Hirdetés

A pápa arra kér mindenkit, hogy novemberben a mesterséges intelligencia legyen az imáik középpontjában

Ferenc pápa arra kérte a hívőket, hogy novemberben az imáik egyik központi témája legyen a mesterséges intelligencia és a robotok, és hogy azok mindig az emberiség érdekeit szolgálják.

A pápa minden hónapban ajánl egy központi témát, amit a napi imákba bele lehet venni a többi személyes dolog mellé. Vagy csak úgy el lehet rajta gondolkozni. Ezeket a témákat a Youtube-on osztja meg, és általában aktuális kérdésekre reflektál. Augusztusban például a tengerek élővilága volt a központi téma, míg áprilisban a függőségektől való szabadulás. Novemberben pedig a mesterséges intelligencia és a robotok.

Ferenc pápa aggodalmai pontosan ugyanazok, amikre már több technológiai cég vezetője is felhívta a figyelmet. Elon Musk például egyszer addig ment, hogy a mesterséges intelligencia szerinte olyan, mint megidézni a démonokat. A pápa ennyire nem ragadtatta el magát, és sokkal földhözragadtabb maradt, és nem vizionált valamilyen egzotikus világvégét, amiben a gépek öntudatra élednek és az egész emberiséget kiirtják. Ő amiatt aggódik inkább, hogy ez a technológia hogyan fokozhatja az egyenlőtlenségeket már most.

Üzenetében a pápa azt mondta, hogy általunk is megélt korszakváltás központjában áll a mesterséges intelligencia, és hogy a robotika képes lehet jobbá tenni a világot, de csak akkor ha jól alkalmazzák.

Valójában, ha a technológiai fejlődés növeli az egyenlőtlenségeket, az nem igazi fejlődés. A jövőbeni fejlődésnek az ember méltóságának tiszteletben tartására kell irányulnia

– mondta a pápa, akinek ez egyébként nem új terület. Az év elején a Vatikán a Microsofttal és az IBM-mel közösen egyeztetett a mesterséges intelligencia etikai kódexéről. Ebben hat általános irányelvet fogalmaztak meg, amit a fejlesztések során figyelembe kell venni. Ezek az átláthatóság, pártatlanság, megbízhatóság, befogadás, felelősség, valamint a biztonság és adatvédelem.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk