Hirdetés
Hirdetés

Napijegyek vannak már csak az idei Fishingre, és azokból sem sok

Pontosan ötven nap múlva kezdődik a nyári fesztiválszezon első nagy dobása, a Fishing on Orfű. A fesztivál az elmúlt egy évtizedben rendre teltházas volt, és ez valószínűleg most sem lesz másképp, már csak napijegyeket lehet kapni, és nem is az összes napra. Úgyhogy aki még azon gondolkozik, hogy menjen-e, annak most adunk egy kis ízelítőt a Fishingből, hogy gyorsan tudjon dönteni. De azért annak is érdemes tovább olvasnia, akinek már megvan a jegye, de még vannak kérdései a fesztivállal kapcsolatban. Elsőként jöjjön a zenei felhozatal, generációkra szabva.

Hirdetés

A legjobb nap a Z generációnak

Az utóbbi időben ismét egyre több a fiatal Orfűn, és nem kérdés, hogy számukra a csütörtök ígérkezik a legjobb napnak: leginkább azért, mert fél tizenegytől kettőig egymás után lép fel Beton.Hofi, Krúbi és Pogány Induló. Valószínűleg sokan vannak olyanok, akik más esetben ezért a három előadóért simán kifizetik a Fishing-bérlet árát, Orfűn viszont bő három óra alatt mindhárom rappert meg lehet majd nézni. Érdekes egyébként, hogy Beton.Hofi és Pogány Induló is a második számú színpadon játszik majd, annak ellenére, hogy nemrég mindketten az MVM Dome-ban léptek fel. A szerda sem ígérkezik rossznak egyébként a fiataloknak, lesz például Carson Coma, Deva, Sisi, Lil Frakk és Co Lee is. Fontos infó, hogy néhány napja már csak 100 csütörtöki napijegy volt, úgyhogy aki venni akar, annak sietnie kell.

A legjobb nap az Y generációnak

Quimby, 30Y, Hiperkarma – ez a hármas egy évtizeddel ezelőtt simán lehetett volna headliner a Fishing három különböző napján. Idén viszont mindannyian pénteken lépnek fel, amitől garantáltan beindul a nyálelválasztása annak, aki nosztalgikus hangulatba kerül, ha eszébe jut a Petőfi Rádió. És ezen kívül is lesz még egy csomó jó koncert pénteken, de erről majd még később.

A legjobb nap a boomereknek

Talán a szombatot mondanám, ezen a napon játszik ugyanis Bródy János és a Pál Utcai Fiúk is. Utóbbiért mondjuk elég sokáig kell fennmaradni, papíron éjfél után 50 perccel kezd majd a zenekar és éjjel 2-ig játszik, úgyhogy ezt a koncertet végigbulizni a fesztivál utolsó napján már elég nagy kihívásnak ígérkezik. Pedig minden valószínűség szerint érdemes lesz, tavaly hasonló idősávban nagyon jó koncertet adott a zenekar, igaz, az első napon. A legjobb az lenne, ha az Európa Kiadó is szombaton lépne fel, de ők csütörtökön játszanak majd.

A legjobb nap

Ez persze nagyon szubjektív, de mindent összevetve én a péntekre szavazok. A feljebb említett koncertek ugyanis a fesztivál törzsközönségének jó részét megmozgatják, és még ezeken kívül is nagyon erős a lineup. A Csaknekedkislányra és az Analog Balatonra biztosan rengetegen lesznek kíváncsiak, a Platon Karataev is sokak kedvence, és Barkóczi Noémit is érdekes lesz látni egy nagyobb színpadon. Az Óriás-majdnembúcsúkoncertről pedig még nem is beszéltünk (de majd mindjárt fogunk). Nem csoda, hogy elsőként ez a nap lett teltházas.

A búcsúkoncert

A Fishigen rendszeresen van egy-két olyan zenekar, amelyik búcsú- vagy majdnembúcsúkoncertet tart, tavaly például a Middlemist Red fellépése volt emlékezetes. Idén az Óriáson a sor, a zenekar 18 év után döntött úgy, hogy nem folytatja tovább. Persze az utóbbi években már nem voltak túl aktívak, de a Fishingen mindig el lehetett őket csípni, Egyedi Péter énekes pedig tagja is a szervezőcsapatnak, úgyhogy nem meglepő, hogy az utolsó előtti koncertjüket is itt tartják. Kár értük, de ez a buli azért még nagyon jónak ígérkezik.

A különleges koncerthelyszínek

A gyönyörű környezet a fesztivál egyik legfontosabb vonzereje, és ezt a szervezők is tudják, ezért már évek óta ki is használják a környékben rejlő lehetőségeket. Most is lesz Tűzhöz közel színpad bent az erdőben, egy nagyon hangulatos helyen, ami tökéletes az intimebb produkciók számára, és remek lehetőség pihenni kicsit két veretés között. A víziszínpad szintén visszatér, itt kora délután, a fő program beindulása előtt lesznek koncertek: a zenekarok a vízben, egy úszó stégen játszanak majd, a közönség pedig a partról vagy a vízből nézheti a koncertet. A legjobb pedig, hogy ide belépő sem szokott kelleni, így várhatóan idén is ingyen lehet majd megnézni a Kiscsillagot, a Bëlgát, vagy mondjuk 6363 fellépését.

A vécékoncert

Tipikus fesztiválélmény az, hogy az ember véletlenül odakeveredik egy színpad elé, és belehallgat egy olyan zenekarba, amit nem ismert korábban, de egyből megszereti őket. A Fishingen ez a vécében is előfordulhat, a Csoki & Hipo nevű formáció ugyanis ott szokott fellépni. A koncertjeik nincsenek benne a programfüzetben, általában aznap vagy 1-2 nappal előtte hirdetik meg őket, úgyhogy nem tudom garantálni, hogy idén is fellépnek. De ha igen, érdemes megnézni a közéleti témájú trasht játszó zenekart, ahogy a kézmosók előtt nyomják a dugig tömött vizesblokkban, ahol a gerendákról is emberek lógnak.

A legjobb hely ivásra

Repohárból sört inni természetesen a Fishingen is lehet, de aki másra (is) vágyik, annak érdemes felmennie a Borfaluhoz, ahol rendszerint a környék borászai árulják a saját boraikat. Lehet persze önmagukban is inni a borokat (érdemes például megkóstolni a kizárólag Pécs környékén termesztett cirfandlit), de a fesztivál itala a sétálófröccs. Ez egy egyliteres műanyagpalack, változó arányban borral és szódával töltve. Könnyen hordozható, ideális koncerten ugráláshoz (hiszen rá lehet csavarni a kupakot), finom, és hát be is lehet tőle rúgni, ha éppen az a cél. Bár a Fishingnek 2022 óta már dedikált alkoholstratégiája van, amellyel azt akarja megmutatni a fesztiválozóknak, hogy az átgondolt alkoholfogyasztás hosszabb bulihoz, több élményhez és kellemesebb másnaphoz vezet.

A legjobb strand

A fesztivál helyszíne arra is remekül alkalmas, hogy nap közben jól ellegyen az ember. Ennek pedig a legjobb módja a parton chillezés, főleg akkor, ha nagyon meleg az idő. A közelben jó pár strand van, ezek közül a két legjobb az árnyas part, valamint az a partszakasz, ami a tó sarkában van, és a Google térképén orfűi szabadstrand néven lehet megtalálni. Mindkét helyen van egy jó büfé, egy nagy placc a törülközőknek (fákkal!), és ha jól emlékszem, vízibicikli-kölcsönző is. Talán azért választanám az orfűi szabadstrandot, mert az árnyas part van a legközelebb a fesztiválhoz, ezért ott is vannak a legtöbben. Aki valami másra, és remélhetőleg egy kicsit kevesebb emberre vágyik, a szomszédos Abaligeten lévő strandot, vagy az orfői kistó strandját is kipróbálhatja.

Az off programok

A Fishingen már hagyománya van a nappali, a zenéhez nem, vagy csak érintőlegesen kapcsolódó programoknak is. Ezekből a legnépszerűbbek a fröccs- és sörtúrák, amelyeket fellépők szoktak vezetni, de szokott lenni főzős, bor- és ételkóstolós, pincelátogatós, túrázós program is. Sőt, egy időben még színházi helyszín is volt Orfűn, de ezt sajnos az elmúlt években nem hozták vissza. Az idei off programokat még nem hirdették meg, de hamarosan meg fogják, úgyhogy érdemes lesz figyelni, a jegyek ugyanis nagyon gyorsan el szoktak fogyni, különösen a fröccstúrákra és a sörtúrákra.

A legjobb módja a lejutásnak

Orfű igencsak messze van Budapesttől, az ország egy részéből pedig Budapesten keresztül érdemes menni, legalábbis tömegközlekedéssel, úgyhogy onnan még messzebb. Pécsre szűk három óra alatt jut el a vonat, és onnan még át kell menni a buszpályaudvarra, és buszozni vagy háromnegyed órát. A másik megoldás, hogy az ember felszáll a fesztivál szervezőinek buszjáratára, ami a vasútállomástól indul. Akárhogy is, ha oda akarunk érni a délutáni koncertekre, akkor valószínűleg már aznapra is szabit kell kivenni, legalább egy félnapost. Autóval az M6-os és az M7-es felé indulva is nagyjából két és fél óra az út, ami jóval rövidebb, ezért szerintem ez a jobb megoldás, még úgy is, hogy a vonatjegyekre 50 százalékos kedvezményt szoktak adni a fesztiválozóknak. Akinek nincs autója, annak érdemes szétnéznie a telekocsi-oldalakon, általában elég sokan hirdetnek meg utakat.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,059KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók