Hirdetés

Nagyon furcsán kell irányítani a Huawei hangzásban is erős fülhallgatóját

Úgy tűnik, hogy a Huawei egyre nagyobb energiát fektet a kiegészítőibe, és mivel az elmúlt években elég jól fogytak a vezetéknélküli fülhallgatói, elérkezettnek látta az időt, hogy egy kifejezetten magasra pozícionált vezeték nélküli fülhallgatóval szálljon be a versenybe 69.990 forintos áron, ez a Huawei Freebuds Pro.

Huawei telefonnal a legélvezhetőbb

Hogy ki hogyan viszonyul a gyártó Google-szolgáltatások nélküli telefonjaihoz, az egyéni preferencia kérdése, sokan vannak, akik megoldják enélkül is az életüket, és ezen azért sokat segít, hogy a Huawei AppGallery ténylég folyamatosan bővül. Akinek viszont munka miatt, vagy mert a Google-re rendezte be eddig az életét olyan alkalmazásokra van szüksége, ami az Egyesült Államok és a Huawei egyelőre végtelennek tűnő háborúja miatti szankciók eredményeképpen jelenleg nem elérhetőek, annak nem lesz jó ez a konstrukció, bármennyire is szeretné.

Na de egy fülhallgatóhoz semmi szükség nincs a Google-szolgáltatásokra

Egészen addig, amíg nem éli a mindennapjait a Google asszisztensének segítségével, mert értelemszerűen, azt nem támogatja. A legfelhasználóbarátabb élmény akkor éri az embert, ha Huawei készülékkel használja, ebben az esetben párosításkor kapásból megjelenik egy kis ablak, és az AI Life alkalmazáshoz is azonnal csatlakozik. Az alkalmazáson belül lehet személyre szabni. Egyelőre azonban a Google Play áruházból letöltött AI Life verziójában nem elérhető a Freebuds Pro ha nem Huawei készülékről szeretné az ember használni. A fülhallgató és a funkciói ennek ellenére is működnek, de aki ezt nem szeretné kivárni, amíg megérkezik a frissítés, annak érdemes megkeresni egy megbízható oldalon, mondjuk az ApkPure-on az AI Life legújabb verzióját. Huawei telefonnal gond nélkül csatlakozik az alkalmazáshoz. 

Fogom és megfejem a fülhallgatót

Be kell vallanom, hogy egy kicsit örültem annak, hogy a Freebuds Pro fülhallgatót nem koppintással kell irányítani, azt ugyanis általában túlzásba viszem, és vagy a dobhártyám jelzi, hogy jó lenne, ha nem szakítanám be, vagy kiesik az egész szerkezet a fülemből, vagy mikor igazgatom, akkor általában azzal a lendülettel le is állítom a zenét.

Itt ütögetés helyett két ujjal csippantani kell, ami arra még mindig tökéletes, hogy kirántsam a fülemből, de legalább a kezemben marad az egész. Elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnik a kezelésre, hiába van egy kis gyakorlás, amikor végig visz az alkalmazást, mit hogyan kellene nyomogatni, egészen egyszerűen nehéz megtalálni, hogy mégis hol és mit kellene csipkedni, egyszer kétszer vagy háromszor, hogy valami történjen. Ha ez nem lenne elég, akkor kiderül, hogy a hosszú csípés és a rövid csípés között is van különbség.

Teljesen pedig akkor vesztem el, mikor kiderült, hogy a hangerő szabályozásához fejő mozdulatokkal kell fel vagy le huzigálni az ujjaimat a fülemben lévő fülhallgatón.

Igazából amennyire furcsa volt elsőre, annyira gyorsan lehetett hozzászokni és meg is lehetett tanulni, bár ezt a cibálós-húzigálós mozdulatot lehet, hogy kihagytam volna, főleg, hogy ezzel aztán végképp kirángatja az ember a füléből. Viszont egyértelmű, hogy itt kell megállni a gyártóknak, és nem hagyni, hogy a fülhallgatók piaca elinduljon az igazi apokalipszis irányába, mikor mást fognak jelenteni a koppintások, a csípések, a hosszan csípések, és húzogatások aszerint is, hogy a bal oldali vagy a jobb oldali fülhallgatót morzsinkázza a felhasználó. 

Ja, és még egy izgalmas kiegészítő az alkalmazásban, mikor ellenőrzi egy kis jazz-zenével, hogy rendesen van-e a felhasználó fülében a fejhallgató. és javaslatot tesz, hogyan kellene inkább használni.

De fülhallgatónak milyen? 

Az irányítás sajátosságánál sokkal izgalmasabb kérdés, hogy mit tud a fülhallgató. Egyrészt, nagyon jól szól, magasabb hangerőn sem esik szét a hangzása, könnyedén hozza a magasakat és a mélyeket, megjelennek benne a részletek, és azok fogják igazán értékelni, akik szeretik, ha a basszus leviszi a fejüket, mert azt viszont érezhetően előtérbe tolja. 

Amiben nagyon erős az a zajszűrés, ami néhány helyzetben kifejezetten hasznos, néha viszont inkább veszélyes. Ebben próbál megfelelően balanszírozni azzal, hogy a zajszűrést egyszerűen (a hosszú csippantással) lehet kikapcsolni vagy aktiválni, és van egy úgynevezett Awareness mód is. Ennek az a lényege, hogy akárhogy folyamatosan elemzi a környezet zajait, és eldönti, hogy mikor nem szerencsés, ha valaki lemarad róluk. A szomszéd asztalnál ülő telefonbeszélgetését nem tartja fontosnak, ellenben mikor a viselőjéhez beszélnek, akkor felhangosítja a beszédhangot. A fülhallgató azt is tudja, hogy például zebrához közeledve felerősíti a forgalom zaját, ahol persze nem a zebra tényét érzékeli, hanem az autók sokaságát, így ez akkor is hasznos lehet, ha egyszerűen csak egy forgalmas út mellett sétál az ember.

Huawei Freebuds Pro és az alkalmazása

Ha a zajcsökkentést bekapcsolva hagyjuk, akkor olyan 4-4 és fél órát bír ki egy töltéssel, anélkül ha a dupláját nem is, de nagyjából 7 órát igen. A tokja egyben képes a vezeték nélküli Qi töltésre, vagyis arra használható telefonról is lehet tölteni. És jól működik az is, hogy egyszerre több eszközhöz lehet csatlakoztatni. Ez egyébként amennyire jól hangzik, olyan könnyen kavarja meg az embert, én két telefonhoz csatlakoztattam, és néha fogalmam sem volt, hogy éppen melyikről szól a zene, annyira pedig még nem zökkenőmentes ez a dolog, hogy az egyik eszközről váltson a másikra, ha például az egyik eszköz elhagyja a bluetooth-hatótávolságot.

Egy nehézsége van

Ez pedig a kialakítás, ugyanis a töltőtok mágnesei olyan erősek, a fülhallgató pedig olyan szép fényes felületű, hogy nem egyszerű kiszedni a tokból. Nem kell feszegetni, nem törik bele az ember körme, de kézkrémezés vagy májkrémes kenyér majszolgatása után lehetetlen kiszedni belőle.

Megvenném?

Összességében nem olcsó fülhallgató, ezért az árért az az alapkövetelmény, hogy jól szóljon, vagy hogy telefonálás közben kiszűrje például a szélvihart, vagy hogy atombiztos legyen a bluetooth-kapcsolat. Ezeket mind magabiztosan hozza a Freebuds Pro. Az aktív zajszűrésre sem lehet panasz, ahogyan az üzemidejére sem, ráadásul a fülhallgató kényelmes és könnyű is. Amennyire furcsa volt a kezdetben, hogy nem ütögetni hanem csippantani kell a fülhallgatót, olyan gyorsan szoktam hozzá. Ami kár, hogy kimaradt belőle az az, hogy bírja az esőt és az izzadtságot, és reméljük, hogy minél hamarabb érkezik a Play áruházban az a frissítés, amiben már ez a fülhallgató is megtalálható, mert teljesen jogos igény, hogy ne kelljen apk fileokkal trükközni.

Ha valakit csak az ára tart vissza, akkor jó ha tudja, hogy az október 19 és november 1 között rendelt fülhallgatókhoz a kiemelt partnereknél jár egy Huawei Band 4 is, ami egyébként 14.990 forint lenne, és ha a felhasználójának nincs is rá szüksége, de kitűnő karácsonyi ajándék lehet belőle bármelyik közeli rokon számára.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk