Music Mentál – Lelki egészség vs. social media

A zenészek, tartalomgyártók karrierje napjainkban kéz a kézben jár a folyamatos online jelenléttel és naprakészséggel. Az ezzel kapcsolatos állandó nyomás – különösen a független előadóknak – óriási terhet is jelenthet. Legutóbbi kapcsolódó cikkünkben éppen ezért arról volt szó, hogy miért olyan fontos a mentális egészség kérdésköréről való folyamatos, kendőzetlen beszéd. Most összefoglaltuk, hol tart mindez a gyakorlatban; hogyan ölt testet a jelenség az online terekben, és azt is, kihez fordulhatunk szakmai segítségért.

Ha mentálhigiéniáról van szó, a zeneipar nagy gondban van, a közösségi média pedig mintha csak tovább duzzasztaná a problémát. Nem kell azonban előadóművésznek, milliók által követett zenésznek vagy énekesnek lennünk ahhoz, hogy érezzük a közösségi média negatív hatásait: a mértéktelenül ránk zúduló online tartalmak bárki számára okozhatnak depressziót vagy szorongást.

Az okok

A közösségi média alternatív valóságainak útvesztőit talán már senkinek sem kell bemutatni. Az Instagramon, TikTokon különösen fontos, hogy tudatosan és kritikusan kövessük és fogyasszuk a tartalmakat: a hibátlan, tökéletesnek tűnő posztok mögött ugyanis épp olyan, mindennapi problémákkal küzdő emberek állnak, mint bárki más. A tisztánlátás azért is fontos, mert annak hiánya akár súlyosabb testi-lelki problémák kialakulásához is vezethet. Az amerikai National Eating Disorder Association adatai szerint például a 18-25 éves korú nők körében jelentősen megnövekedik az öntárgyiasítás és a testképzavarok kialakulásának esélye, ha rendszeresen követnek fitnesz fókuszú oldalakat. Amerikában már átlagosan napi két órán keresztül teszik ki magukat az Instagram felhasználói hasonló, a mentális egészségre potenciálisan káros tartalmak fogyasztásának.

Szintén egyre több figyelmet kapó, súlyos jelenség a cyberbullying is, amelynek magától értetődő módon a közösségi médiában rendszeresen, mélyebben jelen lévő személyek, így tehát az előadók, zenészek fokozottan ki vannak téve. A virtuális terekben történő zaklatás mindenkit érinthet, aki aktív az interneten, de a legnagyobb veszélyt azokra a fiatalokra jelentheti, akiknek az online világ már kezdettől fogva az életük része. A problémával rendszeresen foglalkozó UNICEF online kutatása szerint a válaszadó gyerekek 60 százalékát már csúfolták, bántották valamilyen formában a neten. Eszerint a lányokat jobban érinti a jelenség: 55 százalékuk már tapasztalt ilyen zaklatást, míg ez az adat a fiúknál csak 27 százalék. Ami a zeneipart illeti, a zaklatás jelensége összességében véve a 2020-as évekre is megmaradt az egyik legégetőbb problémának – és általánosságban véve továbbra is a nőket érinti.

Akad olyan, médiafogyasztáshoz köthető jelenség is, amelyet korántsem tudatosítottunk eléggé. Ilyen a FOMO és annak következményeinek problémája. A szó az angol nyelvű „fear of missing out” kifejezés rövidítése, ami leegyszerűsítve a lemaradástól/valamiből kimaradástól való félelmet jelenti. Ehhez kapcsolódik az internet, a közösségi média, a tartalom- vagy akár a hírfogyasztás függőséggé válása, amelyek többek között alvászavarokhoz, vagy akár a személyes kapcsolataink minőségének általános romlásához is vezethetnek. Azok számára, akik kifejezetten online tartalomgyártással foglalkoznak, és alapvetőnek számít sikereik eléréséhez az online naprakészség, sokszor elmosódhat a határ a közösségi média személyes aspektusai és a munka között.

Mit tesznek mindez ellen a kedvenc közösségi oldalaink?

Noha a mentálhigiénénk megóvásának fontosságát már az olyan nagyvállalatok is próbálják hangsúlyozni, mint a Meta vagy a TikTok, a gyakorlatban ebből keveset látnak a felhasználók. Az Meta ilyen indíttatásból döntött úgy a közelmúltban, hogy elkezdi a like-ok számának elrejtését az Instagramon, de a TikTok legújabb dislike-funkciója is ezt az ügyet szolgálja, hiszen a célja a nemkívánatos, gyűlölködő hozzászólások visszaszorítása a felületen. Ezek a kis lépésekben bevezetett, apró változtatások egyelőre láthatóan nem orvosolják igazán a közösségi média legsúlyosabb problémáit. A MarketCast friss felmérésében megkérdezett alkotók 35 százaléka vallotta be, hogy már fontolgatta, hogy felhagy a tartalomgyártással. A megkérdezettek 40 százaléka azt sem tudja elképzelni, hogy 10 éven belül ne hagyjon fel ezzel a tevékenységgel. Ennek oka, hogy – extra bevételszerzési lehetőségek, új funkciók és eszközök ide vagy oda, –  sok tartalomgyártó úgy érzi, a közösségi oldalak nem tudják biztosítani a munkájukhoz szükséges környezetet és támogatást. Kattints ide, és olvasd el a kutatás összefoglalóját.

Szakmai segítségnyújtás

Gál Andrea mentálhigiénés szakember az Első Pesti Egyetemi Rádió podcastjában kifejtette, mit jelent a mentálhigiénia, illetve mit és hogyan tud hozzátenni egy ezzel foglalkozó szakember a megfelelő mentális egészség fenntartásához: „A mentálhigiéné a lelki egészséget jelenti, a személyes jólétünket, a kiegyensúlyozottságunkat. Egy mentálhigiénés szakember abban tud segíteni, hogy visszabillentse az esetlegesen kibillent lelki egyensúlyunkat”. Hozzátette, hogy mindez a kliensek saját eszközei segítségével történik, aki egy megfelelő út megtalálását, a kiegyensúlyozott élethez való visszatalálást tűzi ki célul a beszélgetések során. Mindez alapjaiban véve eltérő például egy pszichológus módszereitől és szerepétől, akit Gál Andrea már a jelentősebb, súlyosabb mentális „kibillenések” esetére ajánl. A WMMD által most májusban, a mentális egészség hónapján útjára indított Music Mentál kezdeményezés a szakemberhez hasonló, tapasztalt segítők bevonásával működik. A segítő szakemberekről a Music Mentál hivatalos oldalán tájékozódhatsz. Ha részletesebben olvasnál a mentálhigiéné fogalmáról, kattints ide Dr. Jáki Zsuzsannának, a Semmelweis Egyetem adjunktusának összefoglalójáért.

Érdekel a téma? Volna néhány kérdésed? Kattints ide, és jelentkezz május 31-ei online eseményünkre, melyen meghallgathatod a kezdeményezésben részt vevő segítő szakembereket, és felteheted témával kapcsolatos a kérdéseidet is. Az eseményt a Facebookon is megtalálod.

Komoly a baj? Van megoldás!

A magánpszichológus olyan anyagi terhet jelenthet, amelyet nagyon sokan nem tudnak megengedni maguknak. Kevésbé köztudott, hogy pszichológiai kezeléshez tb-alapon is hozzájuthatunk. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd fel a háziorvosod és kérj beutalót. Itt találsz részletesebb információt a témában.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk