Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Bergendy István

81 évesen, koronavírus-fertőzés okozta szövődményekben elhunyt Bergendy István, a Bergendy együttes alapítója és vezetője.

Hirdetés

Bergendy István már gyerekkorában klarinétozott, és tudatosan készült a konzervatóriumra, ahová 1960-ban fel is vették. A Bergendy zenekart az ötvenes évek végén alapította, a nevét viszont csak 1962-ben vette fel. Akkor voltak a csúcson, mikor Demjén Ferenc basszusgitáros-énekes és Laczin Norbert billentyűs csatlakozott hozzájuk a hetvenes évek első felében, és olyan slágereket írtak, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska.

Bergendy István a tévében is dolgozott, több sorozat zenéjét szerezte, például a Futrinka utcáét, illetve az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéjét is. Egyik legnagyobb sikere a hetvenes években a Süsü, a sárkány című bábfilm zenéjének megírása volt, ami a mai napig a gyerekek kedvence. Összesen öt nagylemez készült a bábfilmhez, az első platina lett, a többi pedig aranylemez, még abban az időben, amikor ez számított valamit.

A 80-as évek elején megalakította a Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekart, amivel a 20. század könnyűzenéjét interpretálta a közönségnek.

2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók