Hirdetés

Mesterséges intelligencia készítette a Duran Duran új klipjét

Az Invisible című kliphez nem egy jól ismert rendezőhöz fordult a több mint négy évtizede működő és legalább 100 millió lemezt eladó Duran Duran, hanem egy mesterséges intelligenciához.

Nick Rhodes a BBC-nek beszélt arról, hogy nagyon kíváncsiak voltak, hogyan tud egy gépi agy videót készíteni.

Hogyan építi fel az egészet? Honnan szív ötleteket hozzá? Hogyan tudunk elég adatot adni számára, hogy értékelhető legyen a végeredmény?

– idézi fel Rhodes, milyen kérdések merültek fel bennük az egész folyamat legelején. Aztán végül egy Huxleynak keresztelt mesterséges intelligenciához fordultak, amelyet arra treníroztak, hogy kreatív legyen.

Az egészet azzal kezdték, hogy megtanították a gépet, hogyan tud emberként gondolkozni, ehhez pedig nagyon alaposan meg kellett ismerni, mi játszódik le az emberek agyában, azaz a kognitív és emocionális folyamatok agyi működését próbálta megérteni. A kutatók szerint a kreatív folyamatok jelentős része az agykéregben jön létre, ezért az agy ezen területén tanulmányozták, és megtanították Huxleyt, hogy az emberi agy működését imitálja. Segítségül kapott dalszöveget, képeket és felvételeket a zenekarról, illetve más felvételeket is, így egyszerre működött együtt a zenekarral, és generálhatott egy teljesen új verziót.

Eléggé élveztem mesterséges intelligenciával dolgozni, mert keveset szól vissza és nem tesz fel bonyolult kérdéseket, mégis lenyűgöző munkát ad ki a kezéből

– mondta Rhodes, aki elmesélte, hogy néha egyáltalán nem értette, mi történik, és hogy voltak olyan napok, amikor a mesterséges intelligencia a kutyák megszállottjává vált.

Mikor adtunk neki képeket billentyűs hangszerekről, akkor csinált belőle zebrát, a basszusgitárról pedig halra asszociált, és pont ez a szürreális látásmód az, amit én nagyon szeretek

– Rhodesnak nagyon tetszik a végeredmény, és rendkívül büszke arra, hogy valami olyat csinálhattak, amit eddig még nem sokan, bár hozzátette, egészen biztosan lesz olyan videójuk, amit hús-vér ember rendez majd. Nemrég a Lángoló Podcastekben pont arról is beszélgettünk, hogy elveszi-e a mesterséges intelligencia az emberek munkáját, akit érdekel a téma, érdemes meghallgatni, mire jutottunk.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk