üzemmód van benne. Hiányzik belőle az 5G, ami azért fájó pont, mert hasonló árkategóriájú termékekben viszont megvan, és a kijelző frissítése is maradt 60 Hz, egyelőre egyik sem létszükséglet, de lassan alapfelszerelés az összes készüléknél, ahogyan az IP-védelem hiánya is csak akkor fájó, amikor már késő. Ezt igyekszik ellensúlyozni a kamerával, és a gyári tartozék 50 wattos töltővel, ami azt ígéri, hogy teljesen lemerült állapotból 47 perc alatt lesz 100 százalékon a telefon, a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy mikor valaki 20 százalék környékén elkezd rástresszelni, hogy mihez kezd telefon nélkül, negyed óra töltéssel eléri, hogy egy napot még nyugodtan használhatja. A Realme 8 Pro egy erős középkategóriás versenyző, aminek egyelőre a legnagyobb csatát saját magával kell megvívni, vagyis azzal, hogy viszonylag kevesen ismerik a magyar piacon, amin az változtathat, ha sikerül bekerülniük szolgáltatókhoz.

Realme telefon és a csillagok.

Samsung Galaxy A32 – Menő az 5G, de nem minden áron

Két verzióban is elérhető a Samsung A32-es telefonja, meg lehet venni 5G verzióban, és anélkül is. Ez a jó hír, a rossz hír az, hogy ez árban nem jelent olyan gigantikus különbséget, és ezzel sajnos nem azt akarjuk sugallani, hogy az 5G jobban megéri, mert annyira olcsó, inkább azt, hogy egyik sem éppen az ár-érték aránya miatt lehet kedvenc. Míg a 4G verzió olyan 75 ezer forint környékén szerezhető be, az 5G változat százezer forint. Érdekes adalék, és kicsit zavarba ejtő, hogy igazából azt kell, hogy mondjuk, hogy a 4G verzió sokkal erősebb. Összességében azért nem pazarolnánk több szót az A32-re, mert az a furcsa helyzet állt elő, hogy a 4G verziót nyugodtabb szívvel ajánljuk, mint a logikusan menőbbnek számító 5G modellt. Az A32 az a fajta készülék, ami egyszerű, biztos, stabil, nem akar többet állítani magáról, mint ami valójában. Kifejezetten izgalmas első készülék lehet fiataloknak vagy a használatot könnyedén megtanuló idősebbeknek, de aki egyik kategóriába sem sorolja magát, az valószínűleg jobban jár az eggyel jobb Samsunggal. Az 5G verziójáról meg az a legegyszerűbb, ha nem feltétlenül veszünk tudomást, mert az az egyébként tényleg nem rossz 4G verziós A32-re is rossz fényt vet.

A Samsung A-széria legújabb darabjai.

Samsung Galaxy A52 – A telefon, amilyenje nagyon sok embernek lesz

Valószínűleg nagyon sokan lesznek azok, akik a tökéletes középkategóriás telefont keresve az A52-nél kötnek majd ki. Ügyesen csinálja egyébként ezt a vonalat a Samsung, mert ez a készülék tökéletesen alkalmas céges telefonnak, de telepakolták olyan funkciókkal is, amik a fiatalabbaknak is vonzóvá tehetik, és ez alatt nemcsak a beépített Snapchat-filtereket kell érteni, hanem hogy egyszerre alkalmas szórakozásra, és a teljesítménye is jó. Az egyik erőssége persze a kamera, aminél olyan apróságnak tűnő, de éles helyzetben kifejezetten fontos dolgokat emeltek át a csúcskészülékből, mint mondjuk hogy képes követni a fókusz a szélben ide-oda bicsakló virágot akkor is, mikor makróban fotózza a felhasználó, vagy ott a szuperstabil mód videózás közben. Jól szól, vagyis szórakozásra és játékra is alkalmas, munkahelyi felhasználóknak pedig ott van például a Knox, amivel biztonságban tudhatják a céges fájlokat, ráadásul a 4500 mAh akkumulátor tényleg sokáig bírja, így megalkották azt a telefont, ami kielégíti a legtöbb felhasználó szentháromságnak tűnő igényét, vagyis egy telefon ne legyen iszonytatóan drága, de csináljon baromi jó képeket, és sokáig bírja az akkumulátora. Ráadásul itt is megvan a választás, hogy szeretne-e bárki már most belépni az 5G világába, és itt már nem is jár ez olyan típusú lemondásokkal, mint az A32 esetében.

Samsung Galaxy A72 – Akik nagyon szeretnek fotózni

A legdrágább telefon a tesztben, és a helyzet az, hogy csak minimálisan tér el mondjuk az A52-től, és a legtöbb különbség fotózásban van, például a space zoom fotózással, vagyis lehet agyba-főbe zoomolgatni. Kicsit nagyobb, kicsit jobb mindenben, de aki árérzékenyebb, annak egészen biztos, hogy az A52 sem fogja azt az érzést kelteni, hogy olyan sok dologról kellett lemondania. Az A72 már nem is feltétlenül ezekkel versenyez, sokkal inkább lehetne az aktuális S-széria lite verziójának nevezni, vagy tetszés szerint az A-széria jelenlegi csúcsának, ennek fényében kérdés persze, hogy mikor lesz 5G-s verziója is. Biztos egyébként, hogy ebből is rengeteget eladnak majd főleg céges telefonnak, ennek fényében kicsit hiányzik, hogy nem támogatja a Samsung Dexet, vagy hogy az egész nap a számítógép mellett dolgozók legnagyobb barátjával, a vezetékes töltés lehetőségével sem vértezték fel.

Oneplus N10 Poco X3 Pro Realme 8 pro Samsung A32 Samsung A32 5G Samsung A52 Samsung A72
Ár 99 990 forinttól 99 990 forinttól 116 990 forint 109.990 forint 119.990 forint 139.990 / 169 990 forint 174 990 forint
Kijelző mérete 6,49 inch 6,67 inch 6,4 inch 6,53 inch 6,53 inch 6,5 inch 6,7 inch
Kijelző IPS LCD FHD+ LCD Super AMOLED Super AMOLED TFT LCD FHD+ Super AMOLED 120 Hz
FHD+ Super AMOLED, 90 Hz
Kamera 1 64 MP, f/1.8 48 MP f/ 1,79 108 MP f/ 1,9 64 MP f/1,8 48 MP f/1,8 12 MP f/2.2 (ultraszéles)
12 MP f/2.2 (ultraszéles)
Kamera 2 8 MP, f/2.3 (ultraszéles) 8 MP f/ 2,2 (ultraszéles) 8 MP f/2,3 (ultraszéles) 8 MP f/2.2 (ultraszéles) 8 MP f/2.2 (ultraszéles) 64 MP f/1.8 64 MP f/1.8
Kamera 3 2 MP, f/2.4 (makró) 2 MP f/2,4 (makró) 2 MP f/2,4 (makró) 5 MP f/2.4 (mélység) 2 MP f/2.4 (mélység) 5 MP f/2.4 (mélység)
8 MP f/2.4 (telefotó)
Kamera 4 2 MP, f/2.4 (mélység) 2 MP f2,4 (mélységérzékelés) 2 MP f2,4 (mélységérzékelés) 5 MP f/2.4 (makró) 5 MP f/2.4 (makró) 5 MP f/2.4 (makró)
5 MP f/2.4 (makró)
Előlapi kamera 16 MP 20 MP 16 MP 20 MP 13 MP 32 MP 32 MP
Processzor Snapdragon 690 5G Snapdragon 860 Snapdragon 720G MediaTek Helio G80 MediaTek Dimensity 720 5G Snapdragon 720G / 750G
Snapdragon 720G
5G Igen Nem Nem Nem Igen Van 5G verziója Nem
Akkumulátor 4300 mAh 5160 mAh 4500 mAh 5000 mAh 5000 mAh 4500 mAh 5000 mAh
Memória 6 GB / 128 GB 6/8 GB és 128/256 GB 8GB / 128 GB 4GB / 128 GB 4GB / 128 GB 6/ 8 GB és 128/256 GB (1TB-ig bővíthető)
6/ 8 GB és 128/256 GB (1TB-ig bővíthető)
IP védelem Nincs IP53 Nincs IP 67 IP 67 IP 67 IP 67

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk