Hirdetés
Hirdetés

Memento Mori

DeathDisco @ Trafo 2008.12.06.

Pest manapság nem annyira a karakteres szórakozóhelyek városa, inkább az időről időre vándorló tematikus buliknak vagyunk állandó közönsége. Nos, ilyenből mostantól egyel kevesebb: szombat éjjel ismeretlen időre búcsúzott a DeathDisco rendezvénysorozat. Szóval egy utolsó nagy buli a Trafóban a hajdanán a Ladytron pesti felbukkanásáért is felelős brigád tiszteletére, kár lett volna kihagyni.

Hirdetés

Szerintem az igazán klasszikus éjszakáknak a Szimplakertben illik kezdődniük – mostanában ugyan nagy a konkurrencia, Instant, Kuplung, Gödör, Csendes vagy akár a Mumus – de a leghírhedtebb romkocsmának nálam komoly hagyományai vannak. Egy-két-három fröccs mellett a zúgolódó, állandóan változó összetételű tömegben felveszed a ritmust, fárasztó hétköznapok sorozata után belerázódsz újra a zsúfolt összeverődésbe, a random koccanásokba: itt kezdődik minden elölről. Állandó tettestársammal éjfél után vesszük a Trafó felé az irányt, közeledve az aluljáróban úgy látom, sokan vannak ezzel így. Érkezéskor azonnal látszik, a népsűrűség tisztességes, és még éppenhogy kényelmes is: jó hír. (Beugró 1000, a ruhatároslány kifejezetten türelmes.) Alászállunk a már javában zúgó zenét árasztó pincébe. Első látásra feltűnik (a lánykamosdó előtti sorakozónál), hogy ma sem mentesültünk a kamaszhad jelenléte alól. Beljebb verekedjük magunkat, a teremben kifejezetten sokan táncolnak, elnyel minket a kavalkád. Sokan jöttek el, sokfelől: aránytalan számban vannak új és ismeretlen arcok, nem csak a már említett demográfiai réteg képviselteti magát, sőt: abszolút vegyes a tömörület. A színpadon már vonaglanak az alkoholbevitelt kissé elszámító fruskák, az oszlopoknál támaszkodva ennek nem kevés ellenkező nemű örvendezik. A színpadon felsorakozó DJ-fiúk fején kötelező mikulássapka: ilyen amúgy több is akad köreinkben, páran a táncolók közül is ünneplik a télapó szülinapját.

A pulthoz nyomulunk (az árak inkább magasak, de az ízek vállalhatók), majd felszerelkezés után a terem hátsó részében keresünk ücsörgő-, vagy legalább álldogálóhelyet. Közben egészen sokkoló módon a kellemesen populáris-elektronikás muzsika kellős közepébe ágyazva felordít egy régről kedves hang, Zsákmányállat máját mosod egy névtelen patakban, pillanatnyi képzavar, aztán beszállok én is a nagy közös kiabálásba. Visszatér az énekelhető, érezhető mozdulni-vágyást okozó zene, mi egyelőre ellenállunk, helyet foglalunk. A pult távolabb eső oldalán gyülekezik a szokásos közönség, zenészek és pajtásaik, a kötelező indie-brigád: errefelé inkább csevegős, cirkulálva-rohangászós házibulihangulat uralkodik, különös a kettősség. Az idő telik, fokozódás van, óriási a mozgolódás, táncolni, táncolni, táncolni kell. Folyamatosan érkeznek a pörgős nóták, közben az ittasodva közösen vonyítós szórakozási műfaj kedvelői a felcsendülő szeretett-ismerős dalszövegeknek örülhetnek. Körbejár egy ismeretlen eredetű borosflaska, lassan összeolvadnak az új arcok a régiekkel. Tombol a basszus, együtt dobban száz láb, a színpadon már egész társulat csetlik-botlik a cserélődő zenecsinálók előtt. Gitárzene vegyül gépi popmuzsikával ártalmatlanul, vállalható ziláltság van, sőt. Mikulássapkák cserélnek gazdát a mosdóban, egy újságírófiú virgáccsal kergeti a tinilányokat: kijelenthetném, hogy a hangulat a tetőfokára hág, ha nem ellenezném ezt a szóösszetételt.

Maximálisan véletlenszerű, azt gondolom, hogy egy-egy parti mennyire "sikerül", ezer szempont határozza meg, az adott éjszakán kinek mire van szüksége – hogy éppen a legszínvonalasabb és legtrendibb zenével lehet győzedelmeskedni, vagy a kellemesen szeszgőzös tömegtáncoltatással. Azt mondanám, váratlan, hogy az inkább az előbbi megoldást képviselő DeathDisco búcsúbuliját pont az utóbbi tette emlékezetessé – bájosan szórakoztató mikulásparti volt ez, és nem formabontó zenei orgia: de a lényeg a végeredményben lakik. Kevés volt mostanában az ilyen szerencsésen összeálló mulatság – aki meg aznap éjjel másra vágyott, bevallom, én ilyen voltam – az sem bánta meg, hogy arra járt: és ez a legnagyobb ritkaság.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók