Hirdetés

Mesterséges intelligencia ellen indított hadjáratot több lemezkiadó

A Sony Music, az Universal Music Group és a Warner Records pert indítottak a Suno és Udio mesterséges intelligencia cégek ellen, tömeges szerzői jogsértéssel vádolva őket. A vád szerint a vállalatok engedély nélkül használták a kiadók felvételeit, hogy betanítsák zenét generáló MI rendszereiket.

A keresetek szerint a cégek zenét használtak engedély nélkül, hogy megtanítsák rendszereiket olyan zenék készítésére, amelyek „közvetlenül versenyeznek, olcsóbbak és végül elnyomják” az emberi művészek munkáját. A Suno és az Udio képviselői nem reagáltak azonnal a megkeresésekre.

A keresetekben az áll, hogy a Suno és az Udio felhasználói képesek voltak újraalkotni dalok elemeit, többek között a The Temptations „My Girl”, Mariah Carey „All I Want for Christmas Is You” és James Brown „I Got You (I Feel Good)” című dalait, és olyan énekhangokat tudtak generálni, amelyek „megkülönböztethetetlenek” olyan zenészektől, mint Michael Jackson, Bruce Springsteen vagy az ABBA. A kiadók azt kérték a bíróságoktól, hogy ítéljenek meg törvényes kártérítést, akár 150 ezer dollárt dalonként, amelyet az alperesek szerintük lemásoltak.

Ezek a perek az elsők, amelyek a zenét generáló mesterséges intelligenciát célozzák meg, miután több szerző, hírügynökség és mások is pert indítottak a munkájuk állítólagos visszaélése miatt, hogy szövegalapú MI modelleket képezzenek ki, amelyek olyan chatbotokat működtetnek, mint az OpenAI ChatGPT-je. Az MI-cégek azzal érveltek, hogy rendszereik tisztességesen használják fel a szerzői joggal védett anyagokat.

A massachusettsi Cambridge-i Suno és a New York-i Udio idén több millió dollárnyi finanszírozást gyűjtött össze MI rendszereikhez, amelyek a felhasználói szöveges utasításokra reagálva zenét hoznak létre. A kiadók panaszai szerint a cégek „szándékosan kitérőek” voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen anyagokat használtak fel a technológiájuk betanításához, és hogy ennek felfedése „szándékos szerzői jogsértést jelentene szinte elképzelhetetlen mértékben”.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,012KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk