Hirdetés
Hirdetés

Megújulás és a Föld szívverése – Dupla premier Ziskó Olivértől

Körülbelül 5 évvel az első dal elkészülte után, december elsején megjelent Ziskó Olivér „Global Warning” címre keresztelt albuma, amin élő dobokon játszott drum and bass elemek ötvöződnek a fúziós, progresszív zenékkel. Az albumhoz most két új videó is készült, így a korábban klipesített dalokkal együtt a lemez elég nagy része befogadható most már vizuálisan is.

Olivér így mutatta be a most klipesített szerzeményeket.

„Az eredeti koncepció elektronikus zenei hangzás volt, drum and bass, breakbeat, dubstep és hasonló stílusok által inspirált élő dobolással. A hangzásba óhatatlanul beleszólt a vendégzenészek játéka, a szó legpozitívabb értelmében, hiszen a fúziós és progresszív műfajokban is nagyon szívesen ténykedem. Az utolsóként elkészült videóklipnél azonban szerettem volna visszakanyarodni az eredeti elképzelésekhez, amiben kapóra jött, hogy az Anima Sound System-ben játszom.

A Renewal ennek megfelelően a lemez legletisztultabb dala lett, és egyben talán a legkönnyebben befogadható is. Az első tervektől eléggé szövevényes módon jutott el a végleges formájáig. Mindez már ott kezdődött, hogy a dob audio és video felvételei kb. 2 évvel ezelőtt elkészültek, viszont egy teljesen más zenére. Ezt később elvetettem, mert nem volt eléggé fogós és újraírtam az egészet, – kivéve a dobokat – a kiállós részeket pedig jóval hosszabbra hagytam. Később elkezdtem tervezgetni az Animával közös videó forgatási körülményeit és a szólamkiosztásokat, amit egy, azaz egy darab ötletelős próba követett Prieger Szabival és Kováts Tibivel. Szerettem volna még további próbákat, fúvós szólamot, és egy theremin „varázslós” részt is Prieger Zsolttal, de mindezt felülírta a hangmérnök, Scheer Viktor időbeosztása. Végül a próbán született 2 demoszólam sávjai kerültek be a dalba az addigi szólamokon felül. A videóban a dobfelvétel képeit vágtam össze a koncert vizuális hátterének képeivel. Ennél a dalnál teszteltem először az új UV dobverőket is, és mivel ezeknél a trükköknél más fénybeállításokkal dolgoztunk, a középrész videója egy korábbi audiosávra játszva készült.”  

A Rise Up to the Mid-Alpha Level című dal 2018 körül íródott, az album egyik első számaként, és Olivér elmondása szerint egyfajta ráhangolódásként segített a későbbi dalok megírásában.

„Ez tulajdonképpen egy 5 és fél perces meditáció. Mindennek van rezgése. A Föld átlagos rezonanciája kb. 8 hertz, ezt a Föld szívverésének vagy Schumann-rezonanciának is nevezik. Az agy frekvenciája nagyrészt 0,5 és 100 hertz között változik. Az alfa/théta agyhullámszint frekvenciája nagyjából azonos a Föld rezgésével. Az emberi agy intuitív képessége ebben a frekvenciatartományban a legjobb, és a legfogékonyabb a kreatív folyamatokra, például a művészi tevékenységekre. A videóban a Vincze Attila által készített koncertvizuál látható.”

A „Global Warning” egyelőre digipack CD formában kapható a kiadó webáruházában! A teljes lemez érdekes, 21. századi témákat boncolgató koncertvizuálja hamarosan a YouTube-ra is felkerül. További információk Ziskó Olivér Facebook-oldalán!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,516KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók