Hirdetés

Mégis mire jó egy okosszemüveg? És hajlítható kijelzőjű laptop?

A Lenovo egy rakás újdonságot hozott a berlini IFA-ra, vagyis ott volt például a hajtogatható kijelzőjű, de notebookként is funkcionáló Thinkpad X1 Fold, illetve kipróbáltuk a Lenovo Glasses-t is.

Az okosszemüvegek új világa

A Lenovi Glasses T1, egy nagyon vicces eszköz. Első ránézésre olyan, mintha a mozis 3D szemüveg és egy kicsit vastagabb napszemüveg keveréke lenne, aztán az ember felveszi, és kívülről úgy néz ki benne, mint akinek elment az esze.

Hordható kijelző

Ez azért elég ijesztőnek hangzik, bár ha nagyon szőrszálhasogatóak szeretnénk lenni, akkor tulajdonképpen az óra kijelzője is ez. Nade az okosszemüveg jóval kisebb és jóval inkább szemüveg kinézetelű, és egy telefonhoz csatlakoztatva azonnal egy gyakorlatilag teljes értékű kijelző lesz belőle, vagy ahogy szaknyelven nevezik ez az on-the-go tartalomfogyasztási élmény. Még mielőtt: menet közben senki se használja.

Szóval az ember felveszi a szemüveget, és azonnal egy nagy kijelzőt lát, amit a telefon kijelzőjével lehet irányítani. Ki van ez találva, mert ehhez sem kell le-fel kapdosni a szemüveget, hanem egészen egyszerűen a mobilból egy trackpad lesz, olyan mint a latopokon az egeret helyettesítő felület, és indulhat is a szórakozás. Merthogy ez az egész lényege, hogy lehessen játszani, de akár egy Youtube-videót is meg lehet nézni úgy, hogy tényleg olyan, mintha az ember orra előtt lenne egy óriási kijelző, sőt inkább olyan, mintha az egészbe belekerülni, hiszen nincsen táv, nem észlel a szem más tereptárgyakat, csak a vetítést. Jó, egy kicsit mögé lehet látni, hogy mégis észrevehető legyen ha a nagy ugrálásban elénk kerül egy szekrény vagy megjelenik egy ember, de itt csak az alakzatokat lehet kivenni.

A tesztszemüveg. Fotó: Lángoló

Tökéletes lehet otthonra, de igazából a teszt közben is arról beszélgettünk a Lenovo képviselőjével, hogy milyen új színt vihet ez az egész az utazásokba, vagy akár a munkaértekezletekbe is, illetve hogy milyen hasznos lehetne akár orvosi rendelőkbe is, hogy az olyan emberek, akik már csak a helyszíntől rosszul lesznek (én) ki tudják zárni teljesen a külvilágot. És pont emiatt lehet hasznos üzleti célra is, mert a hibrid munkavégzéssel egy rakás olyan bizalmas információt megosztanak a cégek a munkavállalóikkal, amit szeretnének ha egészen biztosan csak ő látna, és még az se, aki esetleg mögötte ül egy kávézóban. Ezzel az ilyen problémák is egyszerűen megoldhatóak.

Apropó külvilág, ez az eszköz használat közben rettentő viccessé teszi a viselőjét. Kívülről az látszik, hogy valaki felvett egy furcsa napszemüveget, és utána teljesen lehetetlen fejtartással furcsa irányokba nézelődik, néha mosolyog, és közben olyan, mintha nem is lenne ott lélekben. De pont ez az egész lényege, hogy a viselője valóban nincs is ott, csak ne csodálkozzon, ha a távolsági buszon elülnek mellőle, miközben a külvilág azt látja, hogy furcsán viselkedik, és néha indokolatlanul nevet vagy éppen megijed ha filmet néz, és rángatózik a keze ha éppen játszik.

A Lenovo Glass használat közben. Fotó: Lenovo

Hajtogatható kijelző nagy méretben is

Mostanára a Lángoló Robotok olvasói tudják, hogy személy szerint elképesztően menőnek tartom a hajtogatható kijelzőket. Nem csak amiatt, mert eleve mekkora innovációs újítás az egész, hanem azért is, mert egészen egyszerűen iszonyatosan megnöveli a felhasználási lehetőségeket. És erre tökéletes példa a Lenovo X1 Fold is, aminek most a második generációs kiadását néztük meg Berlinben, iszonyatos tülekedés közepette. Erről nem feltétlenül tudom azt mondani, hogy kivált három eszközt, de kettőt biztosan, és olyan típusú szabadságot ad a munkában és szórakozásban, amit csak kevés laptop tud. Lehet használni klasszikus laptopként ketté hajtva, -ami így azért nagyon hülyén hangzik, hiszen minden laptopot ketté lehet hajtani, ez a lényege, de itt ugye csak kijelző van- és nem kell megijedni, még csak nem is egy kijelzőt kell nyomogatni gépelés helyett. Lehet használni tabletként, és mikor az ember szeretne igazán elmerülni valami nagyobb projektben, akkor ebből lesz teljesen kinyitott állapotban a monitor, a hozzá kapcsolódó billentyűzettel pedig nem csak érzésre, de látványra is olyan lesz az élmény, mintha egy klasszikus asztali gép előtt ülnénk. A különböző módok között nagyon gyorsan képes váltani, és van benne egy csomó olyan funkció, ami tényleg azt segíti elő, hogy bárhova vihessünk magunkkal és bárhol dolgozhassunk vele. Ilyen például, hogy érzékeli a rendszer, mikor valaki a képernyőre kukucskál, vagy lezárja a gépet, ha a felhasználó feláll és elmegy előle. A több ablakos használat pedig a multitaskingot teszi jóval egyszerűbbé.

A Lenovo ThinkPad X1 Fold. Fotó: Lenovo

Ne feledkezzünk meg a többi termékről se

Azárt lássuk be, hogy valószínűleg nem fogják egyelőre megrohamozni az emberek a boltokat az okosszemüvegért vagy a hajtogathatós laptopért, bármennyire is menők ezek, de ez nem jelenti azt, hogy a többi szegmensben ne tudna izgalmasat mutatni a Lenovo. Első körben például azoknak, akik a hibrid munkavégzés és az online oktatás miatt szeretnének olyan gépet, amit az egész család tud használni. Érdemes azt látni, hogy a világjárvány nagyon sok mindent átalakított, és kiderült, hogy a világ kinyílt, online edzeni is lehet vagy éppen a világ másik végén élő nyelvtanártól tanulni.  Ez inspirálta például a Lenovo első 16 hüvelykes Chromebookját, az új Lenovo IdeaPad 5i Chromebookot, valamint a prémium kategóriás Lenovo Tab P11 táblagépcsalád két új tagját: a második generációs Lenovo Tab P11-et és a kicsinosított Lenovo Tab P11 Pro-t. A a Lenovo Legion Y32p-30 monitorral a gamerek is könnyedén válthatnak munkáról játékra és fordítva, munkához pedig az új ThinkBook 16p Gen 3 a tartalomkészítőknek és a nagy teljesítményű felhasználóknak is jó választás lehet.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,601KedvelőTetszik
2,964KövetőKövetés
1,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk