Hirdetés
Hirdetés

Művészeti óriáskavalkád is lesz a Fishingen

A könnyűzene mellett a képzőművészet kapja a legnagyobb fókuszt az idei Fishing on Orfűn. Közel száz alkotó közreműködésével jön létre a könnyűzenei fesztiválok történetének talán eddigi legnagyobb és szabadtéri képzőművészeti kiállítása hat helyszínen és sok száz négyzetméteren.

Hirdetés

2024-ben zenei karakterével rokon szellemiségű, gazdag, színes és jelentős képzőművészeti programmal egészül ki a Fishing on Orfű fesztivál, ez a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ. A festészettől a szobrászatig, a textilművészettől a fényfestésig, a kerámiától a graffitiig rengeteg izgalmas projekttel és művészeti alkotással készülnek a szervezők. A látogatók nagy nevű művészek, fiatal tehetségek és pécsi egyetemi hallgatók műveit is megcsodálhatják több száz négyzetméteren, több helyszínen. A program védnöke nem más, mint drMáriás, Munkácsy-díjas festőművész, zenész, az ünnepélyes megnyitót pedig szerdán 15:30-kor tartják az Orfűi falnál.

De miből is áll a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ?

GALÉRIA EGY SZERPENTINEN

A program legnagyobb eleme a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN címet kapta és ötven művet foglal magában, melyeket a Borfalu feletti árnyékos erdei részen tekinthet meg a nagyérdemű. A kortárs képzőművészet olyan fontos alkotóinak képeit nézhetjük meg itt, mint Bada Dada, Bánki Ákos, Braun András, Bukta Imre, efZámbó István, feLugossy László, Kárpáti Dódi, Kiss Péter, Kiss Tibor, Losonczy István, Robitz Anikó, Stark Attila, Shane54, Simon-Mazula Tibor, Szombathy Bálint, Szöllősi Géza, Tóth Gábor vagy Weiler Péter.

De találkozhatunk ígéretes fiatalok alkotásaival is: Crocodilepower, Határ Attila, Jánosi Anna, Kalán Viktoria, Makra Zoltán, Marosi Panni, Nagy Marcell, Szabó Lobot Balázs, Szász Sándor vagy Szentgróti Dávid művét is meg lehet tekinteni. A Fishing képzőművészeti pályázatának győztesei (Bereczki Kata, Galog Márton, Iványi Helka, Mayer Hella, Mihály Ádám, Mihályi Bálint, Murányi Kriszti, Németh Gábor, Pasztellneon, Pittmann Glória és Székely Zsó) is itt állítanak ki, az ő műveiket közel háromszáz pályamű közül választotta ki rangos zsűri (Bánki Ákos, drMáriás, Kálocz Tamás, Kiss Tibor, Losonczy István és Szalay Miklós). A Galéria egy szerpentinen hét izgalmas – és méretében tekintélyes alkotását a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának több, mint negyven diákja készítette. Textilművészeti alkotásokat, szobrokat, installációkat hoztak létre tanáraik támogató felügyeletével, műveik színes kavalkádjával feltéve a galéria i-jére a pontot.

feLugossy László: Kilövés (A Képzőművészet on Orfű kínálatából)
Kiss Tibor: DJ (A Képzőművészet on Orfű kínálatából)
Weiler Péter: Orfűi gyorsulási verseny (A Képzőművészet on Orfű kínálatából)
Bukta Imre: Falusi öreg rocker (A Képzőművészet on Orfű kínálatából)

AZ ORFŰI FAL 

GALÉRIA EGY SZERPENTINEN felett található a Képzőművész on Orfű folyamatosan készülő közösségi alkotása, AZ ORFŰI FAL, amelyre mindenki írhat, festhet, és mindenki nyomot hagyhat maga után! Ez a fal senkit sem választ el senkitől, ám felülete a berlini nagyobb testvérhez hasonlóan a szabadság, az interakció, a véleménynyilvánítás és az anonimitás szimbolikája mentén telik be folyamatosan a fesztivál négy napja alatt. Közel negyven négyzetméternyi falfelületet tehet magáévá a Fishing közönsége, hiszen ezen a falon minden ecsetvonás, filchúzás, festékfröccsentés vagy rövid üzenet megfér.

MŰVÉSZPINCE

A faltól pár méterre, a présházban tekinthető meg drMáriás: A Picsahal kedvenc festményei című kiállítása. A tavalyi Fishingen nagyot szólt a társadalomkritikus mester különleges helyszínen rendezett tárlata, amelyet idén hagyományteremtő jelleggel ismételnek meg. Az utóbbi évek népszerű alkotásai közül közel harmincat tekinthetnek meg az érdeklődők vászon- és papírnyomatok formájában.

FÉNYMŰVÉSZET

A Light Art Museum Budapest delegálta Katona Kati Insight című művét, amely A tűzhöz közel színpad alatti erdős részen tekinthető meg sötétedéstől pirkadatig. Kati műve igyekszik a nézőket ráébreszteni, hogy ők maguk is a természet szerves részét képezik és minden egyes ember és élőlény a természet szövetének része. Az Insight egy meditatív utazást ígér, mely lehetőséget kínál az elmélyülésre és a lecsendesedésre az ingerekkel teli fesztiválkörnyezetben.

RENESSOUND LIVE PAINTING

Idén már nyolcadik alkalommal szervez Live Painting eseményt a Fishingen a pécsi illetőségű Renessound Crew. Az elmúlt években huszonnyolc alkotó vett részt orfűi alkotásaik megvalósításában, köztük festők, grafikusok, szobrászok, tetoválóművészek és graffitisek. Az idei évben a spray painting műfajában alkotnak majd a Borfalu oldalában található lépcső mentén.

FÉNYORGONA

A fesztivál egykori tábortüzének a helyén lenyűgöző kerámiaszobor épül, amely kilenc olyan művész közös munkája, akik még sosem dolgoztak együtt. A Fényorgona huszonegy különböző elemből áll, az egyes részeket más-más művész készítette. Az oszlopok a helyszínen készültek hatszáz kilogramm samottos agyag felhasználásával, szabadtüzű gázégetésben.

A június 26-án startoló Fishing on Orfűre már kevesebb, mint 100 napijegy kapható, története során zsinórban tizedszer lesz elővételben teltházas a rendezvény. Az utolsó belépőkre itt lehet lecsapni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók