Hirdetés
Hirdetés

Megnyugtató változatlanság – Meghallgattuk a Hellacopters új lemezét

A skandináv könnyűzene egyértelműen külön univerzumot jelent, nem csak a popzenében, hanem a rockban is. A skandináv zenészek bármihez nyúlnak, abban lesz egyfajta melankólia, legyen az még oly’ alapból vidám zene, mint a punk vagy a rock ’n roll. Meg aztán ott van az a lekörözhetetlen dallamérzék, amivel a legtöbb skandináv zenekar/előadó képes refréneket, vagy egész dalokat írni.

Hirdetés

Ilyen például Nicke Andersson, aki ugyan a nagyon death metal Entombed dobosaként lett ismert, de sikereit tudta fokozni a Hellacoptersszel, ami meg már garázs rock. De ott van még neki a szintén death metal Death Breath, vagy a női énekes, okkultrockos Lucifer, szóval sok dologba belenyúl, utóbbiakban egyébként dobol. Most éppen a legsikeresebb zenekarát élesztette újra. A Hellacopters ugyan már a covid előtt jóval is turnézgatott, de egészen a tavalyi évig csak kerülgették az új lemez témáját. Aztán belevágtak végül, mert miért ne, és bár nagy volt a nyomás, de ugyanúgy hozták a szintet, ahogy szokták.

A zenekar világa maradt az, ami az utolsó lemezeken volt, nem lett koszosabb, beleszarósabb, mint a szintén visszahívott Dregen gitárossal készült korai albumok voltak, aki a Backyard Babies-zel persze csinálhatja a vaskosabb dolgait. Már a kezdő Reap A Hurricane megadja az alaphangulatot, amiben rögtön ott van az bizonyos melankólia, amihez elég pár hajlítás a refrénben, vagy a gitárdallamokban, miközben összességében egy vérbeli rockszám, de pontosan ugyanilyen a címadó is. A Plow And A Doctor már inkább az utóbbi lemezek higgadtságát idézi, de ebben is baromi jó hallani a klasszikus rock and roll zongorát. Van aztán tőlük kissé szokatlan egyenesvonalú blues-szám is So Sorry I Could Die címmel az öt éve elhunyt gitáros, Robert Dahlqvist tiszteletére, meg a country is többször előjön, mint hatás, de a lényeg, hogy végig egységes színvonalon pörög a lemez, miközben semmilyen újdonságot nem hoz.

Kérdés persze, hogy bárki várt-e tőlük revelációt, mert az hallhatóan nincs itt. Rock and roll van, a szokásos Hellacopters-világban, amit amúgy kifejezetten élvezet hallgatni.

A teljes lemez:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók