Hirdetés

Mit hoz a 2022 a tech világába?

Elkezdődött a CTA, azaz a Consumer Technology Association hatalmas technológiai konferenciája Las Vegasban, azaz a 2022-es CES. Steve Koening, a CTA kutatásért felelős elnöke  a nyitónapon összeszedte, mit hozhat 2022 a technológioa világába, milyen területekre érdemes jobban odafigyelni. 

Az adataik alapján az igény a technológiai újításokra még mindig magas, és az előrejelzések szerint a techipar 2022-re 505 milliárd dolláros, azaz fél billiós iparág lesz. 

2021 a szintlépés és a chiphiány éve

2021-re az volt jellemző, hogy a fogyasztók jelentős része legalább  egy szinttel feljebb lépett az eszközeit és a technológiai érdeklődését tekintve. A lezárások okozta kezdeti bizonytalanságok után a legtöbben már elkezdtek berendezkedni a digitális, de legalábbis hibrid folyamatokra, és ehhez igazították a technológiai eszközök cseréjét is. A legnagyobb növekedést a 4K Ultra HD TV-k, a 2-in-1 notebook és laptopok érték el, és az okos otthon kellékei. Sokan váltottak okos csengőre, és okos sporteszközökre is, amelyek kapcsolódnak az internetre, de megnőtt a kereslet a soundbarok és a játékkonzolok iránt is. 

Streaming, Wellness / Lifestyle és Food Delivery szolgáltatásra fizettek elő sokan tavaly vagy még 2020-ban, és az látszik, hogy azóta is megtartották az előfizetésüket, vagyis a tech megváltoztatta az emberek viselkedését, és ezt a piac is észrevette. Az utóbbi egy évben nagyon gyorsan, 105 százalékkal megemelkedtek a befektetések a tech startupokba.

Ezért sem lehet elmenni szó nélkül az egész világ gazdaságát érintő chiphiány mellett. Koening és a CTA adatai alapján most 5 és fél hónapot kell várni átlagosan chipre, és akkor még el is kell szállítani, ahol szintén fennakadások vannak, és ez leginkább a kis- és közepes vállalkozásokat és gyártókat érinti a legrosszabbul.  A szektor már dolgozik a rövid. és hosszútávú megoldáson. 

A rövid, hogy minél többet termeljenek, de ez értelemszerűen csak tűzoltás. A hosszabb távú megoldás a gyártási kapacitás növelése. Több száz milliárd dollárt öl ebbe az intel, a Samsung és a Tsmc is. De ez 2-3 év még minimum, hiszen nem lehet bárhova telepíteni ilyen gyárakat, amiknek az áram és a víz igényük nagyon magas, a gépek nagyon komplexek, és drágák, és azokat elkészíteni is idő. Talán az évtized közepére lehet majd olyan híreket hallani, hogy itt meg ott nyíltak új gyárak. 

Ez egyébként geopolitikailag is egészséges és szükséges, ugyanis most a chipgyártás háromnegyede Ázsiához köthető. 

Egy tájfunra vagy földrengésre vagyunk attól, hogy ez a most is ingatag rendszer teljesen összedőljön

– vázolta a helyzetet Koening. Pedig 2022-ben is nagy szükség lesz chipekre, a CTA kíváncsi volt arra is, mi a helyzet Európában, vagy legalábbis a Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült-Királyságban,  milyen tech eszközök beszerzését tervezik a fogyasztók a következő évben. 

40 százalékuk okostelefont,  35 százalékuk laptopot, 33 százalék tévét, 31 százalék okosórát, 30 százalék tabletet is venne egy éven belül. 

Koening szerint ha az emberek elkezdenek szintet lépni az eszközeikkel, akkor nem nagyon tudnak leállni, és ez különösen igaz az okosotthonokra. Az emberek ráadásul a prémium termékeket szeretnék, és hajlandóak erre kicsit többet is áldozni. A streaming szolgáltatások nagyon fontosak lettek a fogyasztóknak és a technológiai cégeknek is. A vásárlók már nem egy sima hülye készüléket szeretnének, hanem olyat, amin azonnal elérhetőek a szolgáltatások. Nem csak arról van szó, hogy tudjanak tévét nézni, hanem ezen az elven kiindulva egyre több új szolgáltatást is tudjanak élvezni. És megjelentek az olyan eszközök is, amelyeknél már az alapfelszereltség része a szolgáltatás is, elég csak az on demand sporteszközökre gondolni, mint a Peloton, ami nem egy sima szobabicikli, hanem azonnal jár hozzá egy csomó edzés is. 

Steve Koening beszél 2021-ről, és az idei év izgalmairól. Fotó: CTA

Mi lesz 2022-ben? 

Évek óta mondják, de most már tényleg igaz lesz, hogy az 5G egy csomó innovációt hozhat. Nem is a lakosság és a fogyasztók, inkább az ipar számára. Az év második felében az ipari IoT megerősödik, és pont ez lesz az igazi haszna az 5G-nek. Egyre nagyobb a digitális transzformáció, az 5G abban is segít majd. 

A mesterséges intelligencia is egyre jobb lesz, és egyre több helyen tud segíteni. A mezőgazdaság teljesen hi-tech szektorra alakul át az elkövetkezendő években az önvezető munkagépekkel és a mesterséges intelligencia vagy a gépi látás technológiájával. Koening erre példaként a John Deere technológiáját mondta, amely látja a terepen a nem oda illő növényeket, a mesterséges intelligencia már az előtt felismeri a gyomot, hogy az kihajtana, és csak azokat célozza vegyszerrel. De már most meg lehet nézni  teljesen robotizált konyhát is a kiállításon, ezek pedig mind választ adhatnak a hatékonyabb  termelése, és ezzel együtt az élelmiszerválság megoldására. 

A felméréseik szerint az amerikaiak egyébként nem félnek már annyira a mesterséges intelligenciától, nyitottak, hogy segítsenek olyan területekben, mint a vásárlás vagy termékek ajánlása, a takarítás, felügyeljék az edzéseket és táplálkozási tanácsokat adjanak, segítsenek a bűneseteket megelőzni,

de 65 százalék arra is nyitott, hogy olyan könyveket olvasson vagy zenét hallgasson, amit mesterséges intelligencia írt.

Sőt, 52 százalék jogi tanácsokat is elfogadna, 55 százalék szívesen venné ha a pénzügyi befektetési tanácsokat mesterséges intelligencia adná, de kifejezetten sokak kíváncsiak öltözködési vagy főzési tippekre is. 

A Metaverzum alapjai megvannak

A Metaverzum 2021 második felében lett felkapott téma, de közelebb van mint gondolnánk. Koening szerint minden rendelkezésre áll, most jön az, hogy össze kell illeszteni a kirakós darabjait. Ott van a felhő és az adatközpontok, megvan hozzá az 5G technológia a biztos online kapcsolathoz. Létezik a haptikus visszajelzés, és folymatosan fejlődik. Ez a telefonunkon még csak annyi, hogy érzi az ember, ha megnyomja a képernyőt, és a nyomás intenzitása között is különbséget tud tenni a képernyő, de a játék esetében  akár azt is lehet már érezni, ha a felhasználó a virtuális világban sárban tapicskol. Itt vannak a játékok, a szoftverek, a kriptopénzek.

Ezeknek össze kell állni egy egésszé, ami az internet új generációt jelenti majd, ahol a fizikai világ és a virtuális eggyé válik. A téglák már nagyjából megvannak, kisebb falak is épültek, vagyis olyan rendszerek és alkalmazások, amelyek már ezt a világot vetítik előre, de a ház, a kész metaverzum olyan 10-20 év múlva készül el. A Hyundai Mobisnál az avatar tud virtuálisan tesztvezetni egy autót, a VR már a mindennapi élet, a gazdaság része. Virtuális konferenciákon veszünk részt, a marketing már szinte mindennapos módon ontja az újabbnál újabb, szórakoztató VR megoldásokat, mint a virtuális cipőpróba vagy a sminkek. Emberek dolgoznak együtt, akik akár nem is egy országban vannak, de ma már úgy, hogy akár a szerelő virtuálisan tudja irányítani a másik felet, hogyan rakja össze, amit kell, megmutatja, meddig kell csavarni, a szenzorok pedig jelzik, ha túl erősen húzta meg csavart. 

Mi lesz a zenekarokkal a metaverzumban?

 

2022 legizgalmasabb témái az űr és az élelmiszer

Teljesen új szegmens, és egy nagyon izgalmas vonal az űrtechnológia. Nyilván nem most lesz, hogy az űrbe járunk nyaralni, de nagyon izgalmasak azok az újítások, amelyek az űr meghódítását jelentik. És már most is van benne üzleti lehetőség.

Egyre nagyobb szerephez jut a fenntarthatóság, természetesen a megújuló energiaforrások nagy szerephez jutnak, de a food tech, az okosvárosok és az okos otthonok is izgalmas lehetőségeket jelentenek. 

A technológia az egészségre megőrzésére is egyre nagyobb mértékben hat ki. Nyilvánvaló okokból sokat fejlődött  az elmúlt két évben, de még mindig lehetőség van benne, a fogyasztók egyre tudatosabbak és nyitottabbak arra, hogy a technológia segítségével monitorozzák az egészségüket. A telemedicina olyan terület, ami sokat javíthat az emberek életminőségén, vagy éppen az egészségügy leterheltségén. Ha a krónikus betegségben szenvedők folyamatosan nyomon tudják követni diszkrét, észrevehetetlen, de mégis megbízható és orvosi használatra is alkalmas szenzorokkal az egészségüket, az sok esetben szó szerint az életet jelentheti, vagy éppen már az előtt jelezhet valamilyen rendellenességet, hogy az érzékelhető fizikai tüneteket okoz. A Withings óráját, ami egyrészt jól néz ki, de közben figyeli az alapvető életjeleket, az FDA, az amerikai Élelmiszer – és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal is elfogadta, vagyis a mért értékek elég pontosak ahhoz, hogy az orvosoknak is megfelelő információt nyújtson.

A CTA kutatásai szerint az amerikaiak 52 százaléka mondja azt, hogy nagyon valószínű, hogy az egészségügyi technológia újításait is szívesen használná, legyen szó alvásmonitorozásról, online terápiákról vagy éppen arról, hogy az orvosi konzultációk az online világba költözzenek, amihez adatokat szolgáltatnak az előbb már említett szenzorok és viselhető eszközök. 

Szintén a pandémia gyorsította fel azt a folyamatot, amit a streaming szolgáltatók már elindítottak, vagyis,  hogy a mozi sokaknak javarészt az otthoni filmnézést jelenti. 2022-ben ez azt is jelenti, hogy a hagyományos eszközök teljesen új szerephez jutnak, de erről még fogunk írni a CES alatt. A lakások felújításaqkor egyre többen terveznek úgy, hogy okosotthonra térnek át, aminek oka csak részben az, hogy erre halad a világ, de sokak választják az okoseszközök dizájnja, az energiahetékonyság és az egészség miatt is, és azt is egyre többen ismerik el, hogy egészen egyszerűen szeretik a saját igényeikre programozni a lakást. 

A konkrét újításokról és a témákról pedig az elkövetkezendő napokban mi is beszámolunk.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk