Hirdetés

Mutánsok és yokaiok – Elolvastuk a Démonidő című képregénykötetet

Nemrég foglalkoztunk Neil Gaiman Marvel 1602 című (kánonon kívüli, de) kultikus képregényével, és most némileg hasonló eresztéssel van dolgunk az ismert Marvel univerzum és karakterek más időbe és mitológia kontextusba helyezésének vonatkozásában. Peach Momoko: Demon Days – Démonidő (Fumax, 2023) sorozatának erényei szerencsére nem merülnek ki annyiban, hogy a különböző fura szerzetek, szellemek és hegyi démonok a történetbe kapcsolódásaik pillanatában fizikai valót öltve olyan Marvel, és ezen belül is főleg X-men karakterekre hajazzanak, néha könnyen dekódolhatóan, máskor kevésbé, mint Hulk, Thor, Kardfog, Logan, Árnyék, Venom, Fekete Özvegy, Vihar és Raven. Természetesen egyszeri képregényrajongóként minden easter egg örömet okoz, de fontos, hogy akkor se inogjon meg egy mű felépítménye, ha kivesszük a képletből az összes ráutalást. A japán mitológia épp eléggé más, mint amihez itt európaiként, azon belül is közép-kelet-európaiként szokva vagyunk, elsősorban is kevésbé misztikusak a hegyeink/vadonjaink világa és közel sem hemzseg bennük ennyiféle isten, félisten, démon, yokai, ilyen-olyan haragos szellem, bár annál azért még mindig több mint amennyit a mai modern ember számon tart, már ha hallott róluk egyáltalán. Persze ha jobban leásunk a leaszfaltozott felszín alá, és beleszámítjuk az ősi sámáni, druida, azaz a mitológiai rétegeket is, beláthatjuk, hogy a medveszellemekkel, trollokkal, mennydörgésistenekkel és a négy elem (föld, víz, levegő, tűz) valamennyi elementáljával máris több a hasonlóság távoli világaink közt, mint az elsőre vélt különbözőség. Viszont a japánok egyértelműen jobban őrzik/vigyázzák a historikus és kulturális szinteket, kifejezetten kedvelik a bonyolult ősi szertartásokat, és például nem furcsállják, hogy némelyik nem feltétlenül valós középkori figurának, akiről még az sem dőlt el igazából, hogy ember volt-e vagy hegyi démon, három sírja is számom van tartva.

A Jasida saga alcímű Démonidő bár az alábbi fejezetcímeket kapta: X-men, Mariko, Átkok hálójában, Vihar előtt, és Vérbosszú, valójában Mariko, egy mai átlagosnak kinéző lány beavatás- és felnőtté válásának története, és ha kicsit hátrébb lépünk, akkor rásüthetjük, hogy végső soron egy olyan családi dráma bontakozik ki az egészből, amit a másfajta kulturális beágyazódások ellenére könnyen átélhet bárki a földkerekségen. Kivéve talán a makulátlan felmenői háttérrel rendelkező, azaz tökéletes családban felnövő kisebbséget, már ha létezik ilyen ember egyáltalán. A mű keretes szerkezetűnek is tekinthető, de amíg a felütés helyzetbe hozó magyarázatai a régi vidéki lét misztikus közegéről már képregényes formában zajlanak, addig a lezáró fejezet mini-esszéket sorjázó illusztrált lexikon japán mágikus lényeiről, és mivel meglepően érdekes, kedvet csinálhat további kutakodásokhoz is.

Mariko sztorija mozaikszerűen bontakozik ki, a tinédzser lány korának megfelelően is lázad az adott létkeretek szűkössége miatt, és emellé még családjának nehezen kibogozható sorsa, az elhallgatások, titkolózások is felettébb bosszantják, így identitáskeresése közben a hős útjára lép, ami több szinten is túlmutat a személyes vonatkozásokon, mivel az átélt veszélyek, kalandok, kihívások és szembesülések olyan szinten megedzik spirituálisan, hogy ebből fakadóan a felnőtté válás már elfogadható számára. A végén persze még mindig ugyanannak az ifjú Marikónak tűnik, de már minden vonatkozásban a helyére kerül, belép az amor fati, a sorselfogadás lelki nyugalmába. Mariko magára találáshoz remek narratív tablót, kalandszövedéket és jól átélhető azonosulási pontokat nyújt az X-men mutánsaira hajazó lények beemelése a társadalmi normatívák kereteibe való nehéz beilleszkedés érzékeltetéséhez. Így már nem is az számít igazán, hogy mely figurák lettek átkonvertálva a japán mitológia keretei közé, mert nyilván elsősorban azok, akik a leginkább megfeleltethetők; de az út bejárásánál úgyis az a fontos, hogy a hős végső soron átélhesse a nehéz és sorsfordító pillanatokat, a szinte megoldhatatlan helyzeteket, legyőzve nálánál akár sokkal hatalmasabb lényeket is, mert csak így ébresztheti fel magában a szunnyadó erőket az ön- és világmegváltó bátorsághoz, hogy aztán végül ezekről is mind lemondva, még morálisabb szinten folytathassa az életét. Peach Momoko azt is jól tudja, hogy a legnehezebben meghaladható és legyőzhető veszedelmek (nota bene: démonok) nem rajtunk kívül találhatók, azokat mindvégig magunkkal cipeljük. És néha az is kiderül, hogy akitől a legjobban féltünk, az nem feltétlenül egy háznyi méretű és sokagyarú hegyi rém, hanem akár egy családtag, mondjuk egy nővér, akiben már olyan mértékben tokozódott be egy félreértett gyermekkori trauma, aminek feltárása és meggyógyítása a legnehezebb próba elé állítja az embert. Viszont mindez elkerülhetetlen: az effélék edzik nyugodt, kötélidegzetű és rettenthetetlen harcossá a hőst – akinek a világ már néhány árnyalattal átlátszóbbá lett, és olyasmik mutatkoznak meg számára a mindennapokban, amik az átlagembernek nem.

Peach Momoko (természetesen írói álnévről van szó) művészsulis startról jutott el a képzőművészet különböző területeit bebarangolva az elmúlt pár évben a képregényig, és ez meg is látszik munkáin: pasztelles, festményszerű illusztrációkat idéző paneljei csak részben idézik a mangák forma és mozgásvilágát, ám rendkívül dinamikusak. És nem is csak az akciók, de a dialógusok szereplői vagy az éppen gondolataikba merülő figurák sem maradnak statikusak, közben is csinálnak valamit vagy legalább testhelyzetet váltogatnak. Momoko sztori gombolyítására ezzel együtt rá kell érezni, vágásainak és beállítás váltakoztatásainak ritmusa messze nem konvencionális, és a mozgalmas szekvenciák komponálásánál sem különösebben foglalkozik a bevett megoldásokkal és a kényelmes folytonosság fenntartásával, így sokkal inkább a mítoszok és mesék logikájához igazodik, mintsem a populárisabb narratívákhoz. Remélhetőleg a tavaly bejelentett, Demon Wars című folytatás is elénk kerül majd valamikor, abban Momoko a Marvel -féle Polgárháború eseményeit igazítja Mariko univerzumához.

Rendelés és beleolvasó.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés