Hirdetés

Nem a lángok, a füst veszélyes, de a technológia segít

Jön a nyár, eleve nagyobb az erdőtüzek veszélye, de ezzel együtt továbbra is fontos lenne, hogy minél többet tudjunk a füstről is, ugyanis a lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt a füst és a szén-monoxid okozza, nem a lángok. Ezért országos kampány indult Technológiával a Füstmentes Otthonokért! néven, aminek célja a tűzkárok és balesetek megelőzése, felhívja a figyelmet az égés és a füst problémájára és káros következményeire, illetve információkat szolgáltat, hogyan lehet megelőzni a tűzeseteket és baleseteket.

Az első lépés, hogy felmérjék a lakosság tűzbiztonsággal kapcsolatos ismereteit, hogy aztán azokon a területeken tudják edukálni az embereket, ahol a legnagyobb a szükség az ismeretek fejlesztésére. Például, hogy a technológia segít, például egy füstjelző vagy szén-monoxid mérő jelzése esetén az érintettek még biztonságban el tudják hagyni a lakást, a jelzés pedig különösen éjszaka menthet életeket.

A program első lépéseként az együttműködő felek felmérik a lakosság tűzbiztonsággal kapcsolatos ismereteit, hogy az edukációs kampánnyal azokat a területeket célozzák meg, ahol a legnagyobb szükségét látják az ismeretek fejlesztésének. A hasznos információk megosztása mellett a megfelelő technológiai háttér biztosítása is rendkívül fontos, hiszen egy okos berendezés megfelelő használata akár életeket is menthet.

A kampányban első körben 700 füstjelző készülék kiosztását tervezik lakóingatlanokban – önkéntes tűzoltók részvételével – az ország számos pontján. Az eszközök felszerelése mellett az önkéntesek a füstjelzők helyes elhelyezésével kapcsolatos tudnivalókat is átadják a lakók számára, valamint egy évig követik a felszerelt füstérzékelők működését is. Majd a tesztidőszak végén ismét készül egy felmérés az eszközök használatával és eredményességével kapcsolatban.

„Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, pedig ma már rendelkezésre állnak olyan technológiai megoldások, amelyek segíthetnek abban, hogy a nyílt lánggal és füsttel járó problémákat kiküszöböljük. Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy erre a társadalmi problémára felhívjuk a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás, ami az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel; ezért nagyon fontos ezen rossz szokások kerülése, sőt a legjobb választás a leszokás. Amennyiben valaki az ismert kockázatok ellenére sem szokik le, az égés és füst nélkül működő technológiák már itt is rendelkezésre állnak – emelte ki Hajdu Márton, a füstmentes.hu nevében.

„A biztosítótársaságokhoz 2010 óta csaknem 77 ezer kárbejelentés érkezett tűzesetek miatt, amelyekre több mint 62 milliárd forintot fizettek ki. Tekintettel arra, hogy a hazai ingatlanoknak 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással, a jelentős részben gondatlanságból bekövetkezett károk mértéke ennél jóval nagyobb lehet. Anyagi és össztársadalmi érdek is tehát, hogy ezeknek a nem egyszer tragédiával is párosuló eseteknek a számát a megfelelő információk és technológiai eszközök terjesztésével mérsékelni próbáljuk. Ezért is állt a MABISZ a mostani kampány mellé” – emelte ki Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.”

A programot a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), és a füstmentes.hu indította útjának.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk