Hirdetés

Meghalt Robert Miles

miles-robert-5207d98248d30.jpg

Negyvenhét éves korában, egy közelebbről meg nem határozott betegségben elhunyt Robert Miles, született Roberto Concina, svájci-olasz zenész, producer. Legismertebb dala, a Children a kilencvenes évek végén akkora sláger volt Európa-szerte, hogy még azok is ismerték, akik amúgy egyáltalán nem jártak diszkóba, és azt sem tudták, van-e különbség az eurodance és trance/chill-out között. 

Miles a svájci Fleurier városában született olasz bevándorlók gyermekeként, 1969 november 3-án. Már gyerekként zongorázni tanult, 15 éves korától pedig rendszeresen fellépett DJ-ként olaszországi klubokban, de ilyen minőségében dolgozott rádióállomásoknál is. 1990-ben korábbi megtakarításaiból megépítette saját stúdióját, emellett egy saját kalózrádiót is létrehozott. Bár vitán felül a Children vált legismertebb dalává, köszönhetően többek között annak, hogy az akkori zenetévék – gyűröttebb fejűek emlékeznek olyasmikre, hogy Z+, Viva, és egyebek – műsorában gyakran szerepelt, Miles korántsem nevezhető egyslágeres előadónak, hiszen pályafutása során öt teljes stúdióalbumot készített.

Legutolsó lemeze 2011-ben jelent meg Thirteen címmel, melyen progresszív rock és jazz hatásokat kevert ambient és elektronikus hangulatokkal. A lemezen többek között olyan vendégek kaptak szerepet, mint Jon Thorne, Dave Okumu, vagy a King Crimson főnöke, bizonyos Robert Fripp, de Miles pályafutása során egyébként sem volt ritka, hogy érdekes kollaborációkat kezdeményezzen, lehetett partnere akár a Sister Sledge énekese, Kathy Sledge, akár Bill Laswell, vagy az indiai ütőhangszeres zeneszerző, Trilok Gurtu. Korai halálával az elektronikus zene egyik jelentős, a kilencvenes években felnőtt generáció számára legalábbis ikonikus alakja távozott közülünk.

Hirdetés

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló