Hirdetés

Egyre nagyobb szerepe van a rapzenének a mentális egészségről való beszélgetésben

A legnépszerűbb amerikai rapperek dalaiban a metaforákban egyre többször jön elő az öngyilkosság és a depresszió, illetve a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek – derül ki az észak-karolinai Chapel Hill Egyetem tanulmányából.

Ahogy a rapzene most egyre népszerűbb a fiatalok körében, vagy ahogy mondani szokták a rap az új punk, úgy a rapsztárok is egyre menőbb arcok lesznek a fiatalok körében. Az pedig, hogy a mentális egészségről beszélnek, és a fiatalok odafigyelnek a mondanivalóra, az attól függetlenül lehet kihatással a fiatalok millióira, hogy zeneileg kinek mi a véleménye a műfajról. Ahogyan ők beszélnek a mentális egészségről, az ezzel kapcsolatos küzdelmekről, az kihatással van arra is, hogy az őket hallgatók mit gondolnak a témákra, mennyire ismerik fel, ha egy hozzájuk közelálló is hasonló problémákkal küzd, és hogyan tudnak segítséget kérni.

Hirdetés

1998 és 2018 között a mentális egészségre utaló rapdalok aránya a duplájára nőtt.

A kutatók rámutattak, hogy pont annál a korosztálynál alakíthatják a mentális egészségről folytatott diskurzust a rapperek szövegei, akiknél egyébként is a legnagyobb a kockázata, a mentális egészségügyi problémák kialakulásának. Jelenleg ugyanis a 15-25 év közötti korosztály hatalmas pszichológiai stressznek van kitéve, az öngyilkosságok száma is növekszik, különösen a fekete fiatalok körében.

Alex Kresovich, az egyetem egyik újságírással és médiatumánnyal foglalkozó szakán egészségügyi kommunikációt tanuló doktorhallgatója, a tanulmány vezető szerzője azt mondja, hogy a rap közönsége nem, rassz, társadalmi helyzet tekintetében is nagyon különböző, ami csak tovább növeli a művészek befolyásának az értékét.

A tanulmány 125 rap dalt elemzett, az előadók átlagéletkora 28 év volt. Fogták az 1998-ban, 2003-ban, 2008-ban, 2013-ban és 2018-ban legnépszerűbb 25 rapdal szövegét, és azt vizsgálták meg tüzetesen. A legtöbb előadó fekete férfi volt, dalaik harmada szorongásra, 22 százaléka depresszióra, 6 százaléka öngyilkosságra tett utalásokat.

Ahogyan az általában a zeneszerzőknél lenni szokott, a dalok gyakran tükrözik a dalszerzők vagy a hozzájuk közel állók lelki világát, de a tanulmány nem is arra kereste a választ, hogy depressziósak-e a rapperek.

Francesca R. Dillman Carpentier professzor szerint az egyébként sokak szerint rapzenei dalszerzők egyre bátrabban és őszintébben beszélnek a gondolataikról vagy félelmeikről. Ráadásul úgy tűnik, hogy ezek az évek során túlmutatnak azon hogy milyen minőségű a drog, van-e kéznél fegyver, vagy hogy ki dugjon fel mit, hova és miért. Az olyan előadók, mint Drake, Post Malone, Eminem, Lil ‘Wayne, Jay-Z,  Kanye West vagy a 2019-ben meghalt Juice Wrld már más dolgokról rappelnek, a mentális stresszt okozó gondolataik többsége a szerelem és a környezeti problémákra voltak visszavezethetőek.

Arra viszont a kutatók sem tudják a választ, hogy ezek az üzenetek, meglátások vagy problémák a hallgatóik számára negatív vagy pozitív jelentéssel bírnak. Mindenesetre olyan visszatérő szófordulatok szerepeltek a dalokban, mint a “szélre szorítva” vagy a “démonokkal való harc” a szorongásra utálhatnak és úgy adják vissza az érzést, amivel a hallgatók is könnyebben tudnak azonosulni, ráadásul a szakemberek szerint hatékony módja lehet annak is, hogy elkerüljék az ítélkezést, mivel különösen a férfiak esetében a mentális betegségek még mindig sok esetben járnak megbélyegzéssel. Vagy legalábbis nem fér össze a vagány gettórapper és a párkapcsolata vagy a világ alakulása miatt szorongó rapper képe.

Illetve nehéz jó rímet találni arra, hogy depresszió

– teszi hozzá Kreasovich. Abban viszont nagyon ügyesek, hogy úgy írják le az érzéseiket, hogy azokat mások is megértsék, és azonosulni tudjanak vele. A következő kérdés az, hogy felismerik-e ezt a felelősséget és egyben lehetőséget, ami a kezükben van, és nyíltan beszélnek arról is, hogyan kérnek segítséget, és segítenek-e az őket hallgató millióknak, hogy a mentális egészség végre egy olyan téma legyen, amiről nyíltan lehet beszélgetni.

Kommentek

Bárkinek lehet vinyl hangelemeze, a Bandcamp segít mindenben

Csak egy sikeres kampány kell hozzá, a többit intézi a Bandcamp, kockázat nélkül.

Lady Gaga énekli a himnuszt, de a Foo Fighters és Bruce Springsteen is fellép Joe Biden beiktatásán

Aztán színpadra lép még John Legend, Justin Timberlake, Jon Bon Jovi és Demi Lovato is.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
719FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Élőben a törökfürdőből – Premieren a Kerekes koncertfilmjének egyik dala

A 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a medencében épített színpadon rögzítették a Live: Water címre hallgató koncertfilmjüket.

A Tudósok operát ír Kim Dzsong Un felkérésére

A Phenjani Operaház különös felkéréssel kereste meg az ideológiailag radikális, elkötelezetten el nem kötelezett Tudósok összművészeti művészegyüttest.

Az élesre késelt ellenfénytől a medveszakállcibálásig – Telódemóval jelentkezett az Unholy Sativa

Underground premierünk mondhatni jutalom az év végén az ilyesmire fogékonyaknak. Egy telefon, egy mikrofon, meg egy pár rakéta, de ezt már csak mi tesszük hozzá.
00:29:57

STEREOCHROME Episode 03 // Jónás Vera – Itt a Lángoló és a Compact Tv közös sorozatának harmadik része

A harmadik részben Jónás Vera mondja el, mire is kellett vécépapír-guriga az oviban, hogy már gyerekkorában előadásokat tartott, hogy miért zavarja a exhibicionizmus és még sok másról beszél.

Tekerd meg az Animával! – Albumpremier: 20 éves dalt szedett szét és rakott össze 17 remixer 

Itt a Tekerd meg és táncolj, amin 17 remixer dolgozza fel, illetve át a zenekar 20 évvel ezelőtti dalát.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Westernnel tért vissza a Middlemist Red, de hogyan? – lemezkritika

Előrelépést is jelent a Middlemist Red történetében, vagy csak egy új fejezetet? Megpróbáljuk megfejteni.

Minden meghallgatással egyre jobb – Az új Trottel LP-ről

Oké, ez már nyilván nem az, amit a rock és punk puristák elbírnak, de attól még jó és úttörő.

Sziporkázó mesétől az etno-remixig – Három lemez terítéken

Odaadó igyekezet a művészi magas fok megvalósítására.

Már majdnem igaz zenekar – Meghallgattuk az új Killer Be Killed-lemezt

Kezdenek összeérni Max Cavalerával a mastodonos, Dillinger Escape Plan-es, converge-es tagok.

Az élet kiteljesedése – Meghallgattuk a Makám, a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Guessous Mesi új albumát

Olyan lemezekkel rukkoltak elő, amik önnön létükkel húzzák alá, hogy az élet a költészet tükrében tud igazán kiteljesedni.

Beszámolók

Zenés tábor a hegyen – Ilyen volt a vírus szülte Fekete Zaj Fesztivál

  Baromi jól indult ez az év vagy legalábbis elég jónak nézett ki koncertfelhozatalban. Még februárban is azon lamentáltunk Fekő kollégával, hogy milyen durva lesz...

Egy hallásplasztikai sebész naplója – Ilyen volt a Swansról szóló dokumentumfilm

Ha már dokumentumfilmről van szó, hadd kezdjem két személyes élménnyel. 1986-87 körül találkoztam először a Swans-szal, egy agyonmásolt kazettán, amit egy régi cimborám mutatott meg...

Mély férfibánat a magas elefántcsonttoronyból – Leprous, Klone @ Dürer Kert, 2020.II.19.

A Leprous-szel a tavalyi Pitfalls lemez miatt ismerkedtem meg közelebbről. Tudtam róluk azelőtt is persze, de a kiállás, a műfajmegjelölés, a kritikai visszhang és...

Ria-Ria-Eufória – Five Finger Death Punch, Megadeth @ Papp László Sportaréna

  Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 méter magas fa. Fehérjében és olajokban dús termése 2016-ban a Kárpát-medencében önkéntelenül...
Audiópartnerünk

A sport jobb helyzetből indult a világjárvány alatt, mint a zene

Így is új dolgokkal kellett kísérletezni, de a szurkolók könnyebben elfogadták a változásokat.

Bárkinek lehet vinyl hangelemeze, a Bandcamp segít mindenben

Csak egy sikeres kampány kell hozzá, a többit intézi a Bandcamp, kockázat nélkül.

Lady Gaga énekli a himnuszt, de a Foo Fighters és Bruce Springsteen is fellép Joe Biden beiktatásán

Aztán színpadra lép még John Legend, Justin Timberlake, Jon Bon Jovi és Demi Lovato is.

2020-ban egymásra találtak a zenészek és a technológia

A legnagyobb sztárok szentségeltek a telefonjukkal, és az applikációkkal, hogy kapcsolatban maradhassanak a közönséggel.