Hirdetés

Meghalt Mark Lanegan

57 éves korában, írországi otthonában elhunyt Mark Lanegan. A halál okáról egyelőre nem tudni semmit, de Lanegan az utóbbi pár évben sokat betegeskedett, és a koronavíruson is úgy esett át, hogy egy hónapig mesterséges kómában tartották.

Mark Lanegan tipikusan az a zenész volt, akinek a nevéhez konkrét műfajalapítást kötnek (grunge), rengeteg kritikus és a szakma is elismeri, óriási hatással volt az utána jövő generációra, de igazából ő maga soha nem tudott rendesen befutni. Az a művész volt, aki járta a maga útját, és nem érdekelték az elvárások, csak alkotott, ahogy szerette volna.

Fő zenekara a Screaming Trees volt, leggyakrabban ez kerül a neve mellé, de életműve hatalmas. Sokan a Queens Of The Stone Age-ből ismerik, ahol gyakorlatilag tag volt, nem csak dalokat szerzett, hanem a szólóéneket is vitte sok számban.

Seattle-hez közeli születése révén, zaklatott gyerekkora után teljesen belekeveredett a grunge hőskorába, még bőven azelőtt, mielőtt ezt a szót bárki kitalálta volna. Zenélt szinte mindenkivel, akit ma a műfaj nagyjai közé sorolnak. A Screaming Treest 2000-ben ugyan befejezte, de adott ki duettlemezeket Isobel Cambell-lel, az Afghan Whigs-vezér Greg Dullival megalapította a Gutter Twinst, illetve 12 szólólemeze is megjelent karrierje során, a legutolsó 2020-ban.

Ezen kívül könyveket is írt, a legutóbbi 2021-ben jelent meg Devil In A Coma címmel, amiben a betegségéről ír. Ebben többek között bevallja, hogy fanatikus Covid-tagadó volt, mindenféle összeesküvés-elméletben hitt a járvány kapcsán, de miután három hónapot töltött a kórházban miatta, átértékelte az egészet, és a határozott védekezés pártjára állt.

Magyarországon is többször fellépett, utolsó koncertjét 2019. november 25-én adta nálunk.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk