Hirdetés

Meghalt a post-it egyik feltalálója

Nem tűnik olyan nagy mérnöki munkának, mégis az egész világon ismerik és használják, nagyjából nincs olyan iroda, ahol ne lenne post-it. Az egyik oldalán ragadós jegyzeteket feltaláló csapat egy tagja, Spencer Silver 80 éves korában meghalt.

1941-nem született San Antonióban, kémiát tanult az Arizona Állami Egyetemen, majd a PhD-végzettségét a Colorado Egyetemen szerezte; nem sokkal az után csatlakozott a 3M nevű vállalathoz, a ragasztókra specializálódott részleghez. Karrierje akkor érkezett fordulóponthoz, mikor létrehozott egy olyan ragasztót, ami elég erős volt ahhoz, hogy a felületekhez kössön, de könnyedén le lehet szedni, ha éppen úgy akarja az ember, többször fel lehetett használni, de nem hagyott nyomot. Először úgy gondolta, hogy ezek a tulajdonságok tökéletessé teszik arra, hogy a repülőgépgyártásban hasznosítsák majd valamire, de nem így alakult.

Öt éven át házalt vele a cégen belül, mikor végre Art Fry nevű kollégája azt mondta, van egy ötlete. 

Fry azt szerette volna, ha sikerül elérnie, hogy a könyvjelzők nem esnek ki a könyvből, például miközben tartja a zsoltároskönyvet a templomban. Később Fry interjúkban arról mesélt, hogy egymás nélkül semmire sem mentek volna, ő egészen biztos, hogy nem tudja megvalósítani a papírhoz tapadó könyvjelző és jegyzetek ötletét a speciális ragasztó nélkül, Silver pedig nem biztos, hogy talált volna megfelelő alkalmazási módot a különleges ragasztójának.

Cégen belül kezdték el tesztelni az ötletet, és a kollégák nagyon gyorsan megszerették. Végül négy amerikai nagyvárosban kezdték értékesíteni Press ‘n Peel néven, de nem volt túl nagy a kereslet, egészen addig, amíg a ’80-as években közvetlenül a fogyasztóknak kezdték el értékesíteni. Silver továbbra is a cégnél dolgozott, miközben a 3M vállalat különböző színekben és formákban kezdte értékesíteni a Post-it csomagokat, évente több mint tízmilliárdot. Silver feladata a 3M-nél később az volt, hogy egyengesse az új találmányok útját, biztosítsa, hogy az olyan szerencsés egymásra találás, mint ahogyan az vele és Fry-jal történt, ne a véletlenen múljon. 1996-os nyugdíjba vonulásáig 37 szabadalommal büszkélkedhetett, 2010-ben bekerült az Amerikai Feltalálók Hírességek Csarnokába, 2011-ben pedig a Minnesotai Tudomány és Technológia Hírességek Csarnokába.

A Post-it találmány története egyébként nem ennyire egyszerű, ugyanis egy Alan Amron nevű férfi 2016-ban beperelte a 3M-et, azt állítva, hogy 1973-ban ellopták az ötletét. Amron 400 millió dolláros kártérítést kért emiatt. Az ügy végül peren kívül rendeződött.

Silver otthonában halt meg május 8-án.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk