Hirdetés

Nem az újdonságokat, inkább a korábbi lemezeket hallgatják az emberek

Csak az Egyesült Államok területén 2021 első felében 55,3 milliárd dalt hallgattak meg audio vagy videós streamingplatformokon, ami 54,3 milliárdos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest – derült ki az MRC Data jelentéséből.

De nem is feltétlenül az az érdekes, hogy mennyit, hanem sokkal izgalmasabb az, hogy mit hallgatnak. 

Az adatokban ugyanis külön veszik a katalógusokat és az új megjelenéseket. Hogy meddig számít valami új megjelenésnek? Azt is pontosan meghatározták, eszerint ebbe a kategóriába azok a lemezek vagy dalok kerülhetnek, amelyek kevesebb mint 18 hónapja jelentek meg.

A zenehallgatás 66,4 százalékát a katalógusok hallgatása teszi ki. Az adatokból azt is látni lehet, hogy mikor a fizikai eladásokat összevetik a streaminggel és a letöltésekkel, az arány ugyanez marad. Ezt az összevetést egyébként nem úgy kell érteni, hogy egy lemez streamelését egy lemez eladásával teszik egyenlővé, hanem például 1250 prémium előfizető lejátszása lesz egyenlő egy fizikai lemez megvásárlásával. Beszédes azt látni, hogy ennek az alapja, hogy nagyjából ez az a streamelési szám, ami azonos pénzbeli értéket képvisel, mint egy fizikai hanghordozó megvásárlása.

Az adatokból az is látszik, hogy a katalógus zene, vagyis a 18 hónapnál régebbi dalok hallgatása meredekebben növekedett, mint az új vagy aktuális kiadványok népszerűsége. Ha ez a tendencia ugyanígy folytatódna, akkor néhány éven belül az új kiadványok zeneipari szerepe elég alacsony lenne. Persze a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy az elmúlt másfél évben nagyon sok igazán nagy név tartotta vissza az új megjelenéseit a járvány miatt, vagyis ez az arány 2021 év végére akár változhat is. Ezek az adatok viszont segíthetnek megérteni, miért fektetnek iszonyú pénzeket cégek a különböző katalógusok vásárlásába.

A zene brutálisan jó befektetés lehet még mindig, és ezt most Bob Dylan esete is bizonyítja

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk