Hirdetés
Hirdetés

Mindent a semmiből – Dalról dalra Lugosi Dani új lemeze

Lugosi Daniról köztudott, hogy maga készíti a dalait, és ő maga is rögzíti illetve keveri is azokat. Így volt ez a most megjelenő nyolcszámos anyaggal is, ami nem csak egy sima lemez:

“Az album egy nyolc számból álló kiállítás, sok különböző darabbal. Értsük úgy, hogy szobrok, képek, vetítések, 3D art, fotók, installációk, amelyek külön részek, mégis egyet alkotnak. A nyolc dalban van klasszikus darab, pop-rock, elektronikus dub, keverve kortárs jazz elemekkel, grunge, synthwave, hip-hop, rap és trap is. Szerettem volna készíteni valami teljesen mást, mint amit manapság lemeznek hívnak. Egy történetet akartam többféle eszközön keresztül bemutatni. Sok segítségem is volt, az említett Agócs Mártonon kívül Takács Vilkó, Monostori Kata és a zeneipar leghíresebb roadja Bygyó is részt vett a munkában. Mindenki a maximum felett teljesített, néha még saját magukat is meglepve”

Hirdetés

– mondta Lugosi és hozzátette, egyet kivéve minden szerzemény a hálószobájában született, lett felvéve és keverve is, mindent ő maga egyedül intézett, de tanulva ebből, lehet, hogy máskor átadja a stafétát hangszereseknek, mert fárasztó volt a teljesen önálló munka.

Alább a lemez, és minden dalról a tudnivaló:

Nem kell

Ez a lemez nyitódala, egy abszolút ki- vagy elszakadás a rossz szokásoktól, emberektől, befordulás a kifordulásba, és a cél a szilánkosból újra egységet kovácsolni. Innen indulunk.

Másnap reggel

Bygyó mester, aki a felvételen rappel, egy elég jó barátom. Nagyon szenzitív alkat, hatalmas szívvel és csibészséggel megáldva. Szofisztikáltabb nálam sokkal, de igazából bele lehet rángatni egy kis dilizésbe. Szereti mindenki biztonságban érezni magát egy őrült fazon mellett, mint én, mert mellettem úgysem tűnik annyira annak. Bygyó mondta, hogy magától ilyen szöveget nem írna és adna elő, de mellettem neki is egy vicces esettörténet ez az egész, amit MINDENKI már átélt többször élete során. Úszás az árral ellenben, szembeszélben húgyozás közben. De természetesen még egy lapáttal. Üdvözlünk mindenkit az önmagába harapó kígyókorsók éjszakáján!

Mindent a semmiből

Ez egy baleseti darab. Egy számot demóztam, és amikor meg akartam hallgatni, zajok jöttek a gépből és értelmezhetetlen felbontásban a zaj mögött egy teljesen széttrancsírozott hangkása volt a dal. Helyenként ki tudtam venni az eredetit. Párszor ez a hiba előfordult, és ez ihletett arra, hogy szám legyen belőle. Ha úgy tetszik, a másnap reggel rémálmai elevenednek meg benne, miközben eszünkbe jut egy olyan álom, ami sosem lehetett a miénk.

Árva szó

Ez volt a dal, amiből az előző született. Személy szerint nekem a dalszerzés, a mélység és a multidimenzionális kifejezés csúcsa ez a darab. Nem egy egyszerű dolog, rengeteg bonyolult és beteg akkord, elektronikus dob, sima dob, szintik, metál gitár, dráma, balladai homály, és erre még rájön egy kitekert szöveg kétszólamú énekkel. De közben egyértelműen egy be nem teljesedett és talán sosem megszülető gyermekek szerelme ez, két különböző anya méhében, akik sosem találkoztak, és lehet nem is fognak. Mi szomorúbb ennél a szépségnél? Monostori Katának rengeteget köszönhetek a másik fél szerepében, mert nélküle ez a plátói hangnem nem születhetett volna meg.
Szeretnék olyan szépen énekelni mint ő, nekem a hangja a nagy szerelem. Nehéz megfogalmazni a szám műfaját is, Szebényi Dani barátom azt mondta, hogy ő nem hallott még ilyet, pedig ő azért már hallott ezt azt, így én sem erőlködöm megfogalmazni.

Én

Ez egy instrumentális kóválygás az álmaimban, amiket gyerekként megéltem és emlékeztem rájuk. Egyébként eredetileg egy exemnek kezdtem el megcsinálni, de aztán sokkal érdekesebbnek találtam újra megcsinálni más eszközökkel.
Na, itt ami hangszer eszembe jutott, azt belepakoltam ebbe a sárkányokkal és galaxisokkal teli világba, ahol igazából mindenki szereti a másikat és jól érzi magát. Még én is.

Nyami-nyami

Na, ez a szám viccből íródott, bár nem tanultam zenét sosem, Bartók Béla bácsi szerintem büszke lenne, annyi tritonusz es szekundsúrlódás van a számban. Ebben nagyon élő hangszer nem is szerepel, inkább az őrület és a hétköznapi gondok kiparodizálása és tragikus hisztériák túltolása hallható. Élőben kiváncsi leszek erre, talán ennek a számnak 10 perc alatt született a szövege, de így is hagytam, ennek így ki kellett gurulnia. Hozzáteszem ez magyar hiszti, nem globális.

Szitakötő

Ez még a covidos időszakot átölelő szám. Takács Vilkó barátommal szereztük közösen, és hát nem volt túl jó kedvem, ugyanis elég kilátástalan sorsnak kellett örülnöm, de hát fel kellett állni, korona megigazít és hajrá tovább. Reinkarnációs szám az albumon, grunge a köbön.

Leszel-e?

Ez egy versem megzenésítése, levegő a mondat végén egy kicsit kiégett kérdőjellel.
Klasszikus gitáron klasszikus elemeket játszom, szerettem volna egy ilyen múltba visszanéző századokkal ezelőtti hangulatot teremteni a gondolataimra. A verset több barátom és az ő párjaik ihlették, amikor a kapcsolatuk megingott, hogy jó-e az út amin járnak, lesz-e ebből több, kevesebb, elég volt, lesz még? A választ csak az idő tudja, és a kommunikáció oldja meg. Reméljük mindenkinek, hogy öregen is jó lesz!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók