Mi baja van a kínai államnak Lady Gagával meg Justin Bieberrel?

Biztos, hogy néhány olvasónk is legszívesebben cenzúrázná az életéből Biebert, Lady Gagát meg a BTS-t, vagy akár az egész Jóbarátokat, Kínában azonban ez meg is történt a zenészekkel, ugyanis a ’90-es években népszerű sorozat nosztalgiaepizódjából kivágták őket.

Az ország három legnagyobb streamingszolgáltatója a Youku, iQiYi és a Tencent Video, ezeken mutatták be a Jóbarátok Reuniont. Az eredeti változatban olyannyira nem történik semmi megbotránkoztató, hogy nyugodt szívvel spoilerezzük el, hogy Lady Gaga előadja Lisa Kudrow társaságában a Büdös Macska című klasszikust, Justin Bieber magára ölt egy jelmezt, a BTS pedig arról beszél egy interjúban, hogy mennyire szerették a sorozatot, és hogy egyébként az angoltudásukon is mennyit dobott. Mégis a kínai verzióból ezek mind kimaradtak.

Korábban mind kihúzták a gyufát

Azt nem tudni, hogy állami utasításra kellett-e kivágni a jeleneteket, és a szolgáltatók sem kommentelték, hogy saját hatáskörben, az esetleges politikai kockázatok miatt döntöttek volna a cenzúra mellett.

  • Lady Gaga 2016 óta van kitiltva a kínai tévéből, ekkor ugyanis találkozott a dalai lámával, aki a hivatalos kínai álláspont szerint szeparatista.
  • Justin Biebert a viselkedése miatt tiltották el 2017-ben a fellépésektől Kínában, igaz azt nem részletezték, hogy mit csinált pontosan, ami miatt így döntöttek. 2013-ban a nemzetközi sajtót is bejárta, hogy Bieber nem lépcsőzött, hanem felcipeltette magát a kínai nagy falon. Aztán a következő évben Japánban járt, ahol ellátogatott a Jaszukuni-szentélyhez, és erről feltöltött egy fotót az Instagramra. A szentélyt 1869-ben alapították Meidzsi császár rendeletére, hogy az 1853 óta elesett katonáknak állítsanak emléket. A kínaiak számára a hely a japán megszállás szimbóluma. Bieber az eset után elnézést kért.
  • A BTS ellen Kínában bojkottot hirdettek, miután az egyik tag az 1950–53-as koreai háború kapcsán az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségét méltatta, ahol Peking Észak-Koreát támogatta.

A többi vendégszereplővel nem volt gond, ők maradhattak a műsorban.

Kína imádta a Jóbarátokat

A sorozatnak hatalmas rajongótábora volt Kínában, nagyon sok fiatal állítja, hogy a Jóbarátoknak köszönheti az angoltudását, és innen ismerkedett meg az amerikai kultúrával. A nagyobb városok szinte mindegyikében nyíltak olyan kávézók, amelyek a berendezésükben is hasonlították a szereplők törzshelyére. A nosztalgiázós részt is nagyon várták, sokan írták azt, hogy örömükben sírva fakadtak, mikor meglátták a szereplőket. A cenzúrával kapcsolatos vélemények pedig megoszlanak az országban, vannak, akik nem örültek neki, de legalább ennyien nyilatkoztak úgy, hogy valójában nem szeretnének olyan embereket nézni a kedvenc műsorukban, akik megsértették Kínát.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,009KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés