Hirdetés

Mit lehet tenni a borzasztó karácsonyi ajándékokkal?

Bár a mondás úgy tartaja, hogy ajándék lónak ne nézze senki a fogát, azért felmerül a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valaki eleve nem is akart lovat. Karácsonykor óhatatlanul is előfordul, hogy olyan ajándékot kap vagy ad valaki, aminek senki nem örül, vagy egészen egyszerűen nem jó. Nincs veszve minden, nem kell örökre a szakrény mélyére száműzni semmit, inkább adunk pár tippet, hogy mit lehet tenni.

A könnyebb eset, ha nem működik, vagy hibás

Előfordulhat, hogy a legnagyobb baja az ajándéknak az, hogy használhatatlan. Eleve nem működik, vagy hibásan érkezett. Ilyenkor a kereskedő köteles kicserélni vagy megjavíttatani a terméket. Ha egyik sem megoldható, akkor pedig vissza kell adnia a vételárat. Hogy ezt a jogát érvényesítse valaki, szüksége lesz a blokkra vagy a jótállási jegyre. Gyakori tévhit, hogy ebben az esetben is szükség van a csomagolásra, ezzel szemben azonban a  jótállás érvényesítésekor a józan ész sok mindent felülír, hiszen nem túl életszerű, hogy egy hűtő vagy akár egy tévé utolsó hungarocell kitámasztó elemét is évekig őrizze a fogyasztó.

Online rendelés esetén 14 napig el lehet állni a vásárlástól

Ha valaki online vagy telefonon vagy postai úton rendel valamit, 14 napon belül indoklás nélkül elállhat, vagyis abban az esetben is, ha a termék egyszerűen nem tetszik, vagy nem jó a méret. Ez akkor is igaz, ha személyesen vette át a megrendelt terméket valamelyik boltban. Ilyen esetekben is kell a blokk, rendelésszám és egyéb adatok, vagyis színt kell vallani, és meg kell mondani az ajándékozónak, hogy vissza szeretné küldeni a terméket.

Fontos tudni, hogy a 14 naptári nap a rendelés kézbesítésétől indul, és nem vonatkozik például szoftverekre, gyakran CD-kre sem, és semmi olyan termékre, ami egyedi megrendelésre készült. Néhány online áruház a 14 naptól eltérhet, de csakis úgy, hogy az a fogyasztónak kedvezzen. Például azt mondja, hogy 30 vagy még több napig vissza lehet vinni a termékeket.

Mivel ez az elállás alapvetően arra lett kitalálva, hogy a vásárló ki tudja próbálni a terméket, így alapvető elvárás, hogy az eredeti csomagolásban, a használat jelei nélkül küldjék vissza. A legtöbb áruház leegyszerűsíti a folyamatot, vagyis nincs az, hogy emailben megírja az ember, hogy a vízforraló helyett inkább egy kenyérpirítót szeretne, a különbözetet meg majd utalja, hanem annyi történik, hogy visszautalják a vételárat a vásárlónak, aki eldöntheti, hogy közben rendel-e mást máshonnan, vagy megvárja, amíg visszaérkezik a pénze.

Az üzleteknek nem kötelező a csere

A jogszabály szerint egy tökéletesen működő vagy hibátlan terméket nem kötelessége visszacserélni amiatt, mert nem tetszik vagy rossz a méret. Az már más kérdés, hogy általában lehet bízni a kereskedők jóindulatában, de nem mindenhol.

Aki nem vállalná be a kellemetlen beszélgetést, annak sincs veszve minden

Sokaknál a fenti opciók hibátlan termék esetében nem működnek. Vagy azért mert nincs meg a blokk, vagy azért mert nem akarja megbántani azt, akitől kapta az ajándékot. Persze ha valami olyan ajándék, amit aztán az ajándékozó minden évben számon fog kérni, akkor kicsit nehezebb a dolog.

A legegyszerűbb elfogadni, hogy attól még, hogy valami számunkra haszontalan, az lehet más számára hasznos, és irány valamelyik online piactér, hogy minél hamarabb pénzé lehessen tenni a rosszul sikerült ajándékot.  Érdemes türelmesnek lenni, hiszen jobb esetben most mindenki megkapta, amire vágyott vagy éppen kimerült az anyagi kerete, így nem biztos, hogy azonnal lecsap rá valaki.

Ha még júniusban sem kell senkinek a karácsonyi ajándékunk, és tényleg csak a helyet foglalja, akkor jöhet végső, de annál nemesebb megoldásként az ajándékozás. Megeshet, hogy következő karácsonyra  tovább lehet adni valakinek, de az ajándék jellegétől függően az is előfordulhat, hogy tökéletes lehet rászorulóknak, hogy valaki végre tényleg őszintén örüljön neki valaki.

spot_img

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,438KedvelőTetszik
2,929KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk