Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Tom Verlaine

73 éves korában elhunyt Tom Verlaine, akit a Television frontembereként ismerhetett a világ. A halál okáról csak azt írja a közlemény, hogy „rövid betegség után” hunyt el.

Hirdetés

Tom Verlaine, aki Thomas Miller néven született New Jerseyben először gitározni kezdett, méghozzá a Rolling Stones 19th Nervous Breakdown című számának hatására. Még tizenéves korában költözött New Yorkba, ahol Richard Meyer, azaz Richard Hell térsaságában megalapította a a Neon Boys nevű zenekart, amiből később a Televison lett, és nem sokkal később már népszerű csapatnak számítottak a New York-i undergroundban.

Marquee Moon című 1977-es lemezük a mai napig hivatkozási alap, ha az art pop vagy a post punk műfajokról van szó. Számos összefoglaló post punk lista az első, de minimum dobogós helyre teszi a lemezt még napjainkban is.

1978-ban kiadtak még egy, már kevésbé körülrajongott nagylemezt, majd fel is oszlottak. A kilencvenes évek elején újjáalakultak, még egy lemezt is írtak, de aztán újra feloszlottak. 2001 óta működgettek újra, de nem túlzottan aktívan.

Verlaine 1979 óta szólózenészként is dolgozott, jó pár nagylemezt adott ki egyedül, a legutolsót 2006-ban.

Jellegzetes gitárhangzása a mai napig nagy hatással van az utána jövő generációkra.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók