Hirdetés
Hirdetés

Merre halad a technológia világa 2024-ben?

A címben feltett kérdésre biztos, hogy sokan legyintenek, azonban mi most azt vesszük sorra, hogy a technológia milyen újításokkal készül a következő évekre. Na nem megyünk igazán messzire, és nem azt fejtegetjük, hogy mi lesz 10-20 év múlva, hanem egészen a közeljövőbe nézünk, és a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai kiállítása, a Las Vegas-i CES 2024-es innovációs díj nyertesei közül szemezgetünk. Vagyis ezek már vagy olyan termékek, amelyek már most is beszerezhetőek, vagy hamarosan azok lesznek, és az újításokból kiderül, hogy melyek azok a területek, amelyekre kifejezetten fókuszálnak a világ legnagyobb cégei, és legígéretesebb startupjai.

Mi a helyzet audio fronton?

Biztos, hogy sokakat érdekel, hogy mit lehet újítani az audió területén olyannyira, hogy az díjat nyerjen. Nos, az utóbbi évek a vezeték nélküli, aktív zajszűrős fülhallgatókról szóltak, miután mindenki beletörődött, hogy búcsút kell intenie a jack-kábelnek a telefonokon. Aztán szépen be is bizonyosodott, hogy valóban kényelmesebb vezeték nélkül élni, és tovább is bírják ezek az eszközök, mivel nem kell számolni a kontakthibával, és képesek nagyon jól szólni. A baj eddig az volt, hogy azok, amelyek jól is szóltak, megbízható volt a bluetooth-kapcsolatuk, sokáig bírták, és nagyon jól szűrték a zajt, azoknak az ára sokszor elég húzós volt, ezért kompromisszumot kellett kötni, ami leginkább minőség béli lemondásokkal járt. A Samsung Galaxy Buds FE erre a problémára ad olyan választ, amit elismert a zsűri is.

A Harman Kardon Aura Studio 4 új generációja nem csak egyszerű bluetooth hangszóró, hanem mesterséges intelligencia segítségével háttérvilágítást is biztosít a zenéhez, különböző hangulatokban és képekben, amelyeket gyakran a természet inspirált. Kiválóan alkalmas relaxációhoz, hangulatos zenehallgatáshoz, és szimplán csak kikapcsolódáshoz. Azaz úgy tűnik, hogy a közeljövőben afelé haladunk, hogy a zenehallgatás mint egyszerű kikapcsolódási forma újra felértékelődik, és nem háttérzeneként tekinthetünk rá, hanem mint kikapcsolódási lehetőségként. Ezt igazolja az is, hogy a JBL Authentics 500 és kisebb testvérei is díjat nyertek, amelyek a megszokott nagyon színes, nagyon futurisztikus forma helyett egy sokkal letisztultabb, klasszikusabb világot idéznek fel, miközben egyszerre tudsz zenét zenét hallgatni rajta, és irányítani a virtuális asszisztensek segítségével az elektronikai eszközeidet, vagy a mindennapi életed.

Videoklip mindenkinek

Izgalmas idők jöhetnek a zenészek életében is. Arról már sokan vitatkoztak, hogy a generatív mesterséges intelligencia hogyan hat majd a művészetekre, és az első próbálkozások már meg is jelentek- több-kevesebb sikerrel. A By Verses’ cég díjat nyert egy olyan alkalmazással, amiben a felhasználónak csak annyi dolga van, hogy megnyomjon egy gombot, a többit intézik az algoritmusok a zene ütemére. A helyzet az, hogy például ettől az alkalmazástól sem kell tartani, nem fogja elvenni a videórendezők munkáját, csak egy újabb lehetőség lesz azok számára, akik olyan zenét tudnak írni, amely sok ember kíváncsiságát felkelti, és elkészíti a saját klipverzióját. A mesterséges intelligencia egészen biztos, hogy 2024-ben hangsúlyosabb szerephez jut, de az ügyes és kreatív alkotók inkább eszközként tudják majd használni, nem mint potenciális fenyegetés.

Tovább hódítanak a kinyitható telefonok

A kinyitható telefonok már bebizonyították, hogy jóval többek egy múló poénnál. A gyártók pedig egyre jobban tudják, mi mindent lehet belepakolni egy eszközbe, hogy kiváltson másik hármat, és a felhasználói visszajelzések alapján is egyre több funkciót tudnak adni mekik. Ez történt a Samsung Galaxy Fold 5 esetében is, ahol újratervezték a zsanérokat, vékonyabb lett a készülék, és professzionális kamerafunkciók kerültek bele. 2024-ben sem áll majd meg a hajlítható telefonok fejlődése, izgatottan várjuk, hogy miben újulnak meg a Fold és Flip telefonok, ehhez képest hova fejlődnek a hagyományos flagship készülékek.

Még több egészségmegőrzés

Abban még nincs semmi nagy titok, hogy az emberek szeretnének egészségesek lenni, hiszen amióta világ a világ ez így volt. Az már sokkal izgalmasabb, és egyben néha ijesztőbb is, hogy erre és az egészségünk monitorozására a modern technológia mennyi lehetőséget szolgáltat. Az okos viselhető eszközök és a hozzá tartozó alkalmazások, mint például a szintén díjat nyert Galaxy Watch 6 személyre szabott tippekkel látja el a viselőit, a Health alkalmazás pedig segít a mért adatok értelmezésében.

Izgalmas, és egyben elgondolkodtató újdonság az az alkalmazás is, amelyik a telefonhasználat alapján megállapítja, milyen a hangulatunk, és ehhez mérten ajánl zenéket. Az inDJ részeletesen elemzi is az általa felfedezni vél hangulatot és heti jelentéseket készít, és ehhez mérten válogat zenéket, illetve elemzi, milyen hatással van a hallgatott zene a mentális egészségre. A Hong Kongi egyetem pedig egy olyan eszközt fejlesztett, ami az idősgondozásban tud segíteni a zene és a zenére végzett mozdulatok segítségével, amihez az idősek kedvenc zenéit rendelték hozzá. Egyébként nagyon érdekes, hogy az idősgondozás vagy éppen a rehabilitáció, gyermekek fejlesztése témakörben mennyi újdonságot hozhat a technológia. A Solive Ventures egy speciális narancs szerű eszköz meghámozását elemezve ad izgalmas visszajelzéseket az idősgondozásban, de autizmus spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztésében is segít. De már okos matrac, sőt a vécébe építhető minilabor is segít elemezni az egészségünket, és riaszt, ha baj van. A Mindmimics pedig egy vezeték nélküli fülhallgatót ötvözött szívmonitorral, így valószínűleg nem kell sokat várni, hogy a fülhallgatók is olyan egészségmegőrző és monitorozó funkciókkal bővüljenek, amilyenekre eddig nem számítottunk.

A víz érték

A tiszta ivóvíz egyre nagyobb érték, ez már csak abból is kiderül, hogy egyre több az olyan fejlesztés, ami a víztisztítással kapcsolatos. Az SK Magic nevű koreai cég eszköze nem elég, hogy megtisztítja a csapvizet, de még jeget is képes készíteni belőle, a Watercube pedig nem kevesebbet ígér, minthogy képes a levegőből kivonni, és megtisztítani annyi vizet, ami egy ember napi vízszükségletét fedezi. Az OptySun pedig a fém kulacsokat gondolta újra, méghozzá úgy, hogy mindenfajta vegyszer nélkül legyenek képesek megtisztítani a vizet. UV-fényt alkalmaznak, ami a kulacs tetejében található, egy töltéssel többször is lehet tisztítani, azaz újra lehet tölteni a kulacsot. A cél az, hogy mindenki egyszerűbben jusson tiszta vízhez, hogy akár humanitárius vagy környezeti katasztrófák áldozatainak könnyebben tudjanak segítséget nyújtani, és tiszta vízhez juttatni őket, illetve, hogy az emberek csökkentsék a műanyagfelhasználásukat.

És hogy mi jön még? Nos ezt a helyszínen kiderítjük, addig is itt meg tudjátok nézni, hogy tavaly milyen izgalmas újításokat láttunk.

A rovat támogatója a Samsung

Advertisement
38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló