Hirdetés

Mély férfibánat a magas elefántcsonttoronyból – Leprous, Klone @ Dürer Kert, 2020.II.19.

A Leprous-szel a tavalyi Pitfalls lemez miatt ismerkedtem meg közelebbről. Tudtam róluk azelőtt is persze, de a kiállás, a műfajmegjelölés, a kritikai visszhang és a néhány meghallgatott dal nem győzött meg arról, hogy érdemes jobban beleásni magam a lemezeikbe. Előítéletes voltam, és vagyok is, na: érzékeny, jólfésült fiúk felhúzott orrú, öntetszelgő művészkedésének tűnt az egész. Különben is rég kiábrándultam az északi jóléti-avantgárd, burzsoá-progresszív metalzenékből. Voltam Arcturus-rajongó, egy-két lemezüket a mai napig szeretem, sőt: az Ulver Perdition City-ig tartó korszaka is kellemes emlék, de mára a legtöbb ilyen zene egyszerűen értékét vesztett, üres, csillogó mázzá fokozódott le a szememben. Nem kellettek a tört ütemeik, sem az éteri neobarokk szintijeik, sem az egzisztencialista szorongásuk, a jellemzően fellegeket karistoló férfiénekhangokra meg végképp nemet mondtam. Ezek mindegyike stimmelt a Leprous-nél, utóbbi ráadásul hallhatóan örök főszerepet kapott, úgyhogy elzárkóztam. (Fotók, valamint még több kép: Bands Through The Lens)

Aztán megjelent a Pitfalls, újfent győzött a morbid kíváncsiság, és rájöttem, hogy tetszenek a dalok. Volt hangulatuk, egyfajta Depeche Mode-os, kicsit a Yes újhullámos korszakát is idéző beletörődő nyugalom áradt belőlük, és hirtelen a zenészi profizmus is imponálni kezdett: jók a játékok a dinamikával, a késleltetések és elfojtások, jó a visszafogott hangszerelés, még a matekos, torzítatlan ritmusgitár is jól áll. Gondoltam, hogy ami korábban ellenszenves volt, azzal mégis csak valamiféle önironikus távolságot tartanak: igen, ilyenek vagyunk, igényesek, érted, nézz csak ránk, mi is látjuk magunkat, és halljuk is, persze, szeretünk folyton a lehető legmagasabb fejhangon visítozni. Egy következetes koncepció részének tűnt mindez, direkt csinált dolognak, és így rögtön szimpatikusabb is lett. Elengedtem az előítéleteket, utólag összeállt a kép az eggyel ezelőtti Malina ügyében is, és a koncertre már lemezre szánt pénzzel a zsebemben indultam el.

Hirdetés

A Maratont sajnos lekésve a Klone kezdésére értem oda. Nem ismertem őket azelőtt, pedig veterán csapat, még 95-ben kezdték egy másik néven. Lassú, úsztató, atmoszférikus poszt-prog-rockként meghatározható zenét játszanak, meglehetősen homogén tempókkal, éteri hangszőnyegekkel, és egy kiváló – hallhatóan magasan képzett – énekessel. Lettek aztán riffek is, majdnem mindegyik dalban elkezdtek zúzni egy ponton, kifejezetten imponáló is volt látni a csípőből headbangelő, feltűnő szenvedéllyel játszó hangszereseket, tökéletes ellenpontozó összhangban a körszakállas, nagyorrú, kiköpött francia frontember, Yann Ligner lassú, elnyújtott mozdulataival. Tűnhetett az egész produkció repetitívnek és monotonnak, mindkettő igaz, popos is volt az ének és a dallamvilág nagyon, de a csapat láthatóan pont ezekre a kvalitásokra épít. Ebben kicsit hasonlít a jó tizenöt évvel ezelőtt fénykorukat élő poszt-rock és poszt-metál zenekarokra, de itt, szerintem, működött a lassan rakódó rétegek, apró nüanszok és jellemzően lágy, dúros dallamok dinamikája. Oroszlánrésze volt ebben a már említett énekesnek: ha dallamai néha negédesek is voltak, az előadásmód, a mindig pont jókor rárakott karc és a kevés, de rendkívül meggyőző hörgés más ligába lendítette az egészet. Engem berántott.

klone.jpg

És akkor a Leprous. Telt ház fogadta őket, amikor a Pitfalls nyitódalával színpadra léptek, üvöltötte is mindenki kurva hamisan a kirobbanó, katartikus refrént. Einar Solberg nem sokat billentyűzött, leginkább az énekre koncentrált, ezzel legalább a gyerekkori falunapos emlékek felidézését elkerültük, de nagyjából az első két dal alatt nyilvánvalóvá vált, hogy élőben gyakorlatilag minden varázsát elvesztette a zene. A hangszeresek profin hoztak mindent, az ének is bemelegedett úgy a harmadik dalra, de az összkép mégis a korábban elhagyott előítéleteimet igazolta be. Amennyire a hangszeresek a hangszereikbe borultak, annyira kompenzálta túl a jólfésült eleganciát a frontember. Alapból jobbra-balra hintázva, táncolgatva, de meglehetősen mereven mozogta be a színpadot, viszont valahányszor kicsit is hangosabbá vált a zene, azonnal átment karatebajnok akcióhősbe a 80-as évekből, a levegőt ütve-rúgva vonaglott, rohangált, csoda, hogy valamelyik zenészét nem ütötte le véletlenül. Érdekes módon a másik kezét is maga mellé emelve, csuklóból viszont lelógatva tartotta, ez a póz már a tirannoszauruszoknak sem állt jól, itt viszont még külön esetlenséget és valamelyes görcsösséget kölcsönzött. A túlhasznált falzettel szemben pedig semmiféle ironikus távolságtartás nincs: Solberg konkrétan szerelmes saját hangjába, egyszer még egy ambientes átvezetőbe is belevitte szavak nélküli aaaaaaaaaa-zását, pedig korántsem olyan erős a hangja ebben a regiszterben, gyakran veszti el élét és zengését. Többször jutott eszembe, hogy ezt egy más zenei közegben Justin Timberlake mennyivel jobban és természetesebben csinálja, és itt nem csak a fejhangon éneklésre gondolok: alkalmanként, néhány ütemre mintha egy új, még poposabb és táncolhatóbb beütés is megjelent volna főleg az elektronika és az effektek terén. Hogy további párhuzamokat mondjak: mintha pár évvel azok menősége után megismerték volna az M83 és a 65daysofstatic munkásságát.

Nem tudom, a képek mennyire szemléltetik ezt, ha már ennyit beszélek a kiállás disszonanciáiról, de legnagyobb részben tényleg ezen múlott a dolog: a befordultság, zárkózottság, az elefántcsonttorony bentlakásos művészeinek fölényessége és a rohamszerű túlmozgásos kitörések, a feszült egymásra tekintgetések, a közönséggel való beszéd elharapott, motyogásba torkolló mondatai (különösen a bárpultnál hangoskodók helyrerakásakor) egyaránt egy gátlásos, zavarát túlkompenzáló zenekar benyomását keltették. Nem tudom, tényleg hiányzott-e a zenészekből átélés, vagy ennél a zenénél ilyen az átélő előadásmód; végül is sikerült a dalokban leírt érzésvilágot hitelesen megjeleníteni (beszédes lehet, hogy az egyik leggyakoribb szó a „feeling”), de én mégis valami katartikus, megtisztító felemelést vártam, a szorongás magával ragadó megéneklését, nem konkrét színpadi ábrázolását. Merev volt és szabályos, de nem úgy, mint egy rituálé, hanem mint az eredendő fölényük lelketlen, görcsös bemutatása. Kívül maradtak a saját művészetükön, és ezen még az sem segített, hogy főleg az utóbbi két lemezük vitathatatlan színvonalú dalkészletéből játszottak.

Voltak jó pillanatok, vagy inkább jó pillanatok lehetőségei, a Stuck lendületes indítása például majdnem megmentette a helyzetet egy váratlan rock and roll-beöntéssel, érdekes volt a Massive Attack Angeljének feldolgozása is, de a legtöbb energiát és dinamizmust számomra minden értelemben sikerült magukba fojtaniuk. Tudtam, mire jövök, tudtam, hogy a közönség mindenképpen – és valószínűleg nagyrészt őszintén – kajálni fogja, tudtam, hogy idegen közeg felé próbálok nyitni, de akkor is csalódtam. Nem volt szörnyű, az Arcturus volt szörnyű tavaly Újvidéken, innen csak nagyon ambivalens érzésekkel, kellemetlen utóízzel, meg egy Klone cédével távoztam. A zene továbbra is minőségi, időnként – főleg otthon – hallgatom is, de a koncertet legközelebb meghagyom a tényleges rajongóknak.

Szöveg: Pikó András Gáspár

Kommentek

Meghalt Phil Spector

A börtönben kapta el a koronavírus-fertőzést.

Segíts, hogy segíthessünk! – Jótékonysági kampány a zeneipari háttérmunkások megsegítésére

A befolyó bevételt a Fábián Juli Emlékalapítvány  gondozza és osztja szét a rászorulóknak.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
719FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Élőben a törökfürdőből – Premieren a Kerekes koncertfilmjének egyik dala

A 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a medencében épített színpadon rögzítették a Live: Water címre hallgató koncertfilmjüket.

A Tudósok operát ír Kim Dzsong Un felkérésére

A Phenjani Operaház különös felkéréssel kereste meg az ideológiailag radikális, elkötelezetten el nem kötelezett Tudósok összművészeti művészegyüttest.

Az élesre késelt ellenfénytől a medveszakállcibálásig – Telódemóval jelentkezett az Unholy Sativa

Underground premierünk mondhatni jutalom az év végén az ilyesmire fogékonyaknak. Egy telefon, egy mikrofon, meg egy pár rakéta, de ezt már csak mi tesszük hozzá.
00:29:57

STEREOCHROME Episode 03 // Jónás Vera – Itt a Lángoló és a Compact Tv közös sorozatának harmadik része

A harmadik részben Jónás Vera mondja el, mire is kellett vécépapír-guriga az oviban, hogy már gyerekkorában előadásokat tartott, hogy miért zavarja a exhibicionizmus és még sok másról beszél.

Tekerd meg az Animával! – Albumpremier: 20 éves dalt szedett szét és rakott össze 17 remixer 

Itt a Tekerd meg és táncolj, amin 17 remixer dolgozza fel, illetve át a zenekar 20 évvel ezelőtti dalát.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Westernnel tért vissza a Middlemist Red, de hogyan? – lemezkritika

Előrelépést is jelent a Middlemist Red történetében, vagy csak egy új fejezetet? Megpróbáljuk megfejteni.

Minden meghallgatással egyre jobb – Az új Trottel LP-ről

Oké, ez már nyilván nem az, amit a rock és punk puristák elbírnak, de attól még jó és úttörő.

Sziporkázó mesétől az etno-remixig – Három lemez terítéken

Odaadó igyekezet a művészi magas fok megvalósítására.

Már majdnem igaz zenekar – Meghallgattuk az új Killer Be Killed-lemezt

Kezdenek összeérni Max Cavalerával a mastodonos, Dillinger Escape Plan-es, converge-es tagok.

Az élet kiteljesedése – Meghallgattuk a Makám, a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Guessous Mesi új albumát

Olyan lemezekkel rukkoltak elő, amik önnön létükkel húzzák alá, hogy az élet a költészet tükrében tud igazán kiteljesedni.

Beszámolók

Zenés tábor a hegyen – Ilyen volt a vírus szülte Fekete Zaj Fesztivál

  Baromi jól indult ez az év vagy legalábbis elég jónak nézett ki koncertfelhozatalban. Még februárban is azon lamentáltunk Fekő kollégával, hogy milyen durva lesz...

Egy hallásplasztikai sebész naplója – Ilyen volt a Swansról szóló dokumentumfilm

Ha már dokumentumfilmről van szó, hadd kezdjem két személyes élménnyel. 1986-87 körül találkoztam először a Swans-szal, egy agyonmásolt kazettán, amit egy régi cimborám mutatott meg...

Mély férfibánat a magas elefántcsonttoronyból – Leprous, Klone @ Dürer Kert, 2020.II.19.

A Leprous-szel a tavalyi Pitfalls lemez miatt ismerkedtem meg közelebbről. Tudtam róluk azelőtt is persze, de a kiállás, a műfajmegjelölés, a kritikai visszhang és...

Ria-Ria-Eufória – Five Finger Death Punch, Megadeth @ Papp László Sportaréna

  Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 méter magas fa. Fehérjében és olajokban dús termése 2016-ban a Kárpát-medencében önkéntelenül...
Audiópartnerünk

Meghalt Phil Spector

A börtönben kapta el a koronavírus-fertőzést.

Segíts, hogy segíthessünk! – Jótékonysági kampány a zeneipari háttérmunkások megsegítésére

A befolyó bevételt a Fábián Juli Emlékalapítvány  gondozza és osztja szét a rászorulóknak.

A koncertek jövőjére veszélyes, hogy nem együttműködőek a résztvevők

A zenei események a legveszélyesebbek, a közönség pedig a legkevésbé együttműködő.

Egy világjárványnak is lehetnek jó oldalai

A cégek szerint például az, hogy ők léteznek és segítenek. Az egész vesztese a készpénz, az emberek vásárlási szokásai pedig örökre megváltoztak.

A sport jobb helyzetből indult a világjárvány alatt, mint a zene

Így is új dolgokkal kellett kísérletezni, de a szurkolók könnyebben elfogadták a változásokat.