Hirdetés

Moldvai dallamok a gödöllői vasútállomáson, meg a Fonóban – Lemezbemutatóra készül a Cimbaliband

A Vándor című dal egy moldvai vándordallamból született, amelyet Unger Balázs még a 90-es években hallott először gyűjtései során Moldvában. A nemrég megjelent Szabadon című lemezen a dal újjászületik Unger és a zenekar kezei között, a második versszak halálközeli szövege is vidámabb a Cimbaliband változatában.

„Egy csángó nénitől hallottam először ezt a dallamot, ami már akkor nagyon tetszett. Azóta benne van a fejemben, hogy egyszer majd csinálok belőle valamit. Ez egy sirató jellegű dal, úgy nevezett vándordallam, amihez hozzá szereztem még vagy öt versszakot az eredetiek mellé és egy kicsit átírtam a végét, hogy ne legyen annyira szomorú. Így lett a miénk, a zenekaré itt, 2022-ben. Szeretjük”

mondta Unger Balázs

A klipet a gödöllői vasútállomáson vették fel az ötfős alapfelállással, de a lemezbemutató koncerten – ahogy a lemezen is – a zenekar kiegészül Bede Péterrel és Agatics Kuniszlávval.

A Szabadon című lemez a magyar népzene öt dialektusa köré épül fel, így a Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva adta a kiindulópontot. A lemezen elhangzó dalokban cimbalomnak és az improvizatív hegedűjáték nagy szerepet kap, természetesen fonódik itt össze az autentikus népzene – amelyhez a banda minden tagjának erős személyes kötődése van – és a kortárs alkotás, friss improvizációk iránti igény és tudás. Virtuóz hangszerszólókat, újjászülető, fülbemászó melódiákat hallhatunk a korongon. A produkciót karakteres férfi énekhangok erősítik Unger Balázs vezetésével, valamint két vokalista közreműködésével.

A lemezbemutatóra február 18-án kerül sor a Fonóban.

A lemez minden dalához készült egyébként videoklip Todoroff Lázár stábjával, a dalokat élőben rögzítették, háztetőkön, kastélyban, erkélyeken, a pandémia alatt. Itt érhető el a playlist:

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk