Hirdetés

Minden az egyben – A Samsung csúcskészüléke megfoghatatlan

Bemutatta a Samsung a Galaxy S23 széria készülékeit, mi pedig végignyomogattuk őket, és rájöttünk egy-két fontos dologra. Kezdjük az egészet a Galaxy S23 Ultrával, amiről az emberek egy része azt gondolja, hogy soha nem fizetne ennyit egy telefonért, a másik pedig azt, hogy neki azonnal kell egy ilyen eszköz, és a helyzet az, hogy mindkét csoportnak igaza van a maga módján. 

Nem telefon

Kezdjük a legelején, egy olyan kijelentéssel, ami nyilvánvalóan őrültségnek fog elsőre hangozni, de mindjárt kifejtjük. 

A Samsung Galaxy S23 Ultra nem egy telefon

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogyan lehet azt írni valamire, aminek a hivatalos megnevezése is az, hogy telefon, azt, hogy az nem egy telefon, de az igazság az, hogy a Galaxy S-széria zászlóshajóját nem lehet telefonnak nevezni, és éppen ezért van teljesen igaza azoknak, akik azt mondják, hogy nem fizetnének ennyit egy telefonért, mert hogy a több mint hatszázezer forintba kerülő készülék tényleg drága egy telefonért. Csakhogy ez nem az. Az igazság az, hogy ez egy olyan eszköz, ami messze túlmutat azon, hogy az ember telefonálni tud vele. Sőt, az az érzésem használat közben, hogy ez a telefonosdi dolog egy teljesen mellékes szál ebben az egészben. Nyilván telefonál vele az ember, hát hogyne telefonálna egy eszközzel, ami a zsebében van, és a SIM-kártyát vagy az eSIM-et kezeli, de végig az volt az érzésem, hogy a telefonálgatás az egy mellékfunkció, egy nyilván elkerülhetetlen, de mégiscsak mellékesen fontos funkció. 

De akkor mi ez valójában?

Egész sokáig gondolkodtam, hogy mégis mit lehet írni erről az eszközről. Hogyan lehet azt megfogalmazni, hogy az Ultra az egy olyan izé, ami gyakorlatilag az életed összes aspektusához tökéletesen tud passzolni, egy olyan valami, ami a mindennapjaim kilencven százalékát meg tudja oldani, ha akarom, ráadásul úgy, ahogy az arra kitalált eszközök sem. Jobb képeket és videókat csinál, mint a kompakt gépek többsége, ha meg profi gépet szeretnél, az nagyjából annyiba kerül, mint az S23 Ultra. Használtam távcsőnek, ami nevetségesen hangzik, de az igazság az, hogy nagyon gyorsan hozzá lehet szokni ahhoz, hogy az utca másik feléről nézed meg a menetrendet, vagy hogy a színpadtól messze a telefonoddal nézed meg magadnak jobban a zenekart, és a lehetőségek határtalanok. Szebb a kijelzője, mint a néhány éves otthoni tévének, ami persze nem azt jelenti, hogy mostantól egy telefont érdemes körbeülnie a családnak esténként, hanem hogy ha az ember egyedül néz sorozatot, akkor előfordulhat, hogy jobb választás a telefonon tenni ezt, és ez nem csak a Trónok Harca ominózus töksötét részétre igaz.

Baromi gyors, és ha egy belépő szintű, vagy egy néhány éves közepes laptopod van, akkor egészen biztos, hogy le is pipálja. Nem ördögtől való elképzelés, hogy valaki az S23 Ultrára és néhány kiegészítőre bízza a “Kell-e egyáltalán nekem egy laptop otthonra?” kérdéskört. Főleg, hogy az S Penhez tényleg nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, és nagyon sokat lehet használni, nem csak jegyzetelésre, de a mindennapokhoz is. És azért is, mert persze nem vált ki egy PlayStationt, de van annyira erős, hogy már ne csak a legegyszerűbb játékokat próbálja ki az ember, hanem az összetettebbeket is. Igazából mindent tud, amit egy ilyen eszköz tudhat, és ezzel el is érkeztünk a következő nagy dilemmámhoz. 

Ez az eszköz a véglet

Igazából már az előző is az volt, az S22 Ultránál is azt éreztem, hogy oké, elérkeztünk az úgynevezett mobiltelefonok plafonjához. Már mindent tud, amit tudhat, amit meg nem tud, azt fizikai képtelenség belezsúfolni, de abban is tud újat mutatni. Érthető okokból nem tudom beletömködni a mosnivalót, de tudja iránytíani a mosógépet úgy, hogy az nekem a legjobb legyen. Nem tud fűteni, de képes az összes többi okoseszközzel úgy rendezkedni, hogy annak az legyen a vége, hogy az energiahatékonyságra jobban odafigyel, mintha én stresszelnék rá az egészre. Nem őrzi a lakást úgy mint egy kutya, de ugyanúgy képes arra, hogy azonnal értesítsen, ha az okoscsengővel közösen úgy gondolják, hogy valaki ólálkodik az ajtó előtt.

Elfogyott az a fajta wow-faktor, ami sokáig a telefonokra jellemző volt, igazából lassan már mindegy, hogy 200 megapixeles vagy 380 megapixeles fotót csinál, mert már a 128 megapiexel, sőt a 64 is lenyűgöző volt. Mindegy, hogy hányszoros a zoomja, mert már így is nevetséges, hogy a hold krátereit egy telefonnal nézem az utván állva. Lehet még finomhangolni, lehet még a szoftveren faragni, nyilvánvalóan lehet még nagyobb akkumulátort beletenni, hogy elérjünk addig, hogy egy hétig nem kell tölteni a telefont, de összességében az S23 Ultra azt jelenti, hogy én már tényleg nem tudok mit hiányolni belőle, mert már az előzőből sem tudtam. 

Mi lesz most? 

A kérdés az, hogy mi lesz ezután? Az S23 nem a jelenen gondolkoztat el, persze látható, érezhető, hogy egy csomó mindenben jobb mint az előző, de már csak annyit tud rá mondani az ember, hogy az tök jó volt, ez meg még annál is jobb, gyorsabb, szebb képeket csinál, klasszabb videókat készít, szebb a kijelzője, biztonságosabb vagy jobban szól. Ezek olyan dolgok, amit nyilvánvalóan lehet még a jövőben is fejleszteni, és fognak is. A kérdés az, hogy a teljes perszonalizáció, amikor az eszköz már gyakorlatilag helyettünk gondolkodik, és szó szerint fél szavakból, vagy nagyon rövid parancsokból is ért majd minket, az látványosan jön majd el, vagy szépen lassan, de a helyzet az, hogy ha egy valamit kellene mondanom, ami hiányzik az S23 Ultrából, az a meglepetés hiánya. Ugyanakkor az, hogy eddig is mindent tudott, most pedig továbbra is mindent tud, csak még az eddiginél is jobban, az olyan dolog, aminél felhasználói szemmel lehet, hogy nem is baj, ha nincs benne meglepetés. Aki telefont szeretne, annak pedig továbbra is drága, nem is ajánljuk neki, akinek viszont olyan eszköz kell, ami tényleg minden az egyben, annak tökéletes választás. 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk