Hirdetés

Működőképes üzleti modell lehet a fenntarthatóság

Pénteken indul Berlinben az IFA, a technológiai kiállításon most is az van fókuszban, hogy hogyan lehet a háztartásod és az otthonod szórakoztatóbb mint eddig. A csütörtöki médianapon megnéztük, hogyan gondolkodnak a témában a legnagyobb szereplők. Kezdjük a Samsunggal, ahol a fenntarthatóság került fókuszba.

Kellemest a hasznossal

Nyilvánvaló, hogy a legégetőbb kérdés az egész fogyasztói témakörben az a fenntarthatóság kérdése, és ahogyan már tavaly is írtuk, vannak változások a márkák alapvető gondolkodásában, ennek oka egyértelműen az, hogy a fogyasztók változásokat szeretnének, ezt pedig minden olyan vállalatnak meg kell hallania, akik hosszútávon terveznek a piacon maradni. A Samsung most már jónéhány éve hangsú lyozza, hogy fenntarthatóbb vállalati filozófiára álltak át, és évről-évre egyre több szó esik erről a bemutatóikon is, ígéretek helyett pedig konkrét szolgáltatások jelentek meg. Igen, szolgáltatások, merthogy nem az a terv, hogy mindenki cseréljen le minden háztartási eszközt, hanem inkább az, hogy olyan ökoszisztémát építsen otthon, ami elsősorban fenntarthatóbbá teszi a lakását, miközben azért nem felejtették el, hogy a szórakoztatás még mindig elsődleges szempont.

Edd magad egészségesre, vagy csak zabálj jókat

Érkezik a Samsung Food, ez például pont egy szolgáltatás, és itthon is elérhető lesz. Amellett, hogy recepteket lehet gyűjteni, élelmiszer- és étkezési információkat nyújt, segít átalakítani úgy a hozzávalókat, hogy az az egyéni étrendhez alkalmazkodjon, és meg is rendeli az ételt ha arra van szükség. Bárhonnan el lehet menteni recepteket, az alkalmazás kategorizálja őket, majd az receptek alapján bevásárlólistát állít össze, és ha olyan a hűtőnk, akár arra is képes, hogy a benne található összetevők alapján ajánljon. Képes lesz arra, hogy étrendet állítson össze, és a mesterséges intelligencia segít a fúziós konyha szerelmeseinek is, azaz meg lehet kérni, hogy koreai ételt magyarosítson, vagy hajmeresztőbb dolgokkal is lehet kísérletezni. Sőt, ha arra alkalmasak a konyhai eszközeink, azokat is beállítja helyettünk.

Kis dolgokból világmegváltás

Ha teljesen őszinték szeretnénk lenni, olyan újítást nem mutatott be a Samsung, amitől leesne az állunk, azonban felvázoltak egy rakás kisebbet, ami együtt azért mégiscsak jól tud működni. A bemutató azzal kezdődött, hogy egyrészt kiderült, hogy a hajlítható telefonoké a jövő, és a nagyjából egy hónapja bemutatott Galaxy Z Filp5 és Galaxy Z Fold 5 termékekre nagyobb a pezsgés, mint annak idején a Note-széria körül (aki elfelejtette volna a Note volt a Samusung azon flagship telefonja, amihez járt az S Pen elődje, a toll, és aminek szabályosan rajongói voltak). De nézzük, mik azok a kis dolgok, amik összességében elég menők, aztán elmondjuk, miért azok, ha nem lenne egyértelmű.

  • Amikor megjelent a napelemes távirányító, az egy olyan pont volt, hogy az ember a fejére csapott, hogy ez tényleg, miért nem volt eddig egyértelmű? Aztán most ott tartunk, hogy amíg wifi van, minden van, hiszen a wifi tölti a tévé távirányítóját, úgy, hogy azzal a felhasználónak az égvilágon semmi dolga.
  • A legújabb mosógépek megvizsgálják a mosást, ennek megfelelően választják ki az ideális mosási programot. Hiszen ha nincs semmi folt a ruhákon, nem kell órákig járatni a gépet, és kevesebb mosószer is elég.
  • Ha állandóan nyitogatod a sütő ajtaját, hogy eléggé megsült-e az étel, azzal több energiát fogyasztasz. Ha van beépített kamera, akkor meg tudod nézni a telefonoddal, és még el is küldheted a családodnak vagy a vendégeknek a time lapse videót, ahogy elkészült. Közben nem, hogy többet fogyasztana, hanem kevesebbet a sütő.
  • Sokat spórolhatnál azon, ha csak minimális lépéseket tennél, de persze ehhez ismerned kell, hogy melyik eszköz hogyan működik, mik az ideális lépések, és erre folyamatosan oda is kell figyelned. Azonban készült egy alkalmazás, a Carbon Instensity Aware program, ami segít ebben. Például elmondja, hogy mikor van itt az ideje, hogy leolvaszd a hűtőd, vagy optimalizálja a mosogatógéped, esetleg más eszközöd energiafogyasztását, sőt célokat is beállíthatsz vele, amiket segít elérni, ezzel pedig nem csak a Földnek, de a zsebednek is segítesz.
  • Minek kell egy porszívóba mesterséges intelligencia? Mikor bejelentették, hogy az új BeSpoke Jet porszívó munkáját mesterséges intelligencia segíti, majdnem felnevettem, aztán a standon kiderült, hogy ezzel például felismeri, hogy milyen felületen alkalmazod, és ehhez mérten változtatja azonnal a szívóerőt, sőt ha éppen nincs dolga, de nem kapcsolod ki, akkor minimalizálja a szívóerőt, ezzel pedig energiát takarít meg.
  • Európa lakosságának a 21 százaléka 65 év feletti. 2050-re ez a szám 30 százalék lesz, erre pedig az eszközöknek is fel kell készülni, ami egyébként nem csak egy bizonyos életkor után hasznos, hanem gyakorlatilag bármikor. Például, hogy jelezzen az óra, ha valaki elesik, és egyébként is folyamatosan monitorozza a felhasználó egészségét. Vagy hogy egy érintésre nyílik a sütő és a hűtő ajtaja. Esetleg, hogy már a háztartási gépeknél is megjelenik a TalkBack funkció, így egy gyengénlátó is tudja, hogy pontosan hány fokra állította a sütőt. Sőt, a tévén úgy tud állítani, hogy minden eddiginél többet láthasson. Vagy mondjuk, hogy a fülhallgató úgy szűrje a külső zajokat, hogy az autizmussal élő embereknek segítséget jelentsen a mindennapi élethelyzetekben.
  • Már tavaly is szó volt arról az új mosási propgramról, ami felével csökkenti a mikroműanyagok mennyiségét a vízben. A képlet egyszerű, a mikroműanyagok a műanyag szálak és a mosógép dobja kölcsönhatásától a vízbe kerülnek, számítások szerint évi 900 tonnányi. Ott van mindenhol, már az újszülöttek vérében is, de lehet csökkenteni, például egy egyszerű mosási programmal, amit minden olyan Samsung mosógép megkap, ami kapcsolódik wifi hálózathoz.

Megoldást javasol a Samsung az elszabaduló energiaárakra

  • Ezzel függ össze, hogy az olyan funkciókkal, mint a mosószer habbá alakítása, a hőmérséklet csökkentése, és a mesterséges intelligencia támogatása, akár 70 százalékkal lehet csökkenteni az eneregiafelhasználást.
  • Sokkal több az újrahasznosított dolog a termékekben. Sőt, a visszagyűjtés is hatékonyabb lett. Ez azt jelenti, hogy a gyártás, az anyaghasználat, az anyagok beszerzése jóval fenntarthatóbb lett.

És hogy mindezek összességében miért tűnnek mégis nagy számnak? Mert a középpontjában az energiatakarékosság, a fenntarthatóság és az egészség áll. A felhasználók jelentős része energiatakarékos eszközöket keres, egyre több ember számára fontos annyira a bolygó jövője, hogy ez szempont legyen a vásárlásaiban. Ha egy vállalatnak fontos az, hogy a fejlesztéseiben szerepet kapjanak ezek az értékek, akkor pedig lassan bebizonyosodik, hogy hülyeség, mikor nagyvállalatok azt mondják, hogy a környezetvédelemben meg a fenntarthatóságban nincs üzleti potenciál. A tech ipar lassan bebizonyítja, hogy azért ez nem teljesen igaz. Nyilván messze nem értek még a végére a folyamatnak, de azt messze bebizonyították, hogy a fenntarthatóság üzletileg is jó döntés.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk