Hirdetés

Miért nem iPhone-t használ James Bond?

A James Bond-filmek rajongói általában alig várják, hogy kiderüljön, milyen futurisztikus kütyüket használ a 007-es ügynök, hogy megmentse a világot. És egy ideje az is fontos kérdés, hogy milyen mobilja van. A pandémia miatti huzavonának köszönhetően a Nincs idő meghalni című filmet 2021-ben mutatták be, benne olyan Nokia készülékekkel, amelyek 2019 szeptemberében és 2020 októberében jöttek ki. De a valóságban egy vezető beosztásban lévő, nemzetbiztonsági szempontból kiemelt státusszal rendelkező embernek tényleg a legutóbbi csúcstechnológiára van szüksége?

James Bond és a Nokia

A filmben Nokia 3310 mellett Nokia 7.2 – amit 2019 őszén mutatott be a HMD Global –, illetve 5G-képes Nokia 8.3 szerepel, amit pedig 2020 őszén mutattak be, vagyis bekövetkezhetett az, hogy már a bemutató előtt lehetett valakinek olyan telefonja, mint a filmben James Bondnak. Itt rögtön két dolgot érdemes látni. Az egyik az, hogy a a film munkálatainak előkészületei már 2016-ban elkezdődtek, hiszen a 25. James Bond-filmből valami igazán különlegeset szerettek volna kihozni. Már az előkészületek sem voltak zökkenőmentesek, 2018 augusztusában például Danny Boyle és John Hodge is otthagyta a produkciót, így végül Cary Joji Fukunaga rendezte. Eredetileg 2019 novemberében mutatták volna be a filmet, majd Boyle távozása miatt 2020 februárjára, később áprilisra halasztották a bemutatót. Ekkor még a Nokia 8.3 egy olyan készülék lett volna, ami a filmben már látható, de még hivatalosan nem jelentették be. Aztán jött a pandémia, a mozik bezártak, a premierek pedig csúsztak. A HMD pedig ott állt, hogy van egy 5G-képes csúcskészüléknek szánt telefonjuk, amit szeretnének eladni, akár James Bonddal, akár nélküle.

A másik pedig az, hogy amennyiben nagyon egyszerűen szeretnénk elmagyarázni, hogy miért éppen Nokiája van az angol titkosszolgálatnak a filmben, akkor annyi a válasz, hogy mert ők fizettek a legtöbbet a megjelenésért.

De mi a helyzet a valóságban?

Ha ragaszkodunk a történet- és idősíkokhoz, akkor amint Bond megkapja a telefont, el is kellene kezdenie biztonsági frissítéseket keresnie, hiszen a készülék nem új, vagyis nem biztos, hogy a legújabb szoftver fut rajta. Másrészt bár a Nokia brand ismertsége nagy, a tulajdonos HMD Global piaci részesedése meglehetősen kicsi, így nem valószínű, hogy a valóságban a titkosügynökök androidos Nokia telefonokkal rohangálnának. És most ebben a kijelentésben a kulcsszó az androidos telefon, mert összességében viszont nem feltétlenül rossz választás egy Nokia egy ügynöknek, csak nem olyan, mint amit a filmben használ.

James Hadley, az Egyesült Királyság kiberbiztonsági kérdéseivel is foglalkozó Immersive Labs vezérigazgatója azt mondja, hogy opció lehet ugyan a szoftveres használatra kevésbé támaszkodó butatelefonok használata, de ez is igényel némi előkészítést, miközben nagyban korlátozná, hogy Bond bármilyen internetes alkalmazást használjon a készülékén.

A Pegasus-botrány Bondot is elérhetné

Elviekben nem lenne akadálya, hogy a filmben Bond egy iPhone-t használjon, hiszen a cég marketingelvei csak azt próbálják elkerülni, hogy a filmbéli gonoszok Apple-termékeket használjanak. Viszont az iPhone egészen biztosan nem lenne jó egy titkosügynök számára, ugyanis míg egy átlagos felhasználó számára a telefonok biztonsága tökéletes, addig nem nyújt megfelelő védelmet az olyan helykövető, lehallgató szoftverek ellen, mint például a Pegasus. Miután itthon is kiderült, hogy az izraeli technológiai cég által fejlesztett, kormányok számára értékesített megfigyelőprogram Apple-készülékeken is megbízhatóan fut, igaz itthon és még néhány országban kritikus újságírók megfigyelésére is használták, de egy kém számára is különös veszélyt jelenthet. Az Apple azt ígérte, hogy javítja a feltárt hibákat, de azért jól látszik, hogy vannak hiányosságok és gyenge pontok, amelyet ki tudnak használni a programfejlesztők.

Egy Pegasushoz hasonló program tökéletes célpontja lenne James Bond, aki ha betör egy követségre, és lefotóz egy titkos tervrajzot a telefonjával, az ilyen programnak köszönhetően az elkészült képet más titkosszolgálatok is láthatnák. Ezért az ilyen tervrajzok letöltését csakis zárt, titkosított és biztonságos hálózaton keresztül küldhetné el Bond, nem egy sima Gmail-üzenetben vagy Facebook-csoportban.

Mit használna a valóságban?

Akkor, ha kizártuk a tavalyi Nokiát és az iPhone-t, felmerül a kérdés, hogy mégis min lehetne a valóságban elérni Bondot. A kockázatok kizárásának egyetlen 100 százalékos módja, ha a technológiát is kiiktatja, vagyis levelet írna és biciklivel elvinné a címzettnek. Ha életszerűbb filmet szeretnének, akkor James Bond kommunikációjának egészét egy közbeiktatott kamu mobiltorony lopná el, vagy tömeges adatelemzéssel jutnának az ellenfelei információkhoz, de ezek közül egyik sem mutat valami jól a filmvásznon.

Nem csak a 007-es használ Nokiát. Fotó: HMD Global

A lényeg a valódi világban az, hogy mindig a legfrissebb szoftver legyen a készüléken, és hogy a telefonon tárolt adatok minimálisan legyenek, az üzenetváltások megsemmisüljenek az olvasás után, és képeket sem a készüléken lenne érdemes tárolni. Az érzékeny kommunikációra a nemzetbiztonsági szervezetek nem mainstream készülékeket használnak, hanem vannak erre alkalmas, általában Android-alapú készülékek.

Mit használnak a világ vezetői?

Időről időre lehet olyan cikkeket olvasni, hogy Donald Trump például egy agyonbiztosított iPhone-t, Barack Obama pedig egy majdnem mindenben korlátozott BlackBerryt használt, míg II. Erzsébet egy Samsung-készüléket. A Guardian 2014-es cikke alapján Angela Merkel egy Nokia 6260-as butatelefont és egy agyontitkosított BlackBerry Z10-et használt.  Vlagyimir Putyin azt állítja, hogy egyáltalán nem használ mobilt, míg Orbán Viktor tavaly osztott meg a telefonjáról egy fotót, majd később a miniszterelnökség is megerősítette, hogy egy Nokia 6700 készüléket használ, amit 2009-ben mutattak be.

A feltörhetetlennek mondott, szuperbiztos telefonok a népszerű telefonokhoz képest egy teljesen más kategóriát jelentenek. Ezek az eszközök nem a szuper fotós képességekkel és a legfrissebb processzorral akarnak kitűnni, csak annyi a lényeg, hogy ne lehessen hozzáférni a rajta tárolt adatokhoz. Az egyik legismertebb a NitroPhone 1, ami egy módosított Google Pixel 4a GrapheneOS operációs rendszerrel. Ezt javasolja egyébként Edward Snowden, de a Purism Librem 5 és a BlackPhone 2 is hasonló megoldásokat kínál, és bár megpróbálják minimálisra csökkenteni a hekkelés esélyét, azért ezek sem jelentenek életbiztosítást, főleg ha nem érkeznek rájuk folyamatos frissítések. És még ehhez is az kell, hogy az érintett felek pontosan tudják, melyek azok a helyzetek, amikor nem visznek magukkal telefont, vagy teljesen kiiktatják mondjuk a mikrofont, hogy biztosra menjenek.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk