Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Dickey Betts

Dickey Betts, az Allman Brothers Band társalapítója, a floridai Ospreyben lévő otthonában halt meg, 80 éves korában. A hírt David Spero, Betts menedzsere erősítette meg. Bettsnél korábban rákot diagnosztizáltak, és krónikus tüdőbetegségben szenvedett. A menedzser telefonon hozzátette:

„Az egész családja körülvette, és békésen hunyt el. Nem gondolták, hogy fájdalmai lennének.”

Hirdetés

Betts Duane Allman mellett volt szólógitáros az eredeti Allman Brothers Bandben, akikkel együtt a jellegzetes hangzáson túl egy új műfajt, a southern rockot is megteremtették, ami a blues, a country, az R&B és a jazz ötvözete a 60-as évek rockjával. Zenéjük hatással volt olyan előadókra is, mint a Lynyrd Skynyrd, Kid Rock, Phish és Jason Isbell.

Az 1969-ben alapított Allman Brothers Band úttörő zenekar volt, abban az értelemben is, hogy a megszokott háromperces hagyományos popdalokkal ellentétben, lemezeken és koncerteken is hosszú szerzeményeket adtak elő. A különleges hangzás mellet pedig egyúttal amiatt is figyelemre méltó volt a csapat, hogy déli területekről származó, fehérekből és feketékből álló együttes volt.

Az együttes megalakulásának évében kiadták első debütáló lemezüket Allman Brothers Band címmel. Egy évvel később jött az Idlewild South album, amit a később koncertek alapdarabjává vált, Betts által írt In Memory of Elizabeth Reed című instrumentális szerzemény emelt ki. 1971-ben megjelent az At Fillmore East című dupla albumuk, amelyet ma már a klasszikus rock korszak legnagyobb élő albumai között tartanak számon. A lemez a zenekar kereskedelmi áttörése volt, ami megszilárdította előadói hírnevüket, mivel bemutatta Allman és Betts egyedülálló gitárjátékát.

1971-ben Duane Allman motorbalesetben meghalt, az alapító tag Berry Oakley pedig egy évvel később, szintén motorbalesetben vesztette életét. Betts és Allman öccse, Gregg maradtak a zenekar vezetői, akik gyakran összetűzésbe kerültek, és a kábítószerrel való küzdelmük is megnehezítette a zenekar működését. Az Allman Brothers Band legalább kétszer feloszlott, és több mint egy tucatnyi felállásban működött.

Duane Allman négy nappal a Fillmore aranylemezzé minősítése után halt meg, de a zenekar tovább működött, és egyre több rajongó vette őket körül. Az 1973-as Brothers and Sisters című album a slágerlisták első helyére került. Ezen a lemezen szerepelt a Betts által énekelt Ramblin’ Man, ami bekerült a Top 40-be. A dal a kislemezlistán a második helyig jutott, amit Cher Half Breed szerzeménye tartott távol az első helytől, aki később hozzáment Gregg Allmanhez.

1995-ben bekerültek a Rock & Roll Hall of Fame-be, 2012-ben pedig életmű Grammy-díjat kaptak. Betts 2000-ben végleg elhagyta a csapatot, és szólóban, valamint saját zenekarával, a Great Southernnel játszott, amiben fia Duane Betts gitárosként közreműködött.

A Ramblin’ Man volt az Allman Brothers Band egyetlen top 10-es slágere, de Betts 1972-ben felvett, hét és fél perces Jessica című instrumentális szerzeménye az FM rádióban is népszerű lett. Szorosan Betts nevéhez fűződik a zenekar néhány legkedveltebb dala is, mint a Blue Sky és a Southbound. A későbbi években a csapat továbbra is sikeres turnézenekar maradt Betts és Warren Haynes gitáros közreműködésével.

Miután végleg elhagyta az Allman zenekart, Betts továbbra is a saját együttesével játszott, és feleségével, Donnával Bradenton környékén élt.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók