Hirdetés

Minden telefongyártó elkezdett fülhallgatókat gyártani, néhányuk jó is benne

Korábban a telefonhoz csomagolt fülhallgatók minősége rémálom volt azok számára, akik valaha is a fülükbe tettek legalább egy közepesen jó fülhallgatót, vagy hallották a kedvenc zenéjüket egy közepesen jó hangcuccon. Azóta azonban, úgy tűnik, megváltozott a telefongyártók hozzáállása, és ez alatt nem csak azt kell érteni, hogy egyre több hagyja ki a gyári alapcsomagból a fülhallgatót.

Gyakorlatilag minden nagy telefongyártónak elindult a saját fülhallgató vonala, hiszen több százezer forintot lehet, hogy nem mindenki költ el évente új telefonra, ahogyan persze fülhallgatóra sem, de ez egy újabb piac, amin kereshetnek egy kis pénzt, már ha jó a termék.

A true wireless fülhallgatók azok, amikben igazán megtalálták a saját számításaikat a gyártók, és amiben egyre nagyobb a verseny is, olyannyira, hogy gyakran már azt is nehéz követni, hogy éppen egy gyártónak milyen fülhallgatói vannak, és mi köztük a különbség, vagy hogy egyszerre milyen termékekkel vannak jelen a piacon.

Néhány évvel ezelőtt a vezeték nélküli fülhallgatók sem voltak az emberek nagy kedvencei, nem volt stabil a bluetooth kapcsolat, rosszul szóltak, vagy éppen túl nagyok és keveset bírtak egy töltéssel. Mostanra viszont nagyon felpörgött a vezeték nélküli fülhallgatók piaca, igaz, ehhez azért nagyban hozzájárult az is, hogy a jack dugót az összes gyártó lassan, de biztosan száműzte a készülékeiből.

Apple

Az AirPods az, amit valószínűleg a legtöbben ismernek, már csak amiatt is, mert több gyártót is megihletett a formavilága. A sima AirPods vezeték nélküli töltőtokkal 74 990 forintba kerül. A Pro változat kialakításában is különbözik, ez már szilikon fülharangokkal hallójáratba illeszthető, és azt ígérik, hogy a fülhallgatót nem, csak a zenét lehet érezni, és hogy a hangzás egészen egyszerűen csodálatos. A Pro verzióban jelenik meg az aktív zajszűrés, aminél természetesen lehet választani a teljes zajszűrés és az áttetsző mód között, hiszen nem minden esetben szerencsés, ha a környezeti zajokat teljesen kiszűri a fülhallgató. A Pro már 99 990 forintba kerül.
Az Apple hifi hangzást ígérő over ear fülhallgatója pedig az AirPods Max, ami az ígéretek szerint minden fejformán kényelmes, és a hifi hangzást aktív zajszűréssel ötvözi. Ehhez már mélyebben a zsebbe kell nyúlni, 234 990 forintba kerül, cserébe viszont ingyen gravírozzák bele a viselője nevét.

Huawei

A Huawei már 2019 óta nagyon erősít a viselhető eszközök piacán, jelenleg hét vezeték nélküli fülhallgató közül lehet választani. A kínai gyártó termékein nagyon jól érezhető, hogy nem a megúszásra játszanak, és gond nélkül megy nekik kifejezetten erős és jól működő fülhallgatót gyártani. Ősszel járt nálunk a Huawei Buds Pro teszten, ami jelenleg a legdrágább a cég kínálatában a 60 ezer forintos árával, cserébe viszont remekül szól és sokáig bírja. Huawei telefonokkal működik a legjobban, ami itt egészen pontosan azt jelenti, hogy a Huawei AI alkalmazásában a fülhallgató még most sem elérhető a Google Play-ről letöltött applikációnál. Bizonyára más telefonokon is meg lehetne oldani, hogy a Huawei saját alkalmazásboltjának letöltése után onnan lehessen telepíteni a Huawei erre szolgáló alkalmazását, de ez azért nem éppen felhasználóbarát élmény. Cserébe egyébként simán bluetooth kapcsolattal, bármilyen alkalmazás nélkül is biztosan működik, sőt sokan vannak, akiknek ez pont elég is, és nem akarnak egy plusz alkalmazással vesződni.

Nagyon furcsán kell irányítani a Huawei hangzásban is erős fülhallgatóját

A Freebuds 3 kialakítása eltér a Pro fülhallgatóitól, nyilván fül kérdése a dolog, nekem ez a változat minden alkalommal kiesett a fülemből, akik viszont nem szeretik a szilikonos fülbedugós fülhallgatókat, azoknak kifejezetten megváltás lehet.
A Freebuds 3i 29.990 forintért az olcsóbb verzió aktív zajszűréssel és három mikrofonos rendszerrel a jobb hallhatóság érdekében.
A Huawei Freebuds Lite még mindig elérhető néhány kereskedőnél, ez valamennyivel a 3i előtt jött ki, szintén olcsóbb alternatívaként, az aktív zajszűrés hiányzik belőle, helyette zajcsökkentő mikrofon próbálja kiszűrni a zavaró háttérzajokat.

Aki attól tart, hogy elhagyja az egyik fülhallgatóját valami olyan helyen, ahol soha többé nem találja meg, az válogathat a Free LacePro, Free Lace és Sport fülhallgatók között, amik mind nyakba akasztható kialakítású bluetooth fülhallgatók, a Free Lace változatok ráadásul nagyon egyszerűen tölthetők a telefonról is. A Pro verzió 38 ezer forint körül szerezhető be, a többiek 20 ezer forint környékén.

Honor

Bár már külön cég lett a Huawei és a Honor, a jelenleg elérhető fülhallgatók még jóval a szétválás előtt jelentek meg, és a közös kutatás-fejlesztés eredménye itt is megmutatkozik. A legújabb darab a Honor TWS fülhallgató, ami nagyon emlékeztet a Huawei Freebuds Pro fülhallgatóra, még ha összességében annak leegyszerűsített változatáról van is szó, ahogyan a Honor Magic Earbuds is nagyon emlékeztet megjelenésben a Freebuds 3i verzióra, és tudásban is hasonló a két fülhallgató. Ennek egyébként a legfájóbb pontja, hogy egy töltéssel csak három óra zenehallgatást tesz lehetővé, aminél a versenytársak azért ilyen árkategóriában jobban teljesítenek. Árban egyébként ez úgy néz ki, hogy a Magic Earbuds 32 990 forint körül, a TWS pedig 12 ezer forint körül kapható.

LG

Az LG talán nem is időzíthette volna jobban, hogy 2020-ban előállt egy olyan fülhallgatóval, aminek baktériumölő a tokja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mikor a fülhallgatók a tokban vannak, és úgy töltjük, akkor UV-fénnyel fertőtleníti azokat. Persze egy világjárvány közepén mi másra vágyott volna az ember, azonban az LG nem a vírushelyzetre adott megoldást, hiszen nem valószínű, hogy tömegek kapták el a vírust a fülhallgatójuk miatt. Viszont sokaknál okozhat gondot, hogy baktériumok jutnak a hallójáratába és ott fertőzéseket okoznak. Ez persze önmagában mit sem érne, ha a fülhallgató nem lenne jó. A negyvenezer forint körül beszerezhető ToneFree azonban gyorsan csatlakozik telefonhoz, és totálisan testre lehet szabni, vagyis teljesen szabadon beállítható, hogy mit csináljon a fülhallgató, ha az egyik vagy a másik felét nyomogatjuk különböző mennyiségben. Úgy tervezték, hogy ne csak a zene, hanem a játékok is jól szóljanak vele, vagyis a térhangzás is megoldott legyen, és persze az aktív zajszűrés is működjön, ebben a Merdian volt a partnerük. Hat óra zenelejátszásra képes, a tok pedig még kétszer tölti fel, vagyis összesen 18 óra zenélés biztosított. Ha valakinek nem kell UV-fény, és megkockáztatja a fülfertőzéseket, az valamennyit spórolhat, ha azt a verziót veszi meg, ami nem öli meg a baktériumokat.

Nokia

A Nokia húzott egy meglepőt, és 3000 mAh akkumulátort épített a PowerEarbuds tokjába, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 150 óra működést biztosít egy töltéssel. Egyébként öt órát bírnak a fülhallgatók egy töltéssel, ami azt jelenti, hogy a tokkal harmincszor lehet teljesen feltölteni őket. Ráadásul a fülhallgatók IPX7 besorolást kaptak, vagyis bírják az esőt és sporthoz is használhatóak, igaz vízbe azért nem lehet menni velük. Mindezt 35 ezer forint környékén kínálják.

Samsung

A Samsungnak abból a szempontból egyszerű a helyzete, hogy a Harman Kardon házon belül elég erős név ahhoz, hogy az audio fejlesztéseik kiemelkedjenek, és valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a vezeték nélküli fülhallgatóik lassan, de biztosan egy külön üzletággá növik ki magukat. A Buds-család időben és árban is úgy jön egymás után, hogy a Buds (39 990 forint) után érkezett a Buds+ (jelenleg 45 ezer forint körül lehet hozzájutni) majd a babszem alakú Buds Live (55 ezer forint körül elérhető) és nemrég a Buds Pro (89 990 forint). Az izgalmas az egészben, hogy bár vannak lényeges különbségek a fülhallgatók között, már a legolcsóbb verzió is nagyon jól szól. A Buds Live járt nálunk teszten, a Buds Pro pedig a legújabb szereplő.

70 ezer forintos babszemet raktam a fülembe, de nem bántam meg

Az egyik legnagyobb újítása, hogy külön magas és mély sugárzót kapott, hogy szebben szóljon. Javítottak a mikrofonok érzékenységén, szélviharban is jól teljesít, és IPX7 a vízállósága, vagyis ha úszáshoz nem is jó, de szakadó esőben és sporthoz is ideális. A nálunk járt fülhallgatók közül a Samsungé talán a legjobb applikáció. Bár a Huawei és az LG is rengeteg mindent enged, ha személyre szabhatóságról van szó, a Samsung itt elmegy a falig, és tényleg a legapróbb dolgokat is be lehet állítani. Például azt, hogy a fülhallgató automatikusan lehalkul, ha azt érzékeli, hogy a viselője beszélgetni kezd. Ez egyébként nagyon hasznos, de egy torokköszörülésnél vagy dudorászásnál is ugyanezt teszi – viszont legalább nagyon gyorsan ki lehet kapcsolni. Azt is lehet szabályozni, hogy mennyire lehessen hallani a környezeti zajokat, de lehetősége van a hallássérülteknek is szabályozni, hogy melyik oldalon legyen erőteljesebb a hang. Bár a többi Buds fülhallgatót is dicsértük, azért az mégiscsak hallatszik, hogy ez szól a legtisztábban, igaz, hogy például a Buds+ vagy a Buds Live is jó választás, ha a jó hangzás és a könnyű kezelhetőség a legfontosabb. Egy töltéssel a Buds Pro esetében 5 órán keresztül lehet hallgatni a zenét, ha az aktív zajszűrést is bekapcsolja a felhasználó, ha nem, akkor 8 óráig bírja. Ennél egyébként jobban bírja a Galaxy Buds+, ami zajszűrés nélkül 10 órát is használható.

Xiaomi

Jóval olcsóbb árkategóriában versenyzik a Xiaomi, aminek a belépő vezeték nélküli fülhallgatója 5990 forint környékén szerezhető be. Ezek még aktív zajszűrésre nem, csak zajcsökkentésre képesek. A drágább modellek már képesek arra, hogy a környezeti zajokat kiszűrjék, illetve hogy folyamatosan figyeljék a környezeti zajokat, és ennek megfelelően változtassanak a hangon.

+1 Earfun Free Pro

Jelenleg ez a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatója, ami nemcsak kicsi, de könnyű is, és bár egy rakás díjat kapott, itthon egyelőre csak kevesen ismerik. Hiába kínai a cég, Európából érkezik a fülhallgató, ráadásul nagyjából 18 ezer forintba kerül. Ehhez képest 5.2-es bluetooth felel azért, hogy minél biztosabb legyen a kapcsolat a telefon és a fülhallgató között, ráadásul hét órán keresztül bírja egy töltéssel, és további 25 órát képes rajta tölteni a tokja, ami tíz perc töltéssel két órányi életet lehel a fülhallgatóba. Ha valaki szereti, hogy nem kell egy külön alkalmazással vesződnie, annak jó választás ez a fülhallgató, mert tényleg szépen és részletgazdagon szól, és valóban nagyon kényelmes. Egészen pici, így nem áll ki a fülből, azt nem állítanám, hogy észrevehetetlen, de nyugodtan lehet közben sapkát, sálat vagy garbót felvenni vagy levenni, mert a helyén marad közben. A zajszűrése is jól működik, igaz az aktívságának az értékéből kicsit levesz, hogy míg mondjuk a Samsung, az LG vagy Huawei fülese képes arra, hogy a környező forgalom zaját felerősítse a közlekedéshez, ez vagy szinte minden zajt átenged vagy semmit. Ez az a fülhallgató, aminél apróságokon lehet elcsúszni, például ha az ember nem jól választja ki azt a kis fület, ami a tökéletes illeszkedést biztosítja, sőt nálam előfordult, hogy nem teljesen pontosan illesztettem vissza a tokjába, amitől még simán bezáródott a fedele, viszont állandóan újrakapcsolódott a telefonomhoz, akár a beszélgetések kellős közepén is. Mindenesetre ár/érték arányban az Earfun valóban egy erős versenyző.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk