Hirdetés

Meghalt Benkő László, az Omega alapítója

Elhunyt Benkő László, az Omega alapító-billentyűse. A hír a zenekar Facebook-oldalán jelent meg:

A hosszú ideje a rákkal küzdő Benkő a nyáron olyan állapotban kerül kórházba, hogy a hírek már arról szóltak, hogy élet és halál között lebeg, de akkor sikerült annyira felépülnie, hogy elhagyhatta az intézményt, tagadta, hogy a halálán lenne.

Benkő László középiskolás korában kezdett zenélni, majd rövid időre beszállt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott. Utóbbi lényegében az Omega elődje volt, amit hivatalosan 1962. szeptember 23-án alapított meg társaival. 1971-ig mindenféle hangszeren játszott a zenekarban, a kizárólagos billentyűs pozíciót azután foglalta el, miután 1971-ben Presser Gábor két évnyi ottlét után elhagyta a csapatot. Ezután a hangszere meghatározó is lett a zenekarban, hozzá kötik a csapat space rock korszakát is a hetvenes évek második felében.

A nyolcvanas évek elejétől szólóban is dolgozott, több lemeze is megjelent, a legutolsó 2012-ben Másik világ címmel. Az Omega komolyzenei átirataiban is tevékenyen részt vett.

2017-ben diganosztizálták májrákkal, amiből első körben felépült, és tovább koncertezett. Bő egy hete a Blikknek még optimistán nyilatkozott, hogy testmozgással építi vissza az egészségét.

„Köszönöm, hogy aggódnak, de még ne temessenek! A mozgás tart életben. Voltak nehéz pillanataim, szenvedtem eleget, de még élni szeretnék, és ezért mindent meg is teszek. Naponta tekerem a szobakerékpárt, kétszer öt perccel kezdtem, ma már háromszor tíz percnél tartok és egyre jobban bírom. Nem leszek fiatalabb, nem kapcsolhatom be az időgépet, nincsenek illúzióim az idő múlásáról, de teszek érte, hogy talpon maradjak.”

– mondta a Blikknek. Benkő László 77 éves volt.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk