Miért teljesen más egy robbanás élőben, mint a filmeken?

Tom Scott youtuber videós sorozatában a mozifilmeken látott robbanásokról volt szó, illetve arról, hogy a való életben ezek mennyire másmilyenek, mint amiket a filmvásznon láthatunk.

Scottnak egy robbantástechnikai mérnök mesélt azokról a trükkökről, amikkel sokkal nagyobbnak és tüzesebbnek látszik egy robbantás. Ugye ha valaki például csak a Cobra 11-et nézi, akkor biztosra veheti, hogy a közúti balesetek jelentős része végződik azzal, hogy az autó gigantikus tűzcsóvával felrobban, de más filmekben is mindig nagyon látványosra sikeredik, bármi is robban fel.

A videóból azonban kiderül, hogyan néz ki egy kiló katonai felhasználású bomba robbanása (nagyjából sehogy). Ezt arra találták ki, és az a célja, hogy minél nagyobb pusztítást végezzen, de az nem volt készítői prioritáslistáján, hogy látványos is legyen. Ezzel szemben Hollywood látványtrükkje az, hogy robbantáshoz üzemanyagot is használnak, de ezt sem lehet egyszerűen elintézni annyival, hogy odaraknak egy kis benzint is, aztán lesz, ami lesz, hanem nagyon precízen kell a kamera felé irányítani az egészet anélkül, hogy a stáb is felrobbanna. Sőt, az sem mindegy, hogy milyen üzemanyag-keveréket használnak.

Aztán jön a második trükk, vagyis hogy hogyan veszik fel az egészet. Mondjuk, hogy úgy tűnjön, mintha közelről vennék, vagy hogy lassítják a felvételt, hogy hosszabbnak tűnjön a robbanás, és persze jön a színezéses utómunka, hogy még látványosabb legyen.

Na ezt a folyamatot mutatja be a videó, és a különbséget, mikor valaki a robbantás ereje vagy a robbantás látványa miatt robbant.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés