Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Monty Norman, a James Bond-filmek főcímdalának zeneszerzője

94 éves korában, rövid betegség után elhunyt Monty Norman, akinek ikonikus James Bond főcímdalát szinte biztos, hogy bárki hallotta legalább egyszer, ha az utóbbi hatvan (!) évben legalább alkalmi jelleggel járt moziban, vagy nézett filmeket bármilyen más formátumban.

Az 1928. április 4-én Londonban, Monty Noserovitch néven született Norman már elismert színházi zeneszerzőnek számított, amikor felkérték az 007-es ügynök kalandjait elsőként feldolgozó film, a Dr. No zenéjének megírására. Korábban olyan musicaleken dolgozott, mint az Irma La Douce, az Expresso Bongo, a Make Me an Offer, vagy az Az élet művészete, melyeknek sikere felkeltette az amerikai filmproducer, Alfred „Cubby” Broccoli figyelmét, aki vállalta, hogy finanszírozza új, a Belle, avagy Doktor Crippen balladája című zenés darabját. A show megbukott, de Broccolinak más tervei voltak Normannal.

A megbízásra a zeneszerző így emlékezett vissza:

„Cubby Broccoli felhívott, és megkért, hogy menjek el az irodájába, hogy találkozzam az új partnerével. Azt mondta, hogy épp most szerezték meg Ian Flemming James Bond-regényeinek jogait, és filmre akarják vinni őket, az első a Dr. No lesz. Aztán megkérdezték, hogy szeretném-e én szerezni a filmzenét?”

Broccoli feltette Normant egy Jamaikába tartó gépre, ahol olyan betétdalokat komponált, mint a „Kingston Calypso”, a „Jump Up”, illetve a „Underneath the Mango Tree”, melynek egyik inspirációjául állítólag az az ikonikus jelenet szolgált, amikor Ursula Andress fürdőruhában kiemelkedik a vízből. Az akkori időkhöz képest merész hangszerelésű főcímdal viszont sokkal nehezebb szülés volt, Norman hónapokon át dolgozott rajta, és így beszélt róla utólag:

„Felismertük, hogy friss, kortárs hangzásra van szükségünk a főtémához, és a feltörekvő, fiatal John Barry személyében egy csodálatos hangszerelőt találtunk, így az egész nagyon jól működött.”

Évtizedekkel később egyébként épp Barry, a későbbi James Bond-filmek – meg még vagy 120 másik film – fő zeneszerzője állította azt, hogy valójában ő komponálta a főcímdalt, ráadásul a Times hasábjain ez írásban is megjelent. A dologból rágalmazási per lett, aminek a végén Norman 30 000 fontot kártérítést kapott, és Barry-nek a perköltséget is meg kellett fizetnie.

Akárhogy is, a James Bond főcímdala velünk élő klasszikus, ami jóval több, szintén több mint százas nagyságrendű filmalkotásban tűnt már fel, akár utalásként, gegként, mint ahány része készült a James Bond-sorozatnak. Jó utat, Mr. Norman!

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk