Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Phil Spector

81 évesen elhunyt Phil Spector, írja a TMZ. Az oldal úgy tudja, hogy a világhírű producer koronavírus okozta szövődményekben hunyt el egy kórházban. Spector 19 éves börtönbüntetését töltötte Lana Clarkson színésznő 2003-as meggyilkolásáért, itt kapta el a fertőzést, ami miatt négy héttel ezelőtt kórházba szállították.

Hirdetés

Phil Spector egyike volt a leghíresebb producereknek, sőt, őt nevezik az első olyan zenei rendezőnek, aki nem csak producer volt, hanem kreatív igazgatóként is részt vett a munkában, belefolyt a dalírásba, a hangszerelésben, gyakorlatilag irányította a felvétel minden fázisát. Nevéhez fűződik a Wall Of Sound hangzás is, ahol szokatlanul sűrű, többrétegű, gyakran szimfonikus megszólalást adtak a zenének a hangszerek sokszoros újrajátszásával.

Scpector a hatvanas években szerzett magának hírnevet olyan előadók slágerein dolgozva, mint a Ronettes, a Righteous Brothers vagy a Crystals. Egyik leghíresebb munkája a Beatleshez köthető, ugyanis rábízták a zenekar utolsókén megjelent lemezének produceri munkálatait, így a Let It Be lett a leghíresebb példája a Wall Of Sound hangzásnak, amit mellesleg Paul McCartney annyira gyűlölt, hogy 2003-ban elkészítette az album lecsupaszított verzióját.

A Ramones szintén dolgozott vele az 1980-as End of the Century lemezén, de Johnny Ramone egyáltalán nem volt elégedett a végeredménnyel. (Mondjuk ő az első négy lemezen kívül egyikkel sem volt elégedett.)

George Harrison harmadik szólólemeze, az All Things Must Pass viszont pont Spector miatt is lett kiváló, Harrison nem is tagadta, hogy sokat köszönhet a producernek.

A Wall Of Sound technikát egyébként ugyan sokan kritizálták a túljátszás miatt, de voltak akik leutánozták, így használta a Beach Boys és Bruce Springsteen is.

Spectort 2009-ben ítélték el 19 évtől életfogytiglanig terjedő börtönre Lana Clarkson színésznő meggyilkolásáért. A gyilkosságot magát 2003. február 3-án án követte el Los Angelesben, miután Clarksonnal találkozott a House of Blues nevű étteremben, majd a producer kúriájára hajtottak. Kicsit később Spector sofőrje pisztolylövést hallott, majd megjelent a producer kezében pisztollyal, és azt mondta, hogy „azt hiszem, lelőttem”.

Spector szerint Clarkson halála „véletlen öngyilkosság” volt, az ügyét viszont ügyét kétszer is tárgyalni kellett, mert első alkalommal az esküdtszék nem tudott egyhangú döntést hozni. A második esküdtszék már bűnösnek mondta ki, igaz a gyilkosság egy enyhébb fokozatú minősítésével párhuzamosan.

Éltének erre a részére fókuszálva film is készült 2013-ban, ahol a producert Al Pacino játszotta.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók